In deze blog neem ik je mee op mijn reisroute van 12 dagen waarbij ik tot alle uithoeken van het eiland Kreta ben gegaan. Ik heb getracht mijn reisschema in een overzichtelijke weergave voor jullie op te bouwen, zodat alles snel terug te vinden is. Zo zal ik indien van toepassing altijd eerst een tijdschema van mijn dag opgeven, de daarbij horende toepasselijke, praktische informatie, en vervolgens het verloop en mijn verhaal van die dag. Bij aankomst op elke nieuwe plaats zal ik uiteraard jullie informatie geven over de diverse bestemmingen, de highlights, aanraders om te doen en eventuele leuke of handige tips. Tot slot zal ik ook overal vermelden welk verblijf ik boekte met kosten en mijn ervaring daarbij, waarbij je rechtstreeks kan doorklikken naar het verblijf op Booking.com. Op die manier heb je mogelijks per direct een kant en klare reis (voor een zéér redelijk budget!) om op Grieks ontdekkingsavontuur te gaan en kan je wanneer het je aanspreekt via de bijvoegde links per direct boeken!
- Wanneer: maandag 24/05/2021 t.e.m. vrijdag 4/06/2021
- Hoe lang: 12 dagen
- Route: Heraklion- Lassithi hoogvlakte – Agios Nikolaos (Elounda en Plaka) – Vai beach en Sitia – Mirtos en Matala – Preveli beach, Plakias, Kalypso beach en Souda beach – Rethimno – Georgipouli, Kournas meer en Chania – Schiereiland Akrotiri en Seitan Limani – Kissamos en Gramvoussa – Balos beach – Falassarna beach – Elafonissi beach – Chania- Heraklion
De highlights van Kreta in een overzicht gegoten:
- Het noorden met de bekende badplaatsen:
- Heraklion als uitvalsbasis voor mijn vluchten
- De populaire vakantieoorden Chania en Rethimno
- De ontdekking van het ‘’verdere’’ oosten:
- Palmenstrand Vai Beach en verrassing Sitia
- Het minder toeristische, deels nog ongerepte, prachtige zuiden met fraaie stranden en glooiende zonsondergangen:
=> Idyllisch Griekenland? Bezoek dan het zuiden en maak jouw keuze tussen het overschot aan typisch Grieks bestemmingsaanbod! - Mirtos, Matala, Agia Galini, Agios Pavlos, Spili, Plakias, Preveli, Loutro, Chora Sfakion, etc.
Tip: Bezoek Chrissi eiland
- Parels in de uithoeken van het westen:
- Verblijf in Kissamos en schuif aan voor het culinaire Grieks in Gramvoussa
- Bezoek Balos en Elafonissi beach
- Bewonder de zonsondergang in Falassarna
Weetje luchthavens: Kreta beschikt over meerdere luchthavens. De twee grootste bevinden zich in Heraklion en Chania. Daarnaast beschikt Sitia ook over een luchthaven, echter is rechtstreeks vliegen vanuit Nederland of België op deze luchthaven momenteel nog niet mogelijk.
Voordelen reisperiode eind mei – begin juni:
- Geen massatoerisme:
Tijdens een bezoek in deze maanden ben je nog voor het hoogseizoen, heerst er overal reeds een gezellige, aangename sfeer en aanwezigheid van mensen maar nog niet de grote drukte. - Reeds zalige, zomerse temperaturen én heerlijk verfrissend zeewater:
Gezien het nog vroeg is in het jaar is het zeewater nog niet zo opgewarmd waardoor het ook daadwerkelijk zeer verfrissend is wanneer je een duik neemt.
Overdag zijn de temperaturen echter al wel gewoon tegen de dertig graden en ook ’s avonds is het nog aangenaam vertoeven. Slechts een enkele keer diende ik ’s avonds een vestje aan te doen. Kreta staat dan ook bekend om haar milde klimaat en vele goede weersmaanden. Bij mijn eerdere bezoek aan de Cycladen in september koelde het ’s avonds meer af dan nu in mei/juni op Kreta. - Prachtig groene bloesemmaanden:
Griekenland biedt altijd een mooi staaltje natuur, maar het frisse, groene landschap dat nu in het begin van de zomermaanden volop in bloei stond, deed daar nog eens een schepje bovenop! De wegen zijn in deze maanden omgeven door bomen en struiken met bloemen in alle kleuren en geven de hele omgeving een paradijselijke uitstraling. Zeker een aanrader voor de natuurliefhebbers!
Reisschema rondreis beste van Kreta in 12 dagen:
Dag 1: maandag 24/05/2021
Schema:
Vertrek Brussel 05.55u – aankomst Heraklion 10.20u.
Auto ophalen buiten terminal.
11.30u op pad.
Praktisch:
- Vanuit de luchthaven van Heraklion rijden bussen naar uiteenlopende locaties van het eiland. Ik koos er echter voor om dit keer een auto te huren in plaats van een scooter of gebruik te maken van het openbaar vervoer. Wanneer je slechts een paar uitstapjes wenst te doen vanuit eenzelfde locatie, zou het openbaar vervoer of een dagje rondtoeren met de scooter prima kunnen. Indien je echter van plan bent het eiland echt de verkennen, is gezien de grootte van het eiland en de afstanden tussen de verschillende bestemmingen autohuur de beste optie.
Tip!: Boeken huurauto:
Zoals bij het boeken van vliegtickets, zijn er ook voor het boeken van een huurauto diverse websites die voor jou de beste aanbiedingen selecteren. Ik maakte hierbij gebruik van de website Discovercars.com.
Tip!: Gratis annuleren:
Ook bij het boeken van een huurauto bieden sommige maatschappijen de optie gratis annulering tot 24 uur voor ingangsdatum. Kies zeker voor een maatschappij met deze optie indien je vertrekdata nog onzeker zijn of mogelijks kunnen wijzigen (in coronatijden een zeer aangename en bruikbare optie!)
Tip!: Voorwaarden verhuurmaatschappij:
De voorwaarden van verhuurmaatschappijen kunnen zeer hard uiteenlopen. Denk hierbij aan inbegrepen verzekering, hoogte verschuldigde huurwaarborg, ongeval- en pechverhelping, beschikbare kilometers etc. Let hier goed op bij het selecteren en boeken van jouw huurauto zodat je achteraf niet voor onaangename verrassingen komt te staan of hoge bijkomende kosten.
Uiteraard zal je merken dat de verhuurmaatschappijen met zeer aantrekkelijke huurprijzen een hogere waarborg rekenen en allerlei bijkomende pakketten voor een verzekering aanbieden. Maak hierbij de afweging wat effectief nodig is en hoeveel je er daadwerkelijk voor terugkrijgt ingeval van ongeval, pech of schade. Soms kan het eigen risico bij dergelijke pakketten namelijk nog vrij hoog zijn waardoor de dekking niet altijd een goede meerwaarde zal bieden in de praktijk.
Tip!: Recensies:
Ga de betrouwbaarheid van de verhuurmaatschappij na via online recensies en pagina’s zoals Tripadvisor. Uiteraard is enige nuchterheid en objectieve kijk wel noodzakelijk, aangezien de positieve ervaringspersonen vaak het nalaten nog een recensie te schrijven en de negatieve mindsets jeukende vingers hebben om hun frustratie nog een laatste keer te uiten.
Ikzelf betaalde een huurwaarborg van 1140 euro voor mijn huurauto (Nissan Micra) voor een huurperiode van 12 dagen. Ondanks dat het de huur van een auto betreft, vond ik dit alsnog een hoog bedrag. Toen bij mij het terug inleveren van de huurauto niet al te prettig verliep, had ik toch even zorgen of dat ze niet alsnog (onterecht) op mijn waarborg aanspraak zouden maken. Toen ik daarbovenop bij terugkeer in België vele recensies over dit bedrijf las waarbij anderen vertelden over onterechte claims op de huurwaarborg naar aanleiding van schade die vooraf al aan de huurauto aanwezig was, kreeg ik het toch even benauwd. Mijn onprettig en misschien ook ietwat gevoel van oplichting bij deze maatschappij tijdens het inleveren van mijn auto werd in vele andere recensies bevestigd.
Het is dus maar een kleine moeite om dit vooraf na te gaan en zo af te blokken dat je niet voor een maatschappij kiest die al ‘’naam heeft’’ graag en vaak (onterecht) op de huurwaarborg aanspraak te willen maken.
Tip!: Schade-controle:
Bij het afhalen van mijn huurauto verliep de controle van de auto in verband met de al aanwezige schade zeer snel. Ik ben zelf daarna nog twee keer rondom de auto gelopen alvorens te vertrekken. Neem dus zeker de tijd om jouw auto goed te controleren zodat je niets over het hoofd ziet en voel je daar niet gegeneerd om. Bij het afhalen/start van de huur kan voor hen de opname heel snel, maar bij het terug inleveren nemen zij ook ineens heel uitgebreid de tijd om de auto te inspecteren en verloopt het rondje iets minder vluchtig;). Jij staat dus ook volledig in je recht om dit bij de aanvang te doen.
Tip!: Technische aansluitingen:
Ik had achteraf het geluk dat ik een USB-aansluiting had in mijn auto zodat ik mijn GSM kon aansluiten, opladen en muziek kon afspelen. Wil je hier ook gebruik van maken, dan is het verstandig even na te gaan of er een USB-aansluiting of Bluetooth aanwezig is bij het boeken van jouw huurauto.
Tip!: Handgeschakeld of automaat:
Vind je het onwennig om in een vreemd land ook nog eens met een andere auto te rijden? Kies dan eventueel voor een automaat in plaats van een handgeschakelde auto om jezelf al van enig gemak en comfort te voorzien.
Tip!: Airconditioning:
Tegenwoordig beschikken bijna alle huurauto’s hier wel over, maar houdt toch even de aanwezigheid van airco in het oog. Ondanks dat ikzelf niet de grootste airco-fan ben, is dit toch zeer wenselijk bij het huren van een auto in de warmere oorden.
Tip!: Google maps offline:
Een kleine moeite met een zeer dankbaar resultaat: Google maps offline kaarten downloaden. Of je nu veel of weinig onderweg bent, lange ritten wilt uitstippelen of de weg in een stadje opzoekt, op deze manier heb je altijd op eender welk moment je kaarten bij de hand en ben je niet afhankelijk van een goede internetverbinding.
Ikzelf had de volledige kaart van Kreta gedownload, zodat ik deze voor heel mijn reis kon gebruiken. De kaart blijft ook een jaar lang in jouw downloads staan, zodat je dit voor vertrek al kunt doen.
Over Heraklion:
- ‘’Iraklio, De hoofdstad van het eiland met de grootste en drukste luchthaven.
- In de haven komen de veerboten vanuit andere delen van Griekenland aan alsook cruise-schepen.
- Het historische centrum van Heraklion biedt een aantal mooie bezienswaardigheden zoals de Venetiaanse haven, het oude fort en het archeologische museum.
- Graag nog wat meer terug in de tijd? Bezoek dan ook zeker de nabijgelegen site, het paleis van Knossos, op slechts 5 km van Heraklion. Deze oude ruïnes van het tempelcomplex liggen op een heuvel met uitzicht over Kreta’s landschap en nemen je mee tot 3000 jaar voor Christus.
Over Agios Nikolaos:
- Agios Nikolaos kan omschreven worden als levendige, maar knusse havenplaats met als extra het Voulismeni-meer gelegen in het centrum waarrond bars en restaurants zijn gecentreerd.
- Het centrum biedt diverse winkeltjes, restaurants en bars, maar valt dus niet te vergelijken met badplaatsen zoals Chania of Rethymno. Het kleinschalige karakter is dan ook hetgeen wat het stadje typeert en de wat ‘’rustigere’’ reiziger zal hier zeker naar hartenlust zijn wensen kunnen ophalen.
- Vanwege het kleinschaligere karakter heb je het centrum ook vrij snel gezien. Ik ben zelf sowieso niet de persoon om een week op dezelfde plaats te blijven, maar voor Agios Nikolaos denk ik dat het bij de meeste reizigers met één tot drie nachten zeker zal volstaan.
Tip!: Ga je met de auto naar het centrum? Aan de haven bevindt zich een betalend parkeerterrein, maar aan de andere kant van het centrum heb je ook een parkeerterrein waar je gratis kan parkeren. Vanuit hier wandel je bijna zo de winkelstraat in.
Tip!: Graag nog wat verder op ontdekking? Breng ook een bezoekje aan het nabijgelegen Kritsa. Een idyllisch bergplaatsje waar je de echte Griekse sfeer terugvindt.
Praktisch:
Heraklion – Agios Nikolaos: 48 min., 60 km.
Agios Nikolaos – Kritsa: 15 min., 10 km.
Blog:
‘’Ondanks dat Heraklion over een mooi historisch centrum zou beschikken, heb ik er alsnog voor gekozen om deze stad over te slaan. Het merendeel van de Grieken geeft dan ook niet de voorkeur aan deze stad, en indien niet nodig gaven zij ook aan dat een bezoekje overslaan aan deze stad geen verloren zaak zou zijn. Mijn voorkeur gaat uit naar natuur, zeezichten en typische Griekse, authentieke sfeer, dus die keuze was dan ook snel gemaakt.
Tijdens mijn vlucht heb ik besloten om direct de Lassithi hoogvlakte in te trekken om zo naar mijn hotel te rijden, in plaats van de ‘’gewone’’ grote weg te nemen. Zo heb ik vandaag al een mooie invulling van mijn dag en kan ik in de latere namiddag nog rustig uitblazen aan het strand.
Na het ophalen van mijn huurauto rijd ik vanuit de luchthaven tot Malia, waar ik de weg insla richting Psychro, Dikti en Tzermiadhon. Deze knooppunten vormen een mooie route door de hoogvlakte en via Tzermiadhon kan ik mijn weg vervolgen naar het hotel. Onderweg dien ik wel een stuk ‘’off road’’ door een hobbelig bergwegje te rijden voorzien van hier en daar grote keien met afwisselend diepe putten. Ik twijfel eerst nog om deze weg in te slaan, maar volledig dezelfde route terugrijden vind ik dan ook weer zonde. Het weggetje hobbelt echter langer door dan ik gehoopt had en ik besef al snel dat mijn Micra Nissan hier eigenlijk niet voor gemaakt is. Later tijdens mijn reis doe ik dan ook nog de leuke constatatie dat ‘’off road’’ rijden in mijn huurcontract verboden is en hier stevige boetes aan gekoppeld worden.’’
Tip!: Contract en bijkomende clausules:
Kijk bij het afhalen van jouw huurauto ook even het contract goed na. Ik zette willekeurig mijn handtekening en had zelfs de rode stempel die er letterlijk naast stond niet gezien met vermelding ‘’Off road penalty 300 euro’s + damages’’. De verhuurder wist dit echter wel slim niet te vermelden bij het doornemen van de auto en naar mijn gevoel halen ze uit deze bijkomende clausule veelal mooie bijverdiensten als je rekening houdt met het feit dat er redelijk veel niet-geasfalteerde wegen in Griekenland zijn die voor hen al onder de noemer ‘’off road’’ vallen.
De auto’s zijn voorzien van GPS-tracers en wees maar zeker dat ze deze ook goed opvolgen. Ik mocht dan ook halverwege mijn reis een telefoontje ontvangen van de verhuurmaatschappij en hoewel ze zeiden (en per mail bevestigden) dat de eerste keer slechts een waarschuwing betrof, diende ik bij inlevering van de auto alsnog zonder pardon de boete te betalen.
‘’Rond half vier uur kom ik aan bij mijn hotel en het tegenoverliggende strandje, Ammoudara beach. Een kleinschalig strandje waarbij je uitzicht hebt over de baai met mogelijkheid vanop je ligstoel een hapje of drankje te bestellen. Wat wil je nog meer op zo een eerste dag?’’
Weetje: Bij Ammoudara beach wordt het strand bijgehouden door de twee tegenoverliggende, kleinschalige hotels. Bij het nuttigen van een drankje of hapje mag je hier gratis gebruik maken van de ligstoelen. Op andere stranden nabij Agios Nikolaos wordt hier wel een toeslag voor gevraagd.
‘’ ’s Avonds rijd ik met mijn auto naar het centrum van Agios Nikolaos waar ik eerst op mijn gemak de straatjes verken, enkele winkeltjes bezoek en langs het bekende Voulismeni-meer wandel. Voor het diner besluit ik door te rijden naar Plaka, een klein havenplaatsje net achter Elounda gelegen, wat zogezegd bekend staat voor de goede visrestaurants. Niets is minder waar! Pal langs het water en met zicht op het eiland Spinalonga geniet ik een heerlijk, echt Grieks visdiner van octopus, kalamares, scampi’s, mosselen, gegrilde vis met als kers op de taart een zalig dessert. Een meer volwaardig eerste, Griekse maal had ik niet kunnen verwachten! En wederom zijn we nog maar dag één!’’









Verblijf: Ammoudara beach hotel apartments twee overnachtingen (bekijk hier op Booking.com): 56 euro. Slechts op een aantal kilometer gelegen van het centrum van Agios Nikolaos en met Ammoudara beach aan de overkant van het hotel.









Dag 2 : dinsdag 25/05/2021
Over Elounda:
- Elounda wordt de meest luxueuze badplaats van Kreta genoemd en hier bevinden zich dan ook de luxere resorts en hotels.
- Zowel vanuit Agios Nikolaos, Elounda als Plaka kan je een uitstapje maken naar het beroemde Spinalonga of ook wel Lepra-eiland genoemd.
- Elounda beschikt over een haven en strandje wat zeer rustig en mooi in de baai gelegen is.
Tip!: Bezoek je Elounda in de ochtend en graag even een momentje rust? Koop jezelf een heerlijke café frappé met lekkers of wat je maar wenst bij de lokale bakker en neem een plekje in op één van de ligstoelen op het mooie strandje. Geen fijnere plek met zo een uitzicht om in alle rust een ontbijtje of ochtendsnack te genieten!
Tip!: Net achter Elounda bevindt zich het kleine havenplaatsje Plaka. De omvang van dit plaatsje is zeer miniem maar hier bevinden zich wel een aantal zeer gezellige en goede restaurants die bekend staan om hun visgerechten. Smakelijk dineren langs het water gegarandeerd!
Praktisch:
Agios Nikolaos – Elounda: 18 min., 11 km.
Blog:
‘’ ’S Morgens beslis ik direct naar Elounda te rijden om het plaatsje te verkennen en mezelf daar van een ontbijtje te voorzien. Met het ontdekken van het strand gelegen in de mooie en rustige baai is de keuze snel gemaakt. Geen ‘’traditioneel’’ ontbijt in één of andere bar, maar een take away iced coffee en koffiekoek die ik relaxend op mijn strandstoel geniet.
De rust en het zicht op de omliggende omgeving van de baai bevalt me, waardoor ik een halve dag op het strand van Elounda spendeer. Daarna beslis ik terug te rijden richting het hotel, stop onderweg nog kort aan een ander strand en kom later in de namiddag weer aan bij Ammoudara beach. Ik zet mij per toeval op de ligbedden van het andere, naastgelegen hotel, bestel een drankje en maak een praatje met de lokale ober. Ik geniet een verfrissende duik, want o jawel, verfrissend is het water in mei zeker, maar wat is het o-zo-heerlijk weer in de zee te kunnen zwemmen na die hele periode en wat heb ik dat gemist.



Rond zes uur besluit ik naar mijn kamer te gaan om me op te frissen. Aangekomen in de kamer besef ik echter dat ik het zonde vind om nu al naar binnen te gaan, waarbij ik in een seconde beslis terug te keren naar het strand, mij aan een tafeltje zet en een wijntje bestel. Gezien het nog rustig is qua toeristen, vergezelt de lokale ober mij bij het aperitief en zetten we ons eerdere gesprek rustig verder. Zoals bij elk lokaal contact levert ook dit me weer een aantal leuke tips op voor onderweg!
De ober staat op om verder te gaan met zijn werk. Ik drink het laatste van mijn glas leeg en met mijn blik op de zee en horizon gericht voel ik een inwendige zucht: Wat hou ik toch van deze sfeer, het uitzicht, wat hou ik van deze rust.’’









Dag 3: woensdag 26/05/2021
Over Vai Beach:
- Helemaal in het uiterste oosten van het eiland bevindt zich dit beroemdste palmenstrand van Kreta. De Grieken gaven het niet zomaar de naam ”Vai”, afkomstig van vaia, wat volle palmtak betekent.
- Aan het strand bevinden twee horecazaken: Het ene is een café met zitplaatsen aan het strand, snacks en take away-voorziening, het andere een restaurant waar je rustig kan tafelen.
- Ligstoelen en parasols op het strand zijn tegen betaling (zes à tien euro).
- Aan het strand zelf is een betalende parking. Je kunt je auto ook iets voor het strand aan de zijkant van de weg zetten, waar je hele dag dan gratis staat.
Tip!: Ga vroeg en geniet nog van de rust! Ondanks de afgelegen ligging is Vai onder menig reiziger al goed bekend als mooiste palmenstrand en vanaf de middag begint het dan ook vol te lopen.
Tip!: Neem zeker de tijd om aan de rechterzijkant van het strand ook de trappen omhoog te lopen naar het uitkijkpunt en verder door. Vanaf bovenop de rotsformaties geniet je een prachtig uitzicht over het hele gebied.
Tip!: Een daguitstap naar Vai beach en wil je graag in de omgeving blijven? Boek dan een hotel in Sitia. Dit gezellige stadje ligt slechts op 24 kilometer van Vai en biedt een sfeervolle baai met diverse restaurants en bars.
Over Sitia:
- Dit noordoostelijke stadje ligt tegen de helling van een heuvel en ademt met het zicht op de haven een zeer aangename sfeer uit.
- Langs de kleine baai van de haven bevinden zich tal van restaurants en bars waar het ’s avonds heerlijk vertoeven is.
- Nederlandse of Belgische maatschappijen vliegen nog niet op de luchthaven van Sitia maar indien je van plan bent tevens naar de oostkant van het eiland te trekken is Sitia een zeer aangeraden plaats om te overnachten.
Praktisch:
Agios Nikolaos – Sitia: 1u20min, 68 km.
Agos Nikolaos – Vai Beach: 1u45min, 91 km.
Vai Beach – Sitia: 30 min, 24 km.
Blog:
‘’Ik vertrek ’s ochtends vroeg rond half acht vanuit Agios Nikolaos richting Vai beach. Op die manier heb ik voldoende tijd om onderweg regelmatig te stoppen bij mooie verzichten en ben ik alsnog voor de drukte bij Vai beach. De route loopt voor het overgrote deel door de bergen met prachtig uitzicht over de naastgelegen kustlijn.’’
Tip!: Panorama café nabij Kavousi: Ik was hier te vroeg waardoor ze nog niet open waren (vanaf 9 of 10u), maar anders dé uitgelezen plek om even te stoppen voor een koffietje en van op het terras het prachtige uitzicht te genieten.
Tip!: In de periode mei/begin juni staat alles prachtig in bloesem. Ikzelf hou ontzettend veel van bloemen en gekleurde natuur dus dit bracht de ritten door de bergpassen helemaal tot een wauw-effect!
‘’In de buurt van Sitia stop ik nog even bij een Lidl winkel om mezelf van een ontbijt/brunch te voorzien voor op het strand. Ik parkeer mijn auto op een zandstrook net voor Vai beach en kies één van de voorste ligbedden op het strand uit. Bij aankomst rond tien uur zijn er slechts twee andere koppels aanwezig en is het dus nog heerlijk rustig. Op deze momenten van de dag heb je de kans om nog de echte authenticiteit en sfeer te ervaren die deze plekken verdienen uit te ademen en wordt dit niet overstelpt door toerisme dat het overneemt. Ik geniet dan ook altijd meer van de eerste uren van de dag met mijn koffietje in alle rust, en de latere middagen vanaf vijf uur waarbij de toerismedrukte zich ook weer terugtrekt om zich al klaar te maken voor het avondeten en ik mezelf juist op een lekker glaasje wijn of fris biertje trakteer op het strand of in een gezellige bar.
Die momenten waarop het nog heerlijk ochtendfris is en je het eerste zonnetje voelt branden. Die momenten waarop je de zee kan horen en de meest prachtige kleurcombinaties in de lucht van de ondergaande zon geniet. Momenten waarop je beseft dat er zonder enig geld zoveel moois rondom je is en je daar niet per se iets of iemand anders voor nodig hebt.






Alvorens terug te keren naar mijn auto hike ik nog de rotsformatie aan de zijkant van het strand op en krijg ik een prachtig uitzicht over de omliggende baaien en het palmenbos als beloning. Nadien rijd ik genietend van het uitzicht vanuit de bergen op het lager gelegen zeewater terug richting Sitia.















Na het inchecken bij het hotel word ik bij het binnengaan van mijn kamer en openen van de balkondeur zeer aangenaam verrast dat ik mij zo pal op de boulevard aan het water bevindt en blijkbaar een prachtig uitzicht over het haventje geniet. Ik had zelf niet verwacht dat ik ‘’zo een goed hotel’’ heb geboekt en besluit dan ook mezelf eerst nog even rustig op het balkon te zetten, enkele chipjes erbij te nemen en te genieten van een momentje rust, alvorens de douche in te stappen. Dát voordeel van het alleen reizen. Geen tijdschema’s, geen afspraken, geen verplichtingen. Enkel mezelf die ik tevreden dien te houden, en dat lukt uitermate goed!
Na het douchen en vooral goed ‘’aftersunnen’’ (want ja helaas, die heerlijke zon heeft me daarentegen vandaag toch ook wel een minder heerlijke, lichtelijke zonneslag opgeleverd) begeef ik me naar de haven. Ik wandel de boulevard even op en af en aangezien ik het werk van de zonneslag in mijn hoofd ook voel, heb ik er behoefte aan gewoon in een restaurantje te gaan zitten, lekker te eten en verder niet meer al te voel te doen vandaag. De ober die vol enthousiasme mij wil overtuigen één van zijn tafeltjes te kiezen hoeft dan ook niet veel moeite te doen en voor vanavond heb ik niet meer nodig om met een goede pita gyros tevreden te zijn.’’
Verblijf: Elysee hotel (bekijk hier op Booking.com) één overnachting inclusief ontbijt: 35 euro. Zeer net hotel, pal aan de boulevard gelegen met eigen parkeerterrein, schone kamers en balkon frontaal uitzicht over de baai van de haven en het strand. Aanrader voor als je in Sitia wenst te verblijven!









Dag 4: donderdag 27/05/2021
Over Mirtos:
- Een klein maar zeer idyllisch stranddorpje aan de zuidoostkust van Kreta.
- Geen massatoerisme hier maar een authentieke sfeer met slechts 700 inwoners en reizigers die op zoek zijn naar het echte Griekenland.
- Een levendig dorp waar de inwoners je hartelijk begroeten op straat, een aantal winkeltjes om door te struinen en een boulevard met leuke terrasjes uitgevend op het mooie strand.
Tip!: Een voorliefde voor het authentieke Griekenland? Kleinschaligheid met gezellige tavernes, gemoedelijke locals, een oase van rust en de echte Griekse sfeer? Dan is Mirtos helemaal jouw ding!
Over Matala:
- Gekend als het flower power dorp waar nog een hippie-vibe en laidback sfeer heerst.
- Strand prachtig en knus gelegen tussen krijtrotsen. De krijtrotsen zijn eveneens tegen een kleine vergoeding te bezoeken waarbij je door de grote gaten kunt lopen die ooit als grafkamers werden gebruikt.
- Dorpje met diverse restaurants en tal van winkeltjes voor leuke souvenirs.
Tip!: Aan het strand bevindt zich een typische laidback bar met gezellige zitplaatsen en zitzakken op het strand. Heerlijk om even uit te blazen maar vooral de ultieme plek om ’s avonds met een aperitief de ondergaande zon tussen de krijtrotsen te zien wegzakken.
De bar biedt ook een kleine menukaart waarvan de prijzen zeer schappelijk zijn. Aan deze zijde van het strand bevinden zich eveneens nog een aantal leuke, traditionele tavernes.
Praktisch:
Sitia – Mirtos: 1u25min., 74 km.
Mirtos – Matala: 2 u., 107 km.
Blog:



‘’Vooraleer te vertrekken geniet ik eerst nog het ontbijt dat deze keer bij mijn hotelreservatie inbegrepen zit. Daarna vat ik koers richting het zuiden met Mirtos, een minder bekend maar kennelijk zeer sfeervol stranddorpje, als tussenstop op de planning. Ik kies ervoor om niet dezelfde route zoals bij het heengaan richting Sitia en Vai Beach langs de kustweg te nemen, maar via andere bergpassen in een rechte lijn naar de onderkant van het eiland te rijden. De hotelbediende verzekert me al van een mooie route en niets is minder waar! Prachtige bergpassen waar alles volop in bloei staat om vervolgens over te gaan in een weg langs de kustlijn.



Na ongeveer anderhalf uur rijden kom ik aan in Mirtos. Het dorpje waant zich nog in een zalige stilte van de morgenstond, maar de locals zijn echter al wel druk bezig met het gereedmaken van hun tavernes voor de dag. Ik struin door de enkele straatjes die Mirtos beslaat en loop de boulevard langs het strand even op en af. Volgens Griekse traditie heerst op een aantal plekken al een gezellige ochtendsfeer waar de lokale inwoners zelf hun smakelijke koffie komen nuttigen. Ik strijk neer in één van de bars en neem me voor hun goede idee op te volgen.
Al een mooie rit achter de rug, een welverdiende, heerlijke Griekse frappé, gemoedelijk Grieks gekonkel op de achtergrond en de voortdurend omslaande golven van de zee pal in het zicht, wat vraagt een mooie start van de dag nu nog meer?









Na mijn ochtendpauze vat ik verder koers richting Matala. Qua afstand staan er vandaag behoorlijk wat kilometers op de teller om te overbruggen en aangezien ik slechts één nacht in Matala verblijf, wil ik graag nog wat tijd hebben om daar te spenderen op het strand.
Wanneer ik Matala binnenrijd, merk ik gelijk het contrast in de sfeer dat het uitademt ten opzichte van Mirtos. Daar waar in Mirtos de rust en kalmte overheerste, flanneren hier vele mensen langs de kant van de weg en leeft er meer een opgelaten vibe. Ik zet mezelf neer op het strand en kies allereerst voor een verfrissende duik. De gezellige strandbar een paar meter verderop viel me bij aankomst al direct op en ik beslis dat het tijd is voor een lunchsnack.
Beentjes omhoog, boekje erbij, heerlijk zo na die vrijwel lange ritten van vandaag.
Hoewel het plaatsje een en al sfeer en levendigheid uitademt, voel ik dat mijn voorkeur toch eerder uitgaat naar een plaats zoals Mirtos. Het internet wist me te vertellen dat er alles behalve massatoerisme heerst in Matala, maar ik stel toch vast dat de diverse, online omschrijvingen van ‘’uniek strand tussen krijtrotsen en dorpje met heerlijke laidback sfeer’’ het plaatsje veel aan populariteit heeft opgeleverd. Ondanks dat het nog vroeg is in het jaar en vooral de bijkomende coronasituatie nog een stevige stempel drukt op de reiswereld, vind ik het hier toch al opvallend bedrijvig.






Na nog een poosje op het strand en in de zee te spenderen, keer ik terug naar dezelfde bar en bestel mezelf een fris biertje. Opfrissen en avondeten is voor later. Eerst voetjes in het zand en genieten van weer één van die mooiste momenten van de dag.
Een smakelijk diner aan het strand laadt me op om daarna ’s avonds nog door het dorpje en de straatjes te struinen. Al snel word ik bij één van de barretjes het terras opgeroepen voor een shotje van het huis. Oké, eentje dan, en aangezien ik bij de taverne als digestief al een Raki mocht genieten, vraag ik om een Ouzo. Toch meer mijn favoriet dan Raki, maar ik weet dat ik ook hier niet al te veel van moet hebben.
Ik vervolg mijn weg en word aangetrokken door een authentiek keramiek-zaakje. De winkel is in principe gesloten, maar de uitbater is nog druk bezig met het vervaardigen van een aantal nieuwe kommetjes en kopjes. Ik snuffel ondertussen even rond en besluit mezelf te voorzien van een leuk Grieks ontbijtsetje. Thuis ontbijten in Griekse sferen, dat kan nooit verkeerd zijn. Ik hou er dan ook van om van elke locatie iets typisch van daar mee te nemen indien zich de gelegenheid voordoet. Op die manier leef ik thuis ook altijd wat terug in mijn reizen en breng ik de sfeer waar ik onderweg zo van houd toch wat terug in huis.
Niet veel later krijg ik bij het voorbijlopen van een andere bar weer een uitnodiging voor een shotje. Oké laatste, want anders gaat mijn maag deze bommetjes straks minder goed te verwerken krijgen.
Nog maar een ijsje uit de hand om af te sluiten dan? Laten we daar maar voor gaan!’’
Verblijf: Dimitris Villa hotel (bekijk hier bij Booking.com) één overnachting inclusief ontbijt: 25 euro.
Tip!: Laat je verblijf altijd even weten hoe laat je gaat aankomen. Ik kom vaak pas laat aan in mijn verblijfjes aangezien ik de hele dag op pad ben en het ‘’zonde’’ van mijn dag en tijd vind om eerst naar het verblijf te gaan. Veelal laten ze met een briefje de sleutel wel ergens voor je achter, maar bij Dimitris moest ik toch even zoeken. Uiteindelijk zijn Grieken zeer gastvrije en open-minded mensen, dus maak jij jezelf er wellicht drukker in dan zij doen. Maar alsnog, koppel het van te voren even kort terug, zo weet je prima waaraan en waaraf. Bij boekingen via Booking.com kun je tegenwoordig ook zeer eenvoudig met elk verblijf chatten en daar een vraag stellen. Kleine moeite dan, toch?



Dag 5: vrijdag 28/05/2021
Over Agia Galini:
- Nog zo een leuk, kleinschalig dorpje, Agia Galini. Net zoals Mirtos geen plaats waar je hele dag door de straatjes kunt struinen maar zeker de moeite waard om te stoppen als het op jouw route ligt.
- Het dorpje ligt tegen een heuvel, waardoor je in de straatjes overal trapjes of hellingen op en af loopt. Beneden aangekomen bereik je een idyllisch vissershaventje met een aantal leuke tavernes. Vanaf de kleine haven kan je via een boulevard langs het water doorlopen naar het nabijgelegen strand.
Tip!: Vertrek je ’s morgensvroeg vanuit Matala om verder de zuidkust af te gaan, neem dan even een stop in Agia Galini, wandel door het dorpje en strijk aan het schilderachtige haventje of het nabijgelegen strand neer in één van de tavernes voor een koffietje.
Over Preveli beach:
- Na Vai beach nog niet genoeg van de palmbomen? Breng dan ook zeker een bezoek aan Preveli beach!
- Gelegen aan de centrale zuidkust van Kreta, een prachtig palmenstrand waarbij de rivier uitmondt in de zee en het zicht van bovenaf werkelijk een uniek plaatje biedt.
- Preveli beach is of per boot of per auto te bereiken.
Vanuit Agia Galini en Plakias vertrekken ook dagelijks boottochtjes naar Preveli beach.
Per auto heb je twee keuzes. Ofwel parkeren aan de taverne die zich enkele kilometers voor Preveli beach bevindt en van daaruit vijf kilometer wandelen. Voor mensen die geen trappen wensen te doen of met kinderen op pad zijn kan deze optie wenselijk zijn aangezien het pad hier vlak verloopt.
De tweede mogelijkheid is om nog een paar kilometer door te rijden tot net voor het klooster van Preveli, waar je een weg schuin links inslaat naar de iets verder gelegen parking. Ook hier is het laatste stuk enkel te voet te bereiken waarbij je een 450 treden dient af te dalen naar het strand. Deze tweede optie wordt echter wel het meest gekozen omwille van het prachtige uitzicht dat je geniet van bovenaan de trappen.
Weetje: Hou er echter wel rekening mee dat je bij aankomst beneden even een kort stukje door het water moet lopen om het strand te bereiken. Geen paniek, het water zal echter zeker niet hoger komen dan je knieholtes en je kan hier dus prima met je spullen doorheen lopen zonder dat er gevaar is dat deze nat worden.
Tip!: Probeer wederom in de ochtend al aan Preveli beach te zijn. Indien je met de auto zelf reist, heb je bij aankomst van bovenaf een prachtig zicht op het palmenbos en de overgang van de rivier in de zee, zonder dat er tal van toeristen door dat mooie plaatje lopen. Prachtige shots gegarandeerd!
Weetje!: Aan het strand bevindt zich een take-away bar waar je drankjes, snacks en een aantal maaltijden kan kopen. Tafeltjes zijn opgesteld onder de bomen waardoor je ook even een moment in de schaduw kunt genieten.
Tip!: De mooiste plek om neer te strijken op het strand is pal in het midden! Opvallend is dat vele mensen aan de buitenzijde plaatsnemen waar het strand breder is, maar het zicht naar mijn mening vele minder fraai! In het midden heb je langs de ene kant een prachtig beeld op het appelblauw zeegroene water van het meer en het omsluitende palmenbos, met aan de andere kant op enkele meters afstand het verfrissende zeewater.
Over Plakias:
- Een gemoedelijke, kleinere badplaats maar met een zeer fraai zandstrand in een mooie, ruime baai gelegen.
- Deze nog minder toeristische badplaats biedt een boulevard met diverse winkeltjes, bars en restaurants waar je voor een zeer schappelijke prijs heerlijk kunt eten.
Praktisch:
Matala – Agia Galini: 36 min., 28 km.
Agia Galini – Preveli beach: 1 u., 46 km.
Preveli beach – Plakias: 16 min., 11 km.
Opties:
Plakias – Souda beach: 8 min, 3,5 km.
Plakias – Kalypso beach: 8 min., 4,2 km.
Plakias – Chora Sfakion: 1u10min., 40 km.
Blog:
‘’Ik geniet ’s ochtends vroeg eerst een eenvoudig ontbijt bij mijn verblijf. Daarna begeef ik me weer op route. Mijn eerste geplande stop is het kleine vissersdorpje Agia Galini. Ik parkeer mijn auto langs de kant van de weg en loop de trappen in het dorpje af richting de kleine haven. De vissersmannen zijn hier al druk in de weer met het doornemen van hun visvangst op de boot en de rondhangende katten smullen dankbaar van het afval of de overschotten die ze toegeworpen krijgen.
Hier en daar genieten enkele lokale inwoners of toeristen al een koffie in één van de tavernes en verder is het vooral de rust die overheerst. Via de boulevard wandel ik nog door tot aan het wat verderop gelegen strand en loop vanaf daar weer de helling op richting mijn auto. Klein maar toch fijn om gezien te hebben!















Vanuit Agia Galini rijd ik via het bergdorp Spili door tot Preveli beach. Gezien ik niet al te laat bij Preveli beach wil aankomen omwille van de drukte, kies ik ervoor om Agios Pavlos over te slaan en in Spili geen tussenstop te maken.
Ik rijd door tot de laatste parking van Preveli beach en na enkele meters wandelen krijg ik het prachtige beeld op de onderliggende baai en omgeving al voorgeschoteld. Wat een plaatje! Ik neem even de tijd om een aantal foto’s te maken en van het uitzicht te genieten, en daal vervolgens verder naar beneden af. Wandelend van de ene naar de andere kant van het strand en langs het meer af, beslis ik om ook nog even aan de andere kant het stuk via de rotsen omhoog te lopen om ook vanaf daar het uitzicht te genieten.
Op het strand bevindt zich een kleine take-away bar, waar ik een Griekse koffiekoek koop. Daarna zet ik me neer op het midden van het strand, met in mijn rug de uitmonding in de rivier en zicht op het prachtige zeewater. Dat niet meer mensen hier in het midden gaan zitten?!









Halverwege de namiddag begeef ik me richting Plakias wat nog maar slechts een kwartiertje rijden is. Ik wil ook hier vandaag graag nog even wat tijd om overdag rond te kijken. Ik rijd de boulevard af en besluit te stoppen aan een strandbar die zich bijna aan het einde van de baai bevindt.
Ik strijk me neer op één van de ligbedjes en geniet nog een verfrissende duik. Ik ontmoet een leuk Duits gezelschap met wie ik het aperitief geniet in de strandbar, voetjes in het zand. Ze nodigen me uit om ’s avonds met hen mee te eten en gezien de gezelligheid sla ik het aanbod niet af.
Na op te frissen in mijn verblijf ontmoeten we elkaar opnieuw in één van de tavernes aan het water gelegen. Ik denk dat ze zowat alle voorgerechten van de kaart hebben besteld en de borden worden voortdurend druk over tafel doorgegeven. Heerlijk weer die rijkelijke, Griekse proeverij!
Als hoofdgerecht kies ik voor zalige, malse tonijn en het typische notencakeje als dessert van het huis vult meer als de laatste gaatjes! Eten in Griekenland? Dat is zeker nooit met honger van tafel!’’
Weetje: Ook wat wijn betreft zal je altijd rijkelijk toekomen in Griekenland. Wijn per glas vind je amper terug op de kaart. De Grieken hebben de gewoonte om wijn uit karaffen te schenken en zelfs wanneer je slechts een glas wijn vraagt, zal je dit in het kleinste formaat karaf op tafel gepresenteerd krijgen. Dit kleinste karafje is dan al wel goed voor zeker anderhalf glas wijn. Geen slechte gewoonte toch?
Verblijf: Studio Stella (bekijk hier bij Booking.com) één overnachting: 25 euro.









Tip!: Graag nog wat meer of iets anders bezichtigen onderweg vanuit Matala naar Plakias?:
Optie Agios Pavlos stop: Dit rustige, afgelegen strand aan de zuidkust is enkel te bereiken door eerst wandelend een prachtig berggebied te doorkruisen dat ook een weids uitzicht over de zee biedt. Op zoek naar mooie natuur en rust? Dan is Agios Pavlos vast iets voor jou!
Optie Spili stop: Een gezellig, authentiek bergdorp met leuke terrassen en enkele winkeltjes. Bekend om de fonteintjes met dierenkoppen die voorzien worden van het verkoelende water dat vanuit de bergen stroomt. Hou je graag van veel tussenstops? Leuk om deze in te lassen dan, aangezien je op je route pal door dit dorp rijdt en er dus geen enkele omweg voor hoeft te maken.
Optie Souda beach nabij Plakias: Gezien de grootte van de baai in Plakias kunnen er afhankelijk van het weer en het getij soms hoge golven zijn waardoor de zee onrustiger is om in te zwemmen. Liever strak water? Spring dan even je auto in en op een kleine tien minuten sta je aan Souda Bay. Dit kleine strand is net om de hoek van Plakias (3,5 kilometer) in een rustige, mooie baai gelegen, voorzien van zonnebedjes met parasols en een paar bars waar je een drankje of versnapering kunt nuttigen. De ideale plek dus om in alle rust van een relax-dag genieten!



Optie Kalypso beach: Op slechts een kleine tien minuten rijden van Plakias bevindt zich Kalypso beach, waarbij je onderweg ook weer diverse, prachtige uitzichten geniet. Omgeven door hoge rotsformaties en kristalhelder blauw water geeft deze baai al een prachtig zicht van bovenaf. De baai is onderdeel van het hotelcomplex Kalypso Cretan Village maar eveneens toegankelijk voor bezoekers van buitenaf. Het is ook mogelijk om hier duiklessen te nemen. Bij mijn bezoek aan de baai was het hotel nog gesloten omwille van de Covid-omstandigheden maar de locatie sprak zeker tot de verbeelding. Nadeel van een ‘’normaal’’ seizoen is dan weer dat de drukte de natuurlijke charme van de baai helaas deels naar beneden haalt. Mijn voorkeur blijft om dergelijke locaties ’s morgens als eerste van de dag te bezoeken om zo de echte puurheid en ongerepte sfeer te ervaren.



Optie Imbroskloof, Chora Sfakion en havenplaatsje Loutro: Initieel had ik ook voorzien om een dag te nemen voor de hike door de Imbroskloof en van daaruit te overnachten in het pittoreske havenplaatsje Loutro, wat enkel per boot te bereiken is en onder het gros van de toeristen nog onbekend. Echter maakte mijn reeds goed gevulde reisagenda en een rijkelijk vloeiend wijnavondje dat ik ervoor koos om het een dagje rustiger aan te doen. Achteraf vond ik echter toch dat ik dit mee had moeten opnemen in mijn reis en denk ik dat voor de reizigers, die net zoals mij, het authentieke, echte Griekenland wensen te ervaren en graag ook fysiek wat bezig zijn, de Imbros-hike in combinatie met Loutro een must do zijn!
Lees meer over deze plaatsjes in dit verslag onder ”daguitstappen vanuit Chania”.
Indien je met eigen vervoer reist zou ik deze plaatsen bezoeken in aansluiting op Plakias, om daarna vanuit daar weer naar de bovenkant van het eiland te reizen. Wanneer je echter niet over eigen vervoer beschikt of hebt gekozen voor een rustigere vakantie en te verblijven op slechts één of enkele locaties, dan kan je de imbros-hike bijvoorbeeld ook doen als een daguitstap vanuit Chania. Je zou er dan voor kunnen kiezen om eventueel een overnachting te nemen in Loutro, of het bij één dag te laten en ’s avonds met de bus gewoon weer richting Chania te gaan.
Dag 6: zaterdag 29/05/2021
Over Rethimno:
- Rethymnon of in de volksmond ‘’Rethimno’’ behoort tot één van de grotere, toeristische badplaatsen van Kreta en mag eveneens naam dragen als de ‘’studentenstad’’.
- Rethimno biedt een groot, uitgestrekt zandstrand met boulevard waar tal van tavernes en bars ligstoelen en parasols ter beschikking stellen op het strand.
- In het authentiek centrum van het havenstadje vind je een overvloed aan restaurants, bars en uiteraard de welgekende souvenirwinkeltjes.
- Graag nog even wat cultuur opsnuiven? Breng dan een bezoekje aan het Venetiaanse fort en geniet van bovenaf een prachtig uitzicht over de stad, het water en de omliggende omgeving.
Tip!: Kijk voor een bezoek aan het Venetiaanse fort de recente openingsuren na. Tijdens het seizoen is het fort langer geopend dan in de andere maanden, maar alsnog worden ’s avonds vanaf een bepaald uur de deuren gesloten en is het niet meer mogelijk om het fort te betreden.
Blog:
‘’Na de gezellige maar ook rijkelijk wijnvloeiende avond van gisteren voel ik dat ik behoefte heb aan een frisse ochtendduik. De koelte van het water zal me zeker goed doen en vermoedelijks, letterlijk, frisse energie geven. Ik koop bij een lokale koffiebar even wat kleins als ontbijt en besluit dan naar het nabijgelegen Souda bay te rijden. Met zijn ligging in een baai, net om de hoek van Plakias, ligt het water er heerlijk strak bij. Ideaal om rustig in te zwemmen. Slechts één ouder koppel dat ook voor een ochtendduik heeft gekozen en verder helemaal niets of niemand te zien. Heerlijk!
Eerst opfrissen in het water en daarna rustig genieten van mijn ontbijt, meer heb ik niet nodig om rond half negen ‘s morgens al ten volle te genieten van mijn dag. Dit blijven toch de beste momenten!
Na eerst wat tijd te spenderen op het strand van Souda rijd ik daarna weer richting Plakias.
Ook daar geniet ik nog even van het strand en in de loop van de namiddag besluit ik naar Rethimno te vertrekken zodat ik daar tijdig ben. De rit voert weer door de prachtige canyon waar ik op heenweg naar Plakias ook door ben gereden. Ik stop nog een tweede keer om dit natuurwonder in me op te nemen en vervolg daarna mijn weg. Na een klein anderhalf uur rijden met stops mee in, kom ik aan bij mijn hotel. Bij binnenkomst in mijn kamer word ik zeer aangenaam verrast door enerzijds een klein terrrasje wat uitkijkt op de gezellige binnenplaats van het hotel, maar anderzijds helemaal door het zeer ruime terras met zicht op het strand en het water aan de achterzijde. Last minute boeken in coronatijden levert toch zeer mooie plekjes voor letterlijk een prikkie op! Elk nadeel heeft dan toch zijn voordeel misschien?
Gezien ik altijd maar weinig tijd spendeer in de verblijfjes zelf, besluit ik om toch even van dit leuke terras te genieten en heb ik mezelf voorgenomen aan deze zaken zo nu en dan ook tijd toe te weiden. Chipje erbij, voetjes omhoog en het uitgelezen moment om even de familie en anderen ‘’bij te appen’’.
Vanuit mijn hotel is het een tweeëneenhalve kilometer tot het centrum en ik besluit de boulevard langs het strand af te wandelen in plaats van mijn auto te nemen. Aangekomen bij het centrum loop ik eerst nog een stuk door tot aan het Venetiaanse fort en wandel dan via de achterzijde de kleine steegjes van het centrum in.
Wanneer ik één van de restaurants tegenkom die ik als tip had doorgekregen, de veelbelovende menukaart vluchtig doorkijk en de gezellige aangeklede binnenplaats vanuit mijn ooghoek spot, is de beslissing snel gemaakt om hier plaats te nemen.
Om toch wat meer van de keuken te kunnen proeven en proberen bestel ik twee voorgerechten in plaats van één hoofdgerecht en smakelijk smul ik van de Griekse lekkernijen die ik even later voorgeschoteld krijg.’’
Tip:! Alana restaurant, in het hart van de oude stad gelegen, schitterend terras ingericht in de sfeervolle binnentuin en een menukaart voorzien van traditionele Cretaanse en Griekse gerechten. Prijsklasse iets duurder (voor onze normen nog steeds heel schappelijk) maar gegarandeerd een op en top diner van begin tot einde. Neem ook zeker voor anderhalve euro het brood met tapas als aperitief hapje erbij en geniet na je diner nog van de zoetfruitige dessertwijn van het huis!
Verblijf: Aristea hotel (bekijk hier bij Booking.com) één overnachting: 27 euro.















Dag 7: zondag 30/05/2021
Over Georgipouli:
- Hoewel dit kleine vissersdorpje, gelegen tussen Rethimno en Chania, onder velen nog onbekend is, heeft Georgipouli de afgelopen decennia toch echt naam gemaakt en zal dit terecht steeds meer ontdekt worden en aan bezoekers toenemen.
- Georgipouli beschikt over een fraai, lang zandstrand waarlangs zich mooie, luxere hotels hebben gevestigd waardoor het zich tot een steeds populairdere badplaats vormt voor diegenen die een fijne zomervakantie wensen maar buiten de drukte van de grotere badplaatsen om.
- Het kleine haventje met tal van vissersbootjes maakt dat het ’s avonds ook goed vertoeven is in één van de culinaire visrestaurants.
- Het levendig dorpsplein en de typisch Griekse kapel, gelegen op een klein rotseiland in het water dat via een wandelpad te bereiken is, doen het stadje alleen nog maar meer sfeer aan.
Tip!: Combineer een bezoek aan Georgipouli met het nabijgelegen Kournas meer (slechts 4,5 kilometer afstand). Enkel het prachtige azuurblauwe water van dit zoetwatermeer maakt het al een bezoekje waard en voor diegenen die geen liefhebber zijn van het zoute zeewater kan het meer ook een welkome afwisseling bieden!
De omgeving van het meer is echter wel vrij toeristisch beladen met naar mijn mening commerciële tavernes en winkeltjes waardoor je bij aankomst al eerder het gevoel van een attractie krijgt dan de idyllische sfeer die het meer oorspronkelijk zal hebben uitgeademd.
Aan het meer is het eveneens mogelijk om een kano of waterfiets te huren, wat voor kinderen eventueel dan weer een leuke activiteit kan zijn.
Over Seitan Limani:
- De ‘’bliksemschicht’’ van Kreta, bij het beeld dat je van bovenaf de rotsen hebt op het strandje dankzij de zigzag-vorm van deze prachtige, kleine baai.
- Seitan Limani behoort tot één van de mooiste stranden van Kreta en bevindt zich slechts op halfuurtje rijden (22 kilometer) van het centrum van Chania.
- Deze prachtige, idyllische baai is echter niet zonder enige inspanning te bereiken. Vanaf de parkeerplaats dien je een ongeplaveid pad tussen de rotsen naar beneden af te dalen. De wandeling door de kloof beneden tot aan het strand voegt echter alleen nog maar meer aan het karakter van de baai toe! Bij mijn bezoek in eind mei stonden de bloesembomen in de kloof dan ook nog eens prachtig in bloei.
Tip!: Voorzie schoenen met een goede zool zodat je niet uitglijdt.
Tip!: Op het strandje zijn geen voorzieningen dus zorg dat je eigen drinken (water!) en eventueel eten bij hebt.
Weetje: Ondanks dat Seitan Limani zo dicht bij één van de grootste badplaatsen van Kreta gelegen is, wordt dit alsnog door vele toeristen en bezoekers aan Chania overgeslagen.
Ook al ben jij niet de meest actieve reiziger en blijf je liever vertrouwd op één plaats, het hoeft je dus niet altijd al te veel inspanning te kosten om toch een uniek plaatsje te ontdekken zonder grote afstanden af te leggen! De moeite waard om dat voor je vertrek altijd even na te gaan of na te vragen in je hotel.
Over Chania:
- De meest pittoreske badplaats van Kreta, gekenmerkt door haar sfeervolle ligging aan de haven, smalle straatjes, talrijke tavernes en de afwisseling van prachtige Byzantijnse en Venetiaanse bouwwerken.
Tip!: daguitstappen vanuit Chania:
- Rijd een dag het schiereiland Akrotiri op, hop van strand tot strand en breng een bezoek aan het Agia Triada Monastery.
Stavros beach en de omliggende omgeving is hier een absolute aanrader. Dankzij het hagelwitte strand, het helderblauwe water en de fraaie rotsformaties hier en daar doen de baaitjes zeer paradijselijk aan. Uiteraard mag een stop aan Seitan Limani niet ontbreken, en indien je graag nog wat verder hopt kan je doorgaan richting de stranden Marathi en Loutraki.
Bij het Agia Triada klooster of Monastery stap je dan weer een waar Venetiaans filmdecor binnen. Schilderachtige, authentieke bouwwerken omgeven door prachtige planten en bloemen, met omliggende wijnranken voor de productie van hun eigen wijn maakt dit klooster absoluut een bezoek waard!
Tip!: Zorg dat je iets bij hebt om je schouders en knieën te bedekken. Dit is verplicht om het klooster te mogen betreden.
Tip!: Niet de grootste cultuurfanaat zoals mij maar wel een liefde voor authentieke bouwwerken, sfeer, bloemen en mooie tuinen? Stap tijdens het strandhoppen dan hier even terug in de tijd! En oja, trakteer jezelf misschien ook op een fles eigen gebrouwen wijn van het klooster. Geen slecht idee toch voor ’s avonds op je terras?
- Zin in een dagje beweging? Trek dan voor een dag naar de Samaria of Imbros kloof.
De Samariakloof is de langste en meest populaire kloof onder de toeristen met een wandeltocht van 16 kilometer waarbij de kloof op sommige plaatsen niet breder is dan vier meter en met rotswanden tot wel 600 meter hoogte. Vanuit Chania worden er daguitstappen naar de kloof georganiseerd. Zelf rijden is ook mogelijk maar hou er wel rekening mee dat je achteraf terug bij jouw auto dient te geraken door middel van een taxi of dezelfde weg te voet terug af te leggen.
Vanuit het dorp Xyloskalo Omalos begin je de wandeling met als eindstation de baai van Agia Roumeli. De kloof is toegankelijk voor wandelaars van half mei tot en met september.
Een minder bekende, maar minstens evenwaardige en meer toegankelijke kloof is de Imbros kloof. Voor diegenen die 16 kilometer wat te veel van het goede vinden, biedt de imbros kloof een mooie 8 kilometer aan wandeling. Geen massatoerisme hier, beter begaanbaar en een langere periode van het jaar toegankelijk.
De route vat aan in het gelijknamige dorp ‘’Imbros’’ en eindigt in Komitades. Vanuit hier heb je de mogelijkheid om nog een aantal kilometer door te wandelen tot het karakteristieke kustplaatsje Chora Sfakion en vanaf hier de veerboot te nemen naar het pittoreske havenplaatsje Loutro om heerlijk aan het water uit te blazen.
Weetje: Toegang tot de kloven kost slechts een paar euro.
Tip!: Heb je de tijd en zoek jij graag het authentieke, traditionele Griekenland op? Neem dan een overnachting in Loutro en geniet in alle rust! Of kies voor het idyllische, afgelegen kustplaatsje Chora Sfakion met ingesloten boulevardje aan het water, typisch Griekse huisjes en een aantal traditionele tavernes.
Weetje!: Loutro is enkel te voet of per boot te bereiken. In de nabije omgeving bevindt zich ook het fraaie zandstrand van Frangkokastello met het gelijknamige fort wat een bezoekje waard kan zijn.
Tip!: Draag goed schoeisel wanneer je één van de kloven bezoekt zodat je tijdens het wandelen een goede grip op de ongeplaveide ondergrond hebt.
Praktisch:
Rethimno – Georgipouli: 30 min., 23 km.
Georgipouli – Kournas meer: 8 min., 4,5 km.
Georgipouli – Chania: 45 min., 43 km.F
Chania – Stavros beach: 35 min., 16 km.
Chania – Seitan Limani: 35 min., 22 km.
Seitan Limani – Agia Triada klooster: 15 min., 10 km.
Blog:
‘’Het is voor mij de eerste keer dat ik het meemaak in Griekenland, maar het heeft vannacht geregend en voor de ochtend blijft de voorspelling nog hetzelfde. Ik stap mijn auto in richting Georgipouli en bij aankomst wandel ik eerst het plaatsje rond. De kustlijn is voorzien van een aantal luxere hotels en verder heerst hier een zalige rust. Echt iets voor diegenen die niet te veel willen rondreizen maar wel het pure Griekenland wensen te ervaren buiten de gekende badplaatsen om. Ik begrijp dan ook direct dat dit plaatsje de laatste jaren stevig in opmars is. Het typisch Griekse klooster dat iets verder in het water gelegen is en slechts via een smalle wandelstrook te bereiken, creëert ook een prachtig plaatje. Het begint wat harder te regenen dus ik besluit voor een ontbijt te gaan in één van de bars die aan het dorpsplein gelegen is en daar af te wachten wat het weer doet.



De menukaart presenteert tal van ontbijtformules voor slechts een paar euro’s, en dan nog mét vers fruitsap en koffie of thee naar keuze inbegrepen. Daar hou ik ook zo van bij deze plaatsjes. Denk maar niet dat je dit in Chania of Rethimno terugvindt. Daar mag je er zeker het dubbele bijtellen en veelal krijg je het in dorpjes als deze het nog vele smakelijker en rijkelijker gepresenteerd.
Nog één tafeltje met toeristen en verder lokale mensen die in de bar hebben afgesproken om samen een koffie te genieten. Ik zit heerlijk op mijn gemak, doe bijna een uur over mijn ontbijt, en realiseer met dat het feit dat het regent voor mij misschien wel eens goed is. Het roept me weer even een halt toe. Het zet me weer even in rustmodus. Anders had ik wellicht weer vrij snel doorgegaan naar het volgende en daar lijk ik deze reis veel meer van weg te hebben dan de voorgaande keer. Ik realiseer me hoeveel ik weer geniet van die rust. Ik moet dit terug meer doen.
Na een tweetal uur in de bar te spenderen besluit ik me toch op weg te begeven naar het Kournas meer. Het is inmiddels geminderd met regenen maar helaas nog niet volledig opgeklaard. Bij aankomst aan het Kournas meer bemerk ik direct de toeristische sfeer die errond hangt. Diverse souvenirwinkeltjes voorzien van alles wat met het Kournas meer te maken heeft, waterfietsen voor de liefhebbers en tavernes die allemaal hetzelfde serveren. Zeker niets mis mee, maar niet mijn ding. Ik loop even een weggetje af ten einde van het meer en heb het verder dan ook vrij snel gezien.






Hop richting Chania! Wanneer ik bijna aankom in Chania, is de regen over en ik neem dan ook direct de afslag richting de omgeving van Akrotori. Ik heb als tip Stavros beach doorgekregen en wil daar dus eerst een kijkje nemen. Het spierwitte zand in combinatie met de rotsachtige omgeving, atypische beplanting voor Griekenland en het kraakheldere water geven de omgeving een magische uitstraling. Onterecht minder bekende plekjes, want wat een pracht om te ontdekken! Ik geniet echter wel van de rust en ongerepte sfeer die hier nog heerst. Dit zijn de spots die ik juist altijd probeer op te zoeken.









Na een tijdje het landschap af te rijden en op meerdere plaatsen te stoppen begeef ik me naar het Agia Triadi klooster, dat zo goed als op de weg naar Seitan Limani ligt. Mijn tipgever gaf ook deze locatie door, en gezien ik eerder voor natuur kies dan culturele bezienswaardigheden ben ik benieuwd.
Maar mijn tipgever had gelijk, het is weliswaar prachtig! Omgeven door wijnranken waarvan een eigen wijn gebrouwen wordt, ademt het klooster een warme, Venetiaanse sfeer uit. Geen kille, robuuste gebouwen maar een sprookjesachtig totaalplaatje van authentieke gebouwen, stralende bloemen en een prachtige plantentuin. Ja, dit is nu het type culturele bezienswaardigheid waar ik van hou. Geen musea met eindeloze teksten maar weinig emotie, nee plekken als deze waar je de authenticiteit en liefde nog proeft!









Mijn laatste stop voor vandaag, Seitan Limani. Alleen het zicht van bovenaf op de baai is al meer dan de moeite waard. Normaal durf ik de adviezen om goed schoeisel aan te doen wel eens in de wind te slaan en trippel ik veelal op mijn slippers of sandalen rond. Hier lijkt wat extra grip voor het afdalen naar het strand toch geen overbodige luxe. Loopschoenen aan en klaar om te gaan! Het eerste deel bestaat uit uitgebeitelde trappen waarbij je de rotsformaties afdaalt, daarna nog een stukje wandelen door de kloof waarin wederom alles prachtig in bloei staat. Een weg badend tussen de bloemenstruiken zie ik ineens het strand opduiken! Hoeveel mooier kan een entree tot het strand zijn? Meer dan één blik op het kristalhelder blauwe water heb ik niet nodig om direct voor verfrissing te gaan. Hoeveel paradijsjes zijn er hier?!















Mijn kamer in Chania heb ik last minute geboekt en bevindt zich in één van de authentieke, traditionele gebouwen. Prachtige houten vloer, een kamer die meer een studio te noemen is en bij de opening van de houten luiken naar het balkon maakt het uitzicht over de omliggende stad het helemaal af.
’s Avonds krijg ik een rondleiding van mijn Griekse vriend en tipgever door de stad en kent hij uiteraard de goede, traditionele tavernes voor een diner. Typische streekgerechten zoals de Cretaanse pie, auberginedip, enkele gekruide broodjes, diverse visversnaperingen en zoals altijd nog een smakelijke salade erbij. Weer een diner vol sensatie voor de smaakpapillen, met een heerlijke warme sfeer van de uitbaters en zicht op het water gratis en voor niets erbij.’’



Verblijf: Narkissos Superb (bekijk hier bij Booking.com) één overnachting: 29 euro. Prachtig authentiek, Venetiaans gebouw, zeer ruime kamer met alle voorzieningen, terras vanwaar je de sfeer van de omliggende stad proeft en als kers op de taart nog een smakelijke fruitmand die als welkomstcadeau gepresenteerd op tafel staat.












Dag 8: maandag 31/05/2021
Over Kissamos:
- Deze badplaats ten westen van Chania vormt de ideale uitvalsbasis voor wie een bezoek wenst te brengen aan Balos, Falassarna en Elafonissi beach.
- De kleinschaligheid van de plaats in combinatie met de aanwezigheid van een aantal mooie maar niet al te grote hotels met ligbedden en parasols op het strand, maken dat het in de mooie baai van Kissamos ook al zeer aangenaam vertoeven is.
- Qua eetgelegenheden en sfeer ’s avonds vond ik het echter dan weer wat tegenslaan, maar niet getreurd, op slechts een kleine tien minuten rijafstand ligt hier de perfect oplossing: Gramvoussa. Een klein, authentiek dorpje waar het in het gelijknamige restaurant heerlijk dineren is.
Tip!: Absolute aanrader: Gramvoussa restaurant. Bezoek je Balos beach in de ochtend? Overweeg dan daarna een lunch in dit heerlijke restaurant. Je rijdt er namelijk letterlijk voorbij. Verblijf je in Kissamos? Dan raad ik je aan om even de kleine moeite te nemen ‘s avonds je auto in te springen richting Gramvoussa in plaats van in Kissamos zelf te blijven.
Het ontvangst met Raki, een kaart vol heerlijke gerechten, de minieme prijzen, de sfeervolle locatie en het traditionele, Griekse gevoel maken deze korte rit zeker meer dan de moeite waard! Ik zou bijna durven zeggen: niet tevreden? Dan betaal ik jouw geld terug, want voor de liefhebber van het échte Griekenland is dit een absolute must!
Praktisch:
Chania – Kissamos: 50 min., 42 km.
Kissamos – Gramvoussa (restaurant): 10 min, 7 km.
Blog:



‘’Aangezien ik over een paar dagen weer terugkom naar Chania, beslis ik bij het opstaan om gelijk door te rijden naar Kissamos. Ik geef de voorkeur aan een ontbijt op het strand in plaats van hier in de stad. Ik heb zin om aan het water te zijn en de zalige sfeer die het om zich heen heeft te voelen.
Rond kwart na negen kom ik al aan bij mijn hotel en ben ik nog net op tijd om het ontbijtbuffet mee te pikken. Een terras met uitzicht op de mooie baai en het eerste ochtendzonnetje wat ik aangenaam voel branden op mijn huid. Ik ben meer als blij met mijn keuze dat ik vanmorgen gelijk vertrokken ben! Vandaag wordt een heerlijke relax-dag en ga ik genieten van dit mooie verblijf.
Als tip krijg ik ’s avonds het restaurant Gramvoussa door wat in het gelijknamige dorpje ligt, slechts op een kleine tien minuten afstand met de auto. Sfeervolle aankleding, heerlijke gerechten en ik geniet zalig van mijn diner!’’
Verblijf: Aphrodite beach (bekijk hier bij Booking.com) twee overnachtingen: 96 euro (Optie: 9 euro ontbijt per nacht. Ontzettend vriendelijke gastvrouw, zeer schone kamer, rijkelijk ontbijtbuffet en zeer sfeervol gelegen in de baai.






Dag 9: dinsdag 1/06/2021
Over Balos beach:
- Het ultieme ‘’wauw’’-effect, paradijs ten top! Geen woorden om te beschrijven hoe adembenemend het aanblik op Balos beach is.
- Dit mooiste strand van Kreta ligt in het uiterste noordwestelijke punt, waarbij je met de auto de laatste acht kilometer over een niet-geasfalteerde gravelweg door de bergen dient af te leggen. De entree voor de parkeerplaats bedraagt slechts één euro.
- Vanaf de parking dien je nog een stuk te voet af te leggen richting het strand. Het uitzicht halverwege het pad op de onderliggende baai is echter adembenemend en mag je eigenlijk niet missen! Aangezien je de nodige fotoshots onderweg zal willen maken, neemt de wandeling naar beneden toe een twintig tot dertigtal minuten in beslag.
- Het is eveneens mogelijk om vanuit de haven van Kissamos mee te reizen met één van de boten richting Balos beach of zelf een bootje te huren. Hierbij mis je echter wel het uitzicht op de baai van bovenaf of je zou tijdens je bezoek even een stuk naar boven moeten lopen.
Tip!: Neem voldoende drinken (water) en eventueel eten mee. Op Balos beach bevindt zich wel een kleine bar om eventueel nog een take away koffie of iets dergelijks te bestellen maar verder raad ik je aan je eigen voorzieningen mee te nemen.
Let op!: Reis je per auto naar Balos beach? Controleer vooraf dan goed of jouw verhuurmaatschappij het toestaat om over niet-geasfalteerde wegen te rijden. De mijne bleek dit niet te doen waardoor het achteraf een vrij duur uitstapje is geworden. Daardoor spijt dat ik Balos beach heb bezocht? Zeker niet! Ik had het voor geen geld van de wereld willen missen, maar het idee dat de boete mij veel meer heeft gekost dan de complete autohuur is natuurlijk wel iets wat ik graag vermeden had. Beter voorkomen dan,… Dat dus!
Tip!: Combineer een bezoek in de ochtend aan Balos beach met een middag aan Falassarna beach. Deze twee stranden bevinden zich slechts op een twintig minuten (12 kilometer) rijden van elkaar. Op die manier kun je ’s morgens de pracht van Balos beach ervaren alvorens de grootte drukte toestroomt, en kan je ’s namiddags aangenaam vertoeven in één van de tavernes aan Falassarna beach voor een lunch of uiteraard in Gramvoussa restaurant waar je voorbijrijdt onderweg.
Over Falassarna:
- Dit strand heeft mede naam één van de mooiste stranden van Kreta en Griekenland te zijn. Hou je van languitgestrekte zandstranden met helderblauw water? Dan zal je het hier zeker mee eens zijn! Ikzelf hou echter meer van wat kleinere of specialere baaien, maar dat is natuurlijk maar net wat de eigen voorkeur heeft.
- Aan het strand bevinden zich een aantal grotere strandbars, ligbedden en parasols tegen betaling met eveneens bediening op het strand waardoor je niets te kort hoeft te komen.
- Gezien de ligging en openheid van het strand kan er hier echter wel meer wind staan en kan de zee ook onrustiger met hogere golven zijn.
Weetje: Falassarna staat na Santorini zelfs ook bekend als tweede, mooiste plek in Griekenland om de zonsondergang te zien! Overdag geen tijd om dit strand te bezoeken? Dan kan het misschien een aanrader zijn om ’s avonds onder het genot van een cocktail en hapje in één van de beachbars de prachtige zonsondergang te bewonderen!
Praktisch:
Kissamos – Balos beach: 40 min., 15 km.
Balos beach – Falassarna beach: 40 min., 19 km.
Falassarna beach – Kissamos: 20 min., 14 km.
Blog:
‘’Vandaag begeef ik me naar het zogeheten mooiste strand van Kreta, Balos beach. Qua afstand valt de rit goed mee maar de laatste acht kilometer over een gravelweg door de bergen maken dat de route wat meer tijd in beslag neemt. De verzichten over bergen, rotsformaties en het water tijdens het laatste stuk zijn echter opnieuw prachtig en de kuddes berggeiten zorgen dat het Griekse sfeergehalte wederom aanwezig is.
Vanaf de parking ga ik te voet verder. Na een aantal minuten begint het zeewater in zicht te komen, en wauw, daar is ineens het uitzicht! Adembenemend. Ongelofelijk. Onverwacht. Atypisch Grieks? Paradijs op aarde! Werkelijk geen woorden voor. En atypisch Grieks? Ja bij enkel vertoon van een foto zou ik denken dat het om één of ander verafgelegen tropisch eiland zou gaan. Maar het is gewoon hier, in Kreta.
Tijdens de afdaling kan ik niet stoppen met foto’s nemen en ook op het strand aangekomen blijft de sfeer en het plaatje even magisch. Hagelwit zand, kristalhelder water met prachtige kleurschakeringen en een paradijsgehalte op niveau tien. Ik ben blij dat ik vroeg ben vertrokken en zo de pracht van deze omgeving in al zijn puurheid kan ervaren voordat de toeristische drukte het overneemt. En niets is minder waar. Op het moment dat ik heerlijk op mijn gemakje de omgeving meer als goed heb opgenomen, genietend van een meegebracht ontbijtje, en rustig over de zandbanken en door het water ben rondgewandeld, beginnen de dagjesmensen toe te stromen. Ik besluit dat het voor mij dus tijd is om terug te gaan en op de terugweg verbaas ik me werkelijk over het aantal mensen dat zich op weg begeeft naar het strand. De overvolle parking geeft me dan ook het besef dat ik echt meer als goed heb gedaan hier zo vroeg te zijn en het is haast onwerkelijk dat het nu op dit moment in het seizoen hier al zo druk is. Wat moet dat in een normaal hoogseizoen, zonder coronaperikelen wel niet zijn? Ik heb mijn moment in ieder geval gehad en rijd tevreden de kustlijn door de bergen terug af.
Een halfuurtje later kom ik aan bij Falassarna beach, een breed uitgestrekt zandstrand met enkele strandbars die ligbedden en parasols aanbieden op het strand. Een mooi zandstrand, daar valt niets van te zeggen, maar ik merk al snel dat mijn voorkeur toch bij een kleinere, wat meer afgesloten of idyllischere baai ligt. Met de windrichting die vandaag staat, maakt het ook dat de zee vrij wild is en er op het strand veel wind staat. Ik loop even rond over het strand en besluit dan om me niet hier neer te zetten, maar terug te keren naar het hotel. Het knusse karakter en rustige water van die baai spreekt me vele malen meer aan en eigenlijk is het helemaal niet zo gek om van zo een mooie hotellocatie nog wat extra te genieten. Ik realiseer me dan ook dat mijn vroege ochtendritmes maken dat ik op dit moment van de dag al veel meer eruit heb gehaald als menig ander reiziger dus dat maakt dat ik nu ook wat extra tijd heb om te genieten.
Terug aangekomen bij het hotel plaats ik me op één van de ligbedden, bestel een lekkere café frappé, zwem heerlijk een tijd in het verfrissende water en geniet tot zonsondergang van de zalige rustige sfeer die deze hele omgeving uitademt. Exact het type hotel en locatie waar ik van houd. Geen massa, geen drukte. Gemoedelijke sfeer en aangename aanwezigheid van mensen die allen op dezelfde manier genieten van het moois hier om ons heen. Zalig.’’















Dag 10: woensdag 2/06/2021
Over Elafonissi:
- Naast Balos Beach, naam als het tweede mooiste strand van Kreta, gelegen in het uiterste zuidwesten van het eiland.
- De verpulvering van kleine schelpstukje in het hagelwitte zand in combinatie met het zonlicht geven het strand aan de waterkant tevens een prachtig roze kleur en paradijselijk effect. Het strakke water en de zeer langzaam aflopende kust maken dat Elafonissi een heerlijke plaats om rustig te baden en vertoeven is.
- Op het strand bevinden zich een aantal kleine barretjes waar je drankjes en versnaperingen kan halen. Je hebt de keuze om je handdoek kosteloos op het strand te leggen of tegen betaling een ligbed en parasol te huren.
- Elafonissi biedt ook mogelijkheid tot een aantal strandactiviteiten zoals het huren van een kano, windsurfen etc.
Tip!: Ik raad je aan om wederom ’s morgens vroeg naar het strand te vertrekken zodat je de effectieve pracht en puurheid ervaart waarover het strand beschikt.
Rond de middag komen de ‘’echte’’ toeristen toestromen en zelfs tijdens de periode dat ik Kreta bezocht (Covid-maatregelen en zeer vroeg in het seizoen) lag het strand in de namiddag compleet vol en voelde het gelijk heel anders aan.
Tip!: Vertrek je vanuit Kissamos of een andere plaats in het noordwesten? Rijd ’s morgens dan via de bergpassen naar de onderkant van het eiland, en neem ’s avonds de andere weg via de kustlijn terug. Twee prachtige ritten gegarandeerd én ideaal om ’s avonds na het grootste deel van je rit te hebben afgelegd uit te blazen in een beachbar aan Falassarna strand en een prachtige zonsondergang mee te pikken!
Prachtige natuur en uitzichten onderweg, heerlijk uitblazen en genieten aan een paradijselijk strand en ’s avonds alle indrukken van de dag verwerken onder het genot van een cocktail en dromerige zonsondergang, klinkt als de perfecte dag?
Praktisch:
Kissamos – Elafonissi beach (door binnenland bergen): 1u., 41 km.
Elafonissi beach – Falassarna beach (langs kustweg bergen): 1u20min., 51 km.
Falassarna beach – Chania: 1u10min., 56 km.
Blog:
‘’Ik start vandaag eerst met een ontbijt in het hotel. Het rijkelijke buffet biedt alles wat je maar wensen wilt. Bij het uitchecken en afrekenen van het ontbijt stelt de uitbaatster dat ik maar voor één ontbijt dien te betalen, aangezien ik volgens haar niet zoveel genomen zou hebben de twee keren. Weer typisch Griekse gastvrijheid. Aanvullend zegt ze mij: ‘’Je bent dan ook zo een vriendelijk meisje’’. Grappig, want ik vond dat net van haar. Altijd even hartelijk wanneer ik de inkom van het hotel binnenwandel, altijd even benieuwd naar hoe mijn dag is geweest en hoe het met me gaat. Ik bedacht mezelf al eerder, wat een lieve vrouw. Wat heerlijk die Griekse, oprechte gastvrijheid!
Dat is hetgeen wat dan weer jammer is aan het reizen. Die leuke en warme contacten, die je bij vertrek dan al moet loslaten. Het gesprek wordt vaak wel afgesloten in een trend van ‘’hopelijk, of we zien elkaar vast nog wel eens terug’’, maar realistisch gezien is dat in de meeste gevallen helaas niet zo. Echter alsnog, hoe kort sommige contacten soms misschien wel niet zijn geweest, toch ervaar ik dat ik ze daarna blijf koesteren, enerzijds in mijn hoofd, anderzijds evenveel in mijn hart.
De weg door het binnenland voert wederom door een prachtig landschap en tal van bergdorpjes die veelal maar enkele huisjes beslaan, mogelijks zelfs zonder lokale voorzieningen. Ik geniet van de rit en stop hier en daar om de uitzichten te fotograferen en in me op te nemen.






Aangekomen bij Elafonissi verken ik alle uithoeken van het strand en de achterliggende baai. Ik waan me opnieuw in een paradijselijk plaatje! De volledig open lucht maakt dat het zonlicht de gekende prachtige kleureffecten naar boven laat komen en de roze gloed waar het water en strand in elkaar overgaan is werkelijk sprookjesachtig. Na eerst een uur op mijn gemak rond te wandelen en de omgeving in me op te nemen, merk ik dat de dagjesmensen weer beginnen toe te stromen.









Ik leg mijn handdoek op het zand en trakteer mezelf op een Cretaanse pie en café frappé als lunch. Na enige tijd op het strand te spenderen merk ik dat de drukte wat teniet doet voor mij aan de prachtige sfeer die de omgeving eigenlijk dient uit te ademen. Ik loop richting de rotsen en beslis me daar neer te zetten. Ideaal. Weg van de drukte, niemand die op deze plek zit. Voetjes in het water, heerlijk dat contact met de zee te kunnen voelen en eveneens veel beter uit te houden zo in de zon. De massa ligt achter mij en met mijn rug er naartoe heb ik enkel het kristalheldere water, de prachtige omgeving en op dit plekje heersende rust te genieten. Hier geef ik zoveel meer om dan een ligbed tussen de drukte op het strand.
Aangezien ik eerst nog langs Falassarna wil voor de zonsondergang en daarna nog door moet rijden tot Chania, beslis ik om rond half vier mijn spullen te pakken en door te gaan. De rit alleen al door de bergen en langs de kustlijn richting Falassarna is geweldig. Ik moet mezelf na verloop van tijd temperen om niet elke twee minuten te stoppen om foto’s te nemen.
Wat een mooie rit alweer en wat ben ik blij dat deze andere route heb gekozen voor de terugweg!









Hoe dichter ik bij Falassarna kom, hoe meer ik merk dat de langere ritten, maar vermoedelijks vooral de volledige dag in de zon, me uitgeput hebben. Ik bestel een Cola in de strandbar en gewoon een halfuurtje rustig zitten doet me goed. Ik besef echter dat de dagen in deze periode van het jaar nog heel lang zijn en ik voor een volledige zonsondergang te zien hier dus eigenlijk tot negen uur deze avond moet blijven zitten. Dat wordt enerzijds een lange zit, en zo een gezellige sfeer vind ik het ook weer niet in deze strandbar, en anderzijds heb ik ook nog een rit naar Chania voor de boeg. Ik geloof dan ook dat ik meer voldoening en genot heb gehad van de mooie rit hier naartoe, dan wat het wachten op de zonsondergang me nog zal bieden. Ik besluit door te rijden naar Chania zodat ik daar met mijn Griekse kennis nog een gezellige avond kan spenderen.
Eerst inchecken in het hotel, even opfrissen en een halfuurtje later zijn we op weg naar opnieuw een aanrader qua Griekse taverne volgens hem. We kiezen weer wat andere gerechten dan vorige keer van de kaart en genieten een heerlijk Grieks maal. Nog een afsluiter in één van de bars en ik kan niet meer zeggen dan dat het weer een zalige dag is geweest!’’
Verblijf: Rooms 47 (bekijk hier bij Booking.com) twee overnachtingen: 50 euro. Dit was bij het last minute boeken de enige goedkopere optie qua prijs en eigenlijk ook het enige verblijf wat mij in de hele reis is tegengevallen. De kamer was voorzien van zeer weinig verlichting, het voelde niet echt schoon aan en de matras van het bed was zo versleten dat ik echt de volledige vering en bodem er doorheen voelde. De gastvrouw was wel zeer open en joviaal, maar mocht ik het op voorhand geweten hebben, dan zou ik deze plek zeker niet gekozen hebben, helaas.
Dag 11: donderdag 3/06/2021
Praktisch:
Oude centrum Chania – Agii Apostoli beach: 15 min., 4,8 km. De afstand naar het strand is nihil maar omwille van de drukte in en rondom de stad kan de rit wellicht wat langer duren.
Blog:
‘’Door de corona-omstandigheden werden zowel mijn heen-als terugvlucht al meermaals omgeboekt en heb ik het tot vandaag open gelaten om te kijken wanneer ik terug zou gaan. Gezien echter het aanbod rechtstreekse vluchten maar beperkt is, kan ik of morgen of over een paar dagen terugvliegen. Ik zou uiteraard nog veel langer willen blijven, maar aangezien ik er ook nog een week quarantaine bij terugkomst moet bijrekenen, beslis ik dat het wellicht verstandig is om morgen naar huis te gaan. Liever dan voor een volgende bestemming weer wat dagen extra om te spenderen, in plaats van nu al zoveel vrije dagen op te nemen. Ik heb zo goed als alles gezien en gedaan wat ik wou, op nog een hike door één van de kloven en het havenplaatsje Loutro na, maar voel dat ik verder liever dit opspaar om volgende keer tijd op een ander eiland te spenderen, dan nog langer op Kreta te blijven.
Ik ben vandaag naar het strand Agii Aposteli gereden, wat zich slechts op een paar kilometer van het oude centrum bevindt. Ik hak de knoop door om een terugvlucht voor morgen te boeken en besef daarna dat mijn reis ineens sneller voorbij zal zijn dan verwacht en ik nog absoluut van mijn laatste dag en avond moet genieten.
Ik hou een heerlijk relaxte dag en mijn Griekse kennis komt later in de middag na zijn werk ook nog gezellig langs op het strand. Hij heeft tennispalletjes meegenomen en we lachen nog heel wat af. Met het idee dat het de laatste dag is, trakteer ik mezelf nog op een lekkere ijscoupe ‘’Banana split’’, en vertrek daarna rustig terug richting het oude centrum van de stad. Nog een heerlijk diner in een welgekende, lokale taverne en een laatste glas wijn aan de boulevard ter afsluiting. Het is mooi geweest zo en ik heb weer een prachtige reis gehad! Altijd jammer dat het gedaan is maar ik ga met een zeer tevreden en voldaan gevoel morgen weer huiswaarts.’’
Tip:! Tamam restaurant Chania stad. Reserveren is wel een must en zegt dus gelijk genoeg over de kwaliteit van het restaurant!






Dag 12: vrijdag 4/06/2021
Praktisch:
Chania – Heraklion airport: 2u., 145 km.
Terugvlucht 11.20 uur – aankomst Brussel 13.55 uur (klok 1 uur terug).
Blog:
”Vroeg uit de veren en tijd om terug naar huis te gaan. Gezien ik vanuit Chania terug naar Heraklion dien te rijden heb ik een redelijk lange rit van twee uur voor de boeg. Ik ben bewust wat vroeger vertrokken zodat ik niet in tijdsnood kom bij het inleveren van mijn auto. Dat blijkt dan ook een verstandige keuze te zijn geweest! Hoewel ik tijdens mijn reis na het bezoek aan Balos een ‘’waarschuwings’’telefoontje heb gekregen dat ik met mijn auto geen niet-geasfalteerde wegen mag berijden, blijkt nu nog weinig sprake te zijn van een waarschuwing en eist de niet-zo-vriendelijke dame een boetebetaling van 300 euro. Ik leg haar met hand en tand uit dat hierover gecommuniceerd is geweest en ik zelfs een bevestigingsmail heb dat het een waarschuwing betreft, maar daar is weinig oor naar. Na al een tijd een gesprek in cirkeltjes te voeren stel ik vast dat dit niet veel zin heeft. Ik besluit de boete te betalen zodat ik de auto wel correct kan inleveren en hier later nog op terug te komen.
Met een ietwat dubbel gevoel loop ik de luchthaven in. Dit had wel leuker kunnen eindigen. De auto is gecontroleerd en had geen enkele schade bij het terug inleveren. Via een GPS-tracer hebben ze gezien dat ik naar Balos beach ben geweest en daar hebben ze me over gecontacteerd. Telefonisch is alles besproken en ik had bewust om een bevestiging per mail gevraagd zodat ik op papier had staan dat het om een waarschuwing en nog géén boete ging. En nu dit. ‘’Makkelijk geld verdienen zo’’ schiet er door mijn hoofd. ‘’Goedkoop verhuren en dan via dergelijke belachelijke regeltjes en stiekeme wegen nog het meeste geld vangen’’. Achja, het is wat is het is. Maar ik ken mezelf: dit krijgt thuis nog een staartje. Verder besluit ik het nu te laten voor wat het is en alsnog met een goed gevoel mijn reis af te sluiten. Ook al zie ik worst case het geld niet terug, zelfs met die boete erbij heb ik alsnog zeer goedkoop gereisd zonder iets tekort te moeten komen. In tegendeel, ik heb ontzettend veel gezien, gedaan, altijd lekker gegeten, gedronken en ten volle genoten!
Tip!: Reken sowieso je tijd wat ruimer indien je nog een auto hebt in te leveren. Het kan namelijk zijn dat ze eerst nog met andere klanten bezig zijn vooraleer ze jou verder helpen. Daarnaast zit je ook niet met een tijdsdruk als er toch een discussie of opmerkingen zouden zijn in verband met eventuele schade of boetes. Indien je weinig tijd hebt en door moet om jou vlucht te halen, zal je sneller in het nauw gedreven zijn om aan hun (onterechte) eisen/boetes te voldoen en sluit je jouw reis af met een onprettig gevoel. Laat de relaxte sfeer van jouw reis niet op het allerlaatste moment teniet gaan door net geen uurtje extra tijd te willen uittrekken van heel je reis om alles in rust en goede orde af te kunnen sluiten.
Tip!: Heb je jouw huurauto met een credit- of Mastercard betaald en is er onterecht een boete of schadevergoeding gevorderd? Via Mastercard kan je een procedure opstarten waarbij zij het geld voor jou terugvorderen (indien het effectief blijkt te gaan om onterecht betaalde boetes). Zorg echter wel dat je alles qua communicatie (mails etc.) met de betreffende maatschappij goed bijhoudt, je kan aantonen dat je gepoogd hebt de onterechte betaling terug te vorderen of te omzeilen, en het eventuele nalaten van reageren op jouw communicatie van de betreffende maatschappij.
Ik diende bij terugkomst een dergelijke claim in bij Mastercard en heb het bedrag effectief teruggekregen. Wie laatst lacht, lacht het best?;)
Tip!: Ik had vooraf een retourvlucht Heraklion geboekt. Indien je bij het plannen van jouw reis al weet in Chania te eindigen, kan het natuurlijk makkelijker zijn om vanuit hier een terugvlucht te nemen. Dit natuurlijk ook afhankelijk van waar je jouw huurauto terug kan of moet inleveren. Bij mij was dit in Heraklion dus terugvliegen via Chania was sowieso geen optie. Soms is terug inleveren van de auto op een andere locatie mogelijk, maar hier worden veelal wel hoge meerprijzen voor gerekend.
Budget:
Uiteraard geef ik jullie ook deze keer weer mijn complete, gespendeerde budget mee dat deze keer uitkwam op een goede 900 euro. Niet verkeerd toch voor ongeveer een twee weken zonder beperkingen rond te reizen?
- Retourvlucht Brussel – Heraklion: 104 euro
- Autohuur 122 euro ( + 300 euro boete off road), geen extra verzekering bijgenomen
- Covidtest vertrek: 47 euro.
- Covidtest terugkomst dag 1: gratis Brussels Airport
- Covidtest terugkomst dat 7: gratis
- Hotels: 343 euro
- Budget daar (eten, drinken, tanken, souvenir, etc): 306 euro
- Totaal budget: 922 euro
Zeker zijn dat je niets vergeet voor jouw rondreis Kreta? Check dan hier mijn reischecklist!
=> Vertrouwd een auto huren in het buitenland? Dan zou ik je Sunnycars aanraden om jouw auto te huren!
Een all-in prijs mét verzekering inbegrepen en gratis wijzigen of annuleren tot 4 uur voor huuraanvang + Nederlandstalige support indien er tijdens jouw reis toch iets zou zijn.
Neem hier een kijkje op de site van Sunnycars en boek eenvoudig een huurauto.