Hou jij ook van de gezelligheid en heerlijke gerechten van de Indonesische rijsttafel? Zou je graag ook eens met zo een feestmaal uitpakken?
Ik heb hieronder een aantal leuke recepten voor jou geselecteerd om een zeer smakelijk, divers én rijkelijk diner te kunnen presenteren!
Leer eenvoudigweg zelf Indonesische rijsttafel maken met onderstaande klassiekers uit de Aziatische keuken!:
#Gado Gado
Ingrediënten – Recept voor 4 personen, 30 minuten bereidingstijd:
Gado Gado:



- 1 komkommer
- 500 gram sperziebonen
- 250 gram taugé
- 250 gram tempeh (koeling Jumbo, AH of bij de Toko)
- 4 gekookte eieren
- Gebakken uitjes
- 1 pak lange plakken kroepoek (neutrale smaak)
- 1 el bruine bastardsuiker
Pindasaus:
- 1 sjalotje
- 1 teen knoflook
- 150 gram pindakaas
- 250 ml sojamelk
- 2 el ketjap
- 1 tl sambal
Aan de slag
- We beginnen met de pindasaus. Snipper het sjalotje en de knoflook heel fijn en fruit aan in een steelpannetje met een beetje olie.
- Voeg de ketjap toe en roer goed. Giet de sojamelk erbij en roer de suiker erdoor totdat deze is opgelost. Voeg hierna ook de pindakaas en sambal toe. Laat het geheel wat indikken.
- Kook de sperziebonen ongeveer 10 minuten (ook niet te lang zodat ze nog lekker wat knapperig blijven).
- Snijd de tempeh eerst in plakken en dan in blokjes. Bak ze in een pan met een scheut wokolie in 5 minuten op een hoog vuur goudbruin.
- Snijd de komkommer door, verwijder de zaadlijsten/het waterige gedeelte, en snijd in makkelijk eetbare stukjes.
- Snijd de gekookte eieren doormidden en eventueel nogmaals door. Probeer ze wel mooi heel te houden.
- Neem de schaal en verdeel de sperziebonen, taugé, komkommer en tempeh zodat alles goed verdeeld is. Schik de eieren over het geheel. Verdeel ook wat stukjes kroepoek erover.
- Indien iedereen pindasaus lust, kan je de saus ook gelijk over de gado gado schenken en eventueel nog een deel opzij houden.
- Verdeel nog wat stukjes kroepoek over de gado gado en bestrooi met gebakken uitjes.
Jouw gado gado is nu op en top klaar om direct te serveren!
Tip: Eet je geen volledige rijsttafel maar enkel dit gerecht? Serveer er dan lekker witte rijst bij!
#Saté ayam met satésaus
Ingrediënten – Recept voor 4 personen, 60 minuten bereidingstijd:
Saté ayam:



- 350 gram kippendijfilet
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 1 tl korianderpoeder (ketoembar)
- 1/2 komijn (djintan)
- 1 tl gemberpoeder (djahe)
- 1 tl laospoeder (galanga)
- 3 el ketjap manis (zoet)
- 2 tl sambal oelek (naar eigen smaak meer of minder)
- Sap halve limoen
Satésaus:
- 1 klein uitje
- 1 teen knoflook
- 3 el pindakaas
- 1 kopje kokosmelk
- 2 el ketjap manis
- 1 tl sambal oelek
Tip: Tegenwoordig zijn veel kruiden al terug te vinden bij Jumbo of Albert Heijn. Voor de Indonesische kruiden kun je ook langs bij een toko-winkeltje. Zij hebben zeker alles wat je nodig hebt en zijn vaak ook nog scherper geprijsd!
Overige benodigdheden:
- Satéprikkers
Aan de slag
Sate ayam:
- Leg de satéprikkers van tevoren eventueel een halfuurtje in water zodat ze minder snel verbranden.
- Snipper de ui en de knoflook. Meng deze met de koriander, gember, komijm, laos, ketjap, sambal en het sap van een halve limoen. Roer dit goed door elkaar.
- Snij de kippendij in blokjes en meng deze door de marinade. Laat minimaal een uur marineren in de koelkast. Je kan dit ook een dag van tevoren klaarmaken zodat de marinade goed in de kip kan trekken.
- Verwarm de oven voor op grill-stand.
- Rijg de kip aan de satéprikkers en grill in ongeveer 10 minuten gaar. Draai de stokjes hierbij een aantal keer om zodat de kip overal mooi bruin kleurt.
Satésaus:
- Snipper de ui en de knoflook heel fijn, en bak ze glazig op laag vuur.
- Voeg de pindakaas toe en roer deze een beetje los. Voeg vervolgens ook de kokosmelk toe. Blijf roeren totdat je een gladde saus hebt. Indien de saus te dik wordt, kun je nog wat extra kokosmelk toevoegen.
- Voeg de ketjap en de sambal toe, meng, en laat het geheel nog even opwarmen.
Schep de satésaus in een schaaltje en serveer samen met de saté! Je kan eventueel de saus ook al over de saté gieten en nog garneren met wat gebakken uitjes voor de optimale finishing touch!
#Rendang met sajoer boontjes
Ingrediënten – Recept voor 4-6 personen, 30 minuten bereidingstijd + aantal uur laten stoven:
- 3 uien
- 2 tenen knoflook
- 800 gram runderlappen
- 200 ml kokosmelk
- 3 el ketjap manis
- 1el korianderpoeder
- 1 el trassi
- 2 el komijnpoeder
- 2 el laospoeder
- 1/2 el kruidnagelpoeder
- 2 blaadjes djeroek peroet (toko-winkel)
- 1 stengel citroengras (sereh)
- 1 stuk steranijs
- 2 el palmsuiker
- 4 el geraspte kokos
- 4 el geroosterde pinda’s (optioneel als afwerking)
- 250 haricots verts
- 200 ml ketjap manis
- 2 el sambal oelek
- 3 el zonnebloemolie
Overige benodigdheden
- Stoofpan
Aan de slag
- Verhit de zonnebloemolie in de stoofpan. Fruit de ui en de knoflook glazig. Voeg het korianderpoeder, trassi, komijnpoeder, laospoeder en kruidnagelpoeder toe, en laat ongeveer een minuut bakken zodat de aroma’s vrijkomen.
- Voeg het vlees toe en bak tot het mooi gekleurd is.
- Voeg de kokosmelk, ketjap manis, djeroek peroet, citroengras, steranijs en de palmsuiker toe. Breng kort aan de kook.
- Stoof het geheel daarna op een zacht vuur voor een aantal uur.
- Kook de haricots verts 4-6 minuten.
- Meng de haricots verts met de ketjap manis en sambel oelek.
- Strooi net voor het aan tafel gaan de kokos en pinda’s over de rendang, en serveer samen met de boontjes en witte rijst.
Tip: Je kan de rendang ook een dag van tevoren maken zodat na het stoven de smaken heel de nacht nog goed kunnen intrekken.






#Nasi Goreng of rijst
Ingrediënten – Recept voor 4 personen, 15 minuten bereidingstijd:



- 300 gram basmatirijst
- 100 gram boemboe nasi goreng (Jumbo of AH)
- 400 gram fijn soepgroenten
- 450 gram nasi-bamigroenten
- 4 middelgrote eieren
- 2 el (arachide)olie
Benodigdheden
- Ruime (wok)pan
Aan de slag
- Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking.
- Verhit 1 el olie in de wok en fruit de boemboe een minuut.
- Zet het vuur hoog en roerbak alle groenten 5 minuten (behalve de rode peper als deze erbij zit).
- Schep de rijst door de groenten en laat even opwarmen.
- Breek de eieren boven een kom en klop ze los.
- Verhit in een pan de andere eetlepel olie en bak een omelet van de vier eieren. Breng op smaak met peper en zout. Snijd de omelet hierna in reepjes en verdeel over de nasi.
Tip: Indien je enkel de nasi klaarmaakt als maaltijd, kan je hier ook nog garnalen of ham-reepjes aan toevoegen. Maak het helemaal compleet met nog wat kroepoek, gebakken uitjes, atjar en sambal erbij! Ook heerlijk om als gerecht met de saté en pindasaus te eten!
#Side dishes
Jouw Indonesische rijsttafel helemaal compleet?
Kleed jouw tafel dan verder aan met bijvoorbeeld enkele schaaltjes kroepoek (naturel en Cassave), pindakoekjes Rempèjek, gebakken uitjes, atjar én uiteraard sambals zoals Oelek (pikanter) en Badjak (zoeter).
Proficiat met jouw eigen Indonesische rijsttafel! Selamat makan, oftewel: eet smakelijk!
=> Graag nog meer kookinspiratie opdoen? Kijk dan hier ook naar mijn andere receptenblogs!
=> Graag meer Indonesische recepten? Bestel dan hier dit uitgebreide kookboek en ga aan de slag met tal van heerlijke recepten!