Zuid-Afrika overrompelt je met prachtige afwisselende natuur, een overvloed aan diersoorten en uiteraard dé big five!
Maar jouw bezoek aan Zuid-Afrika is niet compleet zonder de ontdekking van de wijnstreek en het daarbij horende heerlijke, bourgondische leven!
Graag een likeurtje? Stop dan bij de meest bekende Van Ryns brandy distilleerderij. En zonder ‘s avonds eens voor de traditionele Bobotie te kiezen, ben je niet in Zuid-Afrika geweest voor mij!
#Smaakvolle Zuid-Afrikaanse wijn
Begeef je vanuit de Tuinroute naar de omgeving van Stellenbosch en Franschenhoek. Alleen de rit door deze mooie streek is al meer dan de moeite waard! Rijd door de uitgestrekte, groene natuur met wijnranken en maak een keuze uit de tal van prachtige wijnhuizen, die elk op hun eigen domein weer een andere sfeer uitademen. Duik de wijnkelders in en schuif aan voor een wijndegustatie!
Tip: Heb je tijd? Kies dan voor een wijndegustatie met lunch of diner. In vele wijnhuizen kun je voortreffelijk eten, en waar kan je nu nog beter een perfect bijpassende wijn vinden dan in een erkend Zuid-Afrikaans wijnhuis? Op en top bourgondisch genieten!
Ikzelf had helaas maar een dag de tijd om de wijnstreek van Stellenbosch te ontdekken en heb hierbij een vijftal wijnhuizen bezocht, al was het maar om alleen al het prachtige domein te bewandelen en de zalige sfeer van het échte goede leven op te snuiven!
Tip: Verblijf je in Kaapstad en wil je niet al te ver gaan? Breng dan een bezoek aan het welgekende wijnhuis Constantia, wat slechts op een paar kilometer rijden van het centrum ligt. Ik bezocht dit wijnhuis ook op een regenachtige, laatste dag in Kaapstad en genoot van een heerlijke wijndegustatie waarbij je alle tijd krijgt. Een aantal flessen met bijhorende glazen gingen dan ook als origineel souvenirgeschenk mee naar huis voor de familie, en uiteraard mezelf;).












#Van Ryns Brandy
Wist je dat Zuid-Afrika naast wijn ook bekend staat om haar brandy?
In Stellenbosch vind je de authentieke Van Ryns distilleerderij waar je een bezoek kunt brengen aan de stokerij en het personeel je graag met trots advies geeft over deze smakelijke likeur. Maak kennis met de meest bekende, vintage branderij en ontdek de heerlijke smaakcombinatie van de brandy met koffie en bijpassende chocolade tijdens een sfeervolle proeverij. Je hoort me al, zeker een aanrader!
Hoewel ikzelf niet voor ”bittere”, sterke drank ben, verraste de Zuid-Afrikaanse brandy mij met de fijne, zachte smaak en nam ik dan ook een fles als souvenir mee naar huis!






#Bobotie
Hou je bij hartige gerechten van een combinatie met zoete smaken? Dan is de Zuid-Afrikaanse bobotie helemaal jouw gerecht!
Zoals Griekenland de Moussaka heeft, kenmerkt Zuid-Afrika zich door haar smakelijke, kruidige bobotie, waar onder andere gehakt, kruidnagel, kerrie, rozijnen, zoete chutney en andere specerijen in terug te vinden zijn.
Het helemaal af maken? Serveer of bestel dan nog een heerlijke, volle, Zuid-Afrikaanse rode wijn en laat jouw bobotie volledig tot zijn recht komen!
Ingrediënten – Recept voor 6 personen, 70 minuten bereidingstijd:
- 800 gram rundergehakt
- 2 sneden witbrood
- 40 cl volle melk
- 2 uien
- 2 tenen knoflook
- 25 gram boter
- 2 grote eieren
- 2 tl Provençaalse kruiden
- 2 kruidnagels
- 2 el madraskerrie
- 2 el gele rozijnen
- 2 el mangochutney
- 12 laurierblaadjes (geeft extra smaak, eventueel 1 laurierblaadje per ovenschaaltje kan ook volstaan)
Overige benodigdheden
- Zes aparte ovenschaaltjes (elks 1 portie, of bij gebrek 1 grote ovenschaal)
- Plantaardige olie
Aan de slag
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Week de twee sneden brood in 10 cl melk. Snipper de ui en de knoflook, en fruit deze 5 minuten in een pan met olie en de boter.
- Voeg het gehakt toe in de pan en roerbak 10 minuten.
- Voeg nu de Provençaalse kruiden, kruidnagels, madraskerrie, gele rozijnen en de mangochutney toe. Kruid verder met peper en zout, dek de pan af en laat 10 minuten stoven.
- Meng de geweekte sneden brood door het mengsel en verdeel daarna over de zes ovenschaaltjes (of één grote schaal bij gebrek aan aparte schaaltjes).
- Neem nu de rest van de melk, kluts de eieren erdoor en kruid af met peper en zout.
- Giet het ei-melkmengsel over de zes schaaltjes en schik er de laurierblaadjes op.
- Bak de bobotie in 40-45 minuten gaar en goudbruin in de oven.
- Serveer daarna direct. Dit gerecht hoor je heerlijk warm geserveerd te eten!



=> Graag meer inspiratie over Afrika? Klik dan hier.
=> Laat jezelf meenemen op een culinaire reis door Zuid-Afrika en ontdekkingstocht met dit prachtig inspirerende boek!