Hou jij van natuur, wandelen en ook wel een tikkeltje avontuur? Geen grote toeristische trekpleisters maar authentieke dorpjes? Verblijven in kleinschalige hotels of knusse guesthouses met een gezellige lounge of huiskamer? Overdag thermisch ondergoed aan, goed ingeduffeld op pad, om ‘s avonds in alle rust na te genieten van de indrukken van jouw dag? Dan is een winterreis IJsland helemaal jouw ding!
Ontdek hier de prachtige winterreis IJsland waarbij je in tien dagen het schiereiland Reykjanes, de gehele zuidkust tot het Jokulsarlon gletsjermeer, de Golden Circle én het schiereiland Snaefellsnes ontdekt!
In het reisschema kan je ook telkens de hotels of guesthouses terugvinden waar ik verbleef, waarbij je ze eveneens rechtstreeks kan bekijken (en boeken) via Booking.com. Uit eigen ervaring kan ik ze je stuk voor stuk aanraden als jij net zoals mij de voorkeur geeft voor zeer goede prijs/kwaliteit en kiest voor de echte ”IJslandse” ervaring. Helemaal onderaan de blog vind je ook nog per dag de routekaarten terug.
==> Indien gewenst mogelijk om reis volledig door mij te laten boeken: Neem hier vrijblijvend contact op.
IJsland februari: Dé ideale maand voor jouw winterreis IJsland:
– Lichturen
Februari is de ideale maand voor een winterreis IJsland! Waar tijdens de periode december-januari de dagen met slechts een viertal zonuren nog zeer kort zijn, geniet je in februari al mooie volwaardige dagen! In tegenstelling tot Nederland of België lengen de dagen hier veel sneller en is het verschil per maand dus zeer groot. Zo geniet je begin februari 7 lichturen en eind februari al 10 lichturen per dag.
– Noorderlicht
Wil je graag het Noorderlicht eens zien? Dan liggen de kansen in februari hierop gemiddeld hoog. Echter hangt het helaas niet enkel af van de nodige KP-activiteit in de lucht. Zo kan de KP-voorspelling zeer hoog zijn, maar kan de aanwezigheid van bewolking alsnog roet in het eten gooien.
Gezien de dagen snel verder lengen wordt de kans vanaf maart echter ook steeds kleiner. Voor het Noorderlicht geldt namelijk de hoofdregel: hoe donkerder hoe beter, en hoe meer kans dus om het Noorderlicht te spotten.
Tip!: Download de Aurora app en krijg meldingen wanneer er kans is om het Noorderlicht te zien op jouw locatie! Lees hierover meer in mijn blog met tips voor een winterreis IJsland.
– Eigen ervaring:
Wij bezochten IJsland van 11 tot en met 20 februari. Gewoonlijks vertrokken we ‘s morgens rond 8.45 uur met de auto. Op dit uur schemerde het nog maar kon je zeker buiten al voldoende zien, en vanaf 9.30 uur komt in deze periode de zon op. Tussen 17.30 en 18.00 uur begon het ‘s avonds te schemeren en pas rond 19.30 uur was het volledig donker.
De activiteit om het Noorderlicht te zien was tijdens onze reis een aantal dagen zeer hoog, echter gooide de bewolking helaas roet in het eten. In tegenstelling tot bij mijn Laplandreis, was het deze keer door de bewolking veel minder goed waar te nemen en hebben we er helaas slechts glimpen van mogen opvangen.
Goedmakertje was dan wel met onze terugvlucht naar Nederland, waar ik nog grappend zei tegen mijn vriend: ”Stel dat je het Noorderlicht vanuit het vliegtuig zou kunnen zien!” En het was dan ook ongelofelijk dat we dit daadwerkelijk mochten meemaken!
Samenvatting route en highlights:
Reykjanes – Blue Lagoon – Krysuvik – Selfoss – Hvergardi – Seljalandsfoss – Skogafoss – Solheimahjokull – Vik – Black Sand Beach/Reynisfjara Beach – Lavavelden – Skaftafell – Svartifoss – Svinafelljokull – Jokulsarlon – Fjallsarlon Glacier – Diamond Beach – Vatnajokull – Ice caves – Fjadrargljufur Canyon – Vik – Golden Circle – Secret Lagoon – Gullfoss – Geysir – Laugarvatn – Thingvellir National Park – Oxarafoss – Hvalfjordur/Walvisfjord – Glymur – Borgarnes – Eldborg crater – Snaefellsnes schiereiland – Stykkisholmur – Lavavelden Berserkjahraun – Grundarfjordur – Kirkjufell en waterval – Olafsvik walvissafari – Saxholl – Londrangar – Hellnar – Arnastapi Deildartunguhver – Fossatun waterval en trollensaga – Reykjavik – Reykjanes – Fagradalsfjall – Brimketill – Reykjanesviti – Keflavik
Tip!: Download vooraf Google maps offline kaarten. Op die manier heb je altijd een GPS bij de hand. Als je inzoomt op de kaart staan ook alle nabijgelegen viewpoints aangeduid en naast de gewone wegen zijn vrijwel ook alle wandelpaden hierop terug te vinden. Dit kan tijdens een bezoek aan IJsland in de winter een zeer handig hulpmiddel zijn wanneer je door de vele sneeuwval niet meer ziet waar de route heen loopt en je op die manier alsnog het wandelpad kan volgen!
Reisschema winterreis IJsland – Fly-drive 10 dagen:
Dag 1: Aankomst Keflavik en schiereiland Reykjanes
Vluchturen: vrijdag 11 februari 2022: 08.00u Amsterdam – 10.20u Keflavik
Weetje: Het tijdsverschil met Nederland in de winter is één uur terug.
Dankzij onze vroege ochtendvlucht zijn we rond de middag klaar met het in ontvangstnemen van onze huurwagen en kunnen we nog een halve dag op pad!
Heb jij ook een gunstige vlucht en haal jij graag nog wat uit jouw eerste dag? Dan bevinden zich op het schiereiland Reykjanes al volop leuke bezienswaardigheden of activiteiten op weg naar Hvergardi of de Golden Circle die je mooi kan meepikken, zonder grote afstanden te moeten afleggen!
Vanuit de luchthaven rijden we naar de onderkant van het schiereiland Reykjanes. We besluiten eerst nog rechtsaf te slaan richting de bekende Blue Lagoon en daar een kijkje te nemen. Het azuur helderblauwe water is prachtig en dompelt ons gelijk onder in de IJslandse sfeer. We willen vandaag echter al meer van IJsland zien en na even rond te lopen gaan we weer verder op pad.









We slaan linksaf de kustweg op en krijgen al direct te maken met de typisch IJslandse wind en opwaaiende stuifsneeuw. De vulkaan Fagradalsfjall houden we voor mogelijks onze laatste dag en als volgende stop hebben we het hete-bronnengebied Krysivuk, ook wel Seltun genoemd, op de planning staan.
Waar dit gebied zich in de zomer typeert voor een combinatie van felgele, rode en groene tinten, heerst er nu een magische sfeer van een onaangetast, besneeuwd winters landschap waartussen borrelende en sissende heetwaterbronnen hun weg naar de open lucht hebben vrijgemaakt.
Normaal gezien kronkelt hier een wandelpad naar de top van de heuvel van waaruit je een uitzicht over het geothermisch gebied en de oceaan geniet. Echter is omwille van de vele sneeuwval nu slechts een klein stuk van het gebied bereikbaar, maar dat volstaat om ons meer dan een goede indruk te geven van de natuurkracht die zich momenteel letterlijk onder onze voeten bevindt.
Tip!: Kijk vooraleer je een wat meer verlaten parking oprijdt eerst hoe deze erbij ligt. Tijdens de winterperiode kan er namelijk zo een pak sneeuw liggen dat de kans bestaat dat je jezelf vastrijdt. Dit zagen wij gebeuren bij een ander koppel aan Krysivuk. Wij kozen er dan ook voor om onze auto gewoon goed aan de kant te zetten bij de inrit van de parking en geen risico te lopen. Liever een paar meter verder wandelen dan straks misschien een paar uur op hulp moeten wachten.









Aangezien we nog tijd over hebben besluiten we voor nog wat extra sightseeing te gaan en in een lus langs Selfoss naar Hvergardi te rijden.
Aanrader Hvergardi: Breng een bezoek een de hippe winkel Grodurhusid/The Greenhouse waar je heerlijk kunt neuzen tussen de leuke decoratie, lokale producten, mooie kleding en eveneens in één van de loungezetels kunt neerstrijken voor een heerlijke koffie met eventueel wat lekkers.
Verblijf: Hotel Eldhestar: 68 euro inclusief rijkelijk ontbijtbuffet.
Dit was prijs/kwaliteit ongetwijfeld één van de beste verblijven tijdens onze rondreis. Het hotel beschikt over ruime kamers met eigen badkamer, een hot-tub in de buitenlucht die je gratis mag gebruiken en een gezellige, gemeenschappelijke loungeruimte met veranda waar je gratis koffie en thee mag nemen of een ander drankje kunt bestellen aan de bar. ‘S avonds biedt het restaurant keuze uit een beperkte, maar zeer smakelijke menukaart en genoten wij een heerlijk avondmaal.






Dag 2: Watervallen en gletsjertocht in het Zuiden
Vandaag rijden we de Zuidkust af tot Vik, en hebben we om 14.00 uur een gletsjertocht aan de Solheimahjokull gletsjer op de planning staan. We kiezen ervoor om vroeg te vertrekken zodat we hopelijk van te voren de twee bekende watervallen nog kunnen bezoeken.
Onze eerste stop is de Seljalandsfoss waterval. Vanuit hier volgen we het wandelpad naar de tweede, ietwat meer verborgen waterval Gljufrabui. We hebben er goed aan gedaan vroeg te vertrekken want op terugweg lopen we een toestroom van zonet aangekomen busreizigers tegemoet.
We vervolgen onze weg naar de hoge, indrukwekkende Skogafoss waterval. Na eerst de waterval aan de voet te bewonderen, klimmen we de trappen op (wat met de dikke sneeuw- en ijslaag geen meevallertje is) waarbij we van boven uit eveneens een spectaculair uitzicht voorgeschoteld krijgen.
Tip!: Voorzie eigen spikes wanneer je op winterreis naar IJsland gaat zodat je deze standaard in de auto hebt liggen en te allen tijde kunt aantrekken. Op vele plaatsen is het spekglad doordat je als het ware op één grote ijsplaat loopt. Bij klimmen of dalen raak je met gewone schoenen nauwelijks vooruit en is het voortdurend oppassen dat je niet onderuit gaat, terwijl je met spikes zorgeloos kunt doorwandelen.
Terug beneden aangekomen besluiten we in het restaurant van het Skogafoss Hotel even op te warmen en onszelf op iets lekkers te trakteren, alvorens ons naar de Solheimahjokull gletsjer te begeven.
Tip!: Even opwarmen na het bewonderen van al die ijslandschappen? Dan is de bar/brasserie van het Skogafoss Hotel zeker een leuke aanrader! Met een zeer smakelijke (lunch)kaart, uitzicht op de waterval en omliggende omgeving kan je bijna op geen beter plekje een pauze nemen!















Na een smakelijke pauze rijden we naar de parkeerplaats van de Solheimahjokull gletser van waaruit onze gletsjertocht start. We zijn met een groep van tien en vanuit de parking wandelen we tot aan de gletsjervoet. Daar aangekomen geeft de gids ons verdere uitleg en trekken we onze spikes aan.
De gletsjertocht duurt een drietal uur en de omgeving is werkelijk adembenemend. De combinatie van het dikke, witte pak onaangetaste sneeuw, de achtergebleven zwarte lavarestanten en daartussen blinkende, helderblauwe ijsschotsen creëren een werkelijk magisch landschap!
Voldaan van een prachtige gletsjerwandeling en eveneens zeer volwaardige dag, leggen we nog het laatste stukje van onze rit af tot ons guesthouse dat net voor Vik gelegen is. Hier blijken we de enige boeking voor die nacht te zijn en hebben we het guesthouse dus volledig voor ons zelf.
In de keuken zijn koffie, thee en koekjes vrij te nemen, waar we wenselijk gebruik van maken. Na eerst even op ons gemakje uit te blazen en op te frissen, begeven we ons naar Vik om voor een gezellig avondje te gaan.
We bezoeken eerst de lokale winkel met tal van leuke, typische IJslandse kleding, spullen en souvenirs. Bij de supermarkt kopen we ons ontbijt voor de volgende ochtend en daarna kiezen we een lokale pub voor ons diner. Geen fancy toestanden maar de gemoedelijke, lokale sfeer en gewoonten. Heerlijk, zo hoort voor mij de invulling van rondreizen te zijn!
Tip!: Op zoek naar een leuke én lokale eetgelegenheid in Vik? Bezoek dan Strondin Pub Vik of Sudur Vik!









Verblijf: Skammidalur Guesthouse: 78 euro met gedeelde badkamer (geen ontbijtvoorziening, wel thee, koffie en koekjes beschikbaar).
Het guesthouse bevindt zich te midden van de natuur en slechts op een paar kilometer van Vik. Het guesthouse biedt geen ontbijt of diner aan, maar al het benodigde keukengerei is wel aanwezig om indien gewenst eventueel zelf te koken.
Weetje: In IJsland is het merendeel van het aanbod aan verblijven guesthouses in plaats van hotels. Veelal deel je hier per twee of drie kamers één badkamer. Echter zijn de slaapkamers zelf ook uitgerust met een wastafel, zodat je niet altijd per se gebruik hoeft te maken van de badkamer. Daarnaast zijn de guesthouses overal ontzettend schoon en beschikken ze veelal over een gezellige woonkamer of zithoek.
Gezien eten en drinken in IJsland niet de goedkoopste aangelegenheid is, heb je hier ook de mogelijkheid om af en toe zelf eens te koken of een maaltijd te voorzien, zodat je zonder echt te moeten inleveren op jouw reisgenot de kosten toch al wat zou kunnen drukken.
Dag 3: Wandelen in Skaftafell









Onze eerste stop is Black Sand Beach bij Vik waar we gisteren niet maar aan zijn toegekomen. We vertrekken rond het ochtendschemer en bevinden ons als enigen op het strand. Waar het strand in de zomer vol loopt van toeristen, heerst er nu een zalige rust. Niets beter om zo al uitwaaiend op het strand de dag fris te beginnen!
Vanuit Vik is het een tweetal uur rijden naar Skaftafell. Onderweg stoppen we nog even aan de bekende Lavavelden maar gezien de vele sneeuw is hier op dit moment weinig van te zien.
Aangekomen bij Skaftafell kiezen we voor de langste hike van zeven kilometer (wandeling S6), zodat we zowel langs de Svartifoss waterval als de gletsjervoet van Skaftafellsjokull komen. Gezien het dik besneeuwde landschap en de vele bevroren gladde stukken, neemt de wandeling veel langer in beslag dan je gewoonlijks over een zeven kilometer zou doen. Hier hadden we echter al rekening mee gehouden dus in alle rust leggen we onze weg af.
Tip!: Voorzie lunch of versnaperingen voor onderweg! Op zovele punten van de wandeling geniet je prachtige uitzichten en kan je niet mooier zitten voor een picknick of pauze. Ik had zelf spijt dat ik vergeten was om ons eten uit de auto mee te nemen, gezien de langere duur van de wandeling en de ontelbare mooie picknickplekjes onderweg.


















De vroeg gestarte, zeer goed gevulde dag, en de toch wel intensieve wandeling omwille van de vele sneeuw, ijsplaten en koude die ook de nodige energie van je lichaam vraagt, maken dat we het allebei meer als heerlijk vinden om bij wat vroegere aankomst in het hotel (rond 17 uur, wat naar mijn reisnormen heel goed op tijd is;)) ons met de voetjes omhoog in de lounge te begeven.
Na een prachtige dag actief in de koude buiten bezig te zijn, maakt warm, knus binnen uitblazen en nagenieten van wederom een dosis aan spectaculaire natuur minstens een even groot onderdeel uit van een winterreis IJsland! En we mogen zeker niet klagen, want tot nu toe hebben we nagenoeg onze volledige dagen ondanks de koude temperaturen (die er ook meer als bij horen!) onder het genot van een zalig winterzonnetje doorgebracht!
Verblijf: Adventure Hotel Hof: 106 euro inclusief ontbijt met gedeelde badkamer.
Het hotel bevindt zich slechts op een kwartier rijden van het Skaftafell Nationaal Park en een drie kwartier van het Jokulsarlon meer. Het beschikt over zeer schone kamers, zeer verzorgde gedeelde badkamers en een loungehoek aan het onthaal waar je rustig kan zitten. ‘S avonds kan je heerlijk dineren in het eigen restaurant van het hotel, waarbij er keuze is uit soepen, vlees-, visgerechten, burgers en pasta.
Dag 4: Jokulsarlon meer en ontdekking van de ijsgrotten
Vandaag brengen we een bezoek aan de ijsgrotten! Vanuit ons hotel is het slechts een drie kwartier rijden tot aan de parking van het Jokulsarlon meer, wat het startpunt is voor onze ijsgrotten-tour.
Rond half tien bereiken we de parking en je kan gelijk zien dat dit een populaire hotspot is. Ondanks de vroege ochtend is het al redelijk bedrijvig met toeristen die zich wellicht voor dezelfde of een soortgelijke tour hebben ingeschreven.
We zijn bewust wat vroeger vertrokken om eerst de omgeving van het meer nog te kunnen bewonderen. Het plaatje is haast onrealistisch: Een meer omgeven door een ijsplatform wat wel een kristallen dekbed lijkt. Enorme, helderblauwe, afgebrokkelde ijsblokken in het water en de grillige gletsjers op de achtergrond die het besef geven dat dit surrealistisch landschap slechts een mager overblijfsel is van tot waar deze gletsjerformaties een paar jaar geleden nog kwamen. Dit magische landschap is helaas dus ook de kei-harde realiteit van waar we het met de aardeopwarming toe brengen.
Om tien uur stappen we de monstertruck in die ons al tot op een stuk van de gletsjervoet zal brengen. Wandelend is het veel te ver tot aan de ijsgrotten en zonder een dergelijke wagen is het dus onmogelijk om hier te geraken. Bij zowel het heen- als het terugrijden over het kleine stukje van de geasfalteerde weg, worden we getrakteerd op een rondtrekkende groep rendieren. Het lijkt wel alsof IJsland ons werkelijk alles laat zien wat het te bieden heeft!
Vanuit de monstertruck is het nog een twintigtal minuten wandelen tot aan de ijsgrotten. Bij het binnentreden van de eerste ijsgrot worden we onmiddellijk omvergeblazen. Voor mij gelijk weer dé bevestiging waarom ik zoveel in rondreizen wil investeren. Dit zijn toch natuurwonderen die niemand zou mogen missen? Dit weergeeft exact, ondanks alle technologieën die we ook mogen creëren, hoe klein wij als mens zijn en hoe de natuur altijd daarboven zal domineren.
Van de ene tunnel, worden we de andere ingeleid en even lijkt de rest van de wereld verdwenen.
De informatie en feiten die onze gids weet voor te leggen over de razendsnelle afname van de gletsjers en het ijs, doen dat beeld hier veel meer leven. We weten het allemaal dat de aardeopwarming er is en we horen allemaal over de ijskappen die steeds sneller verdwijnen. Maar als je dan werkelijk aangewezen krijgt tot waar de gletsjerkap zich een vijf jaar geleden nog bevond en dat bij terugkomst over een paar jaar dit gedeelte er al helemaal niet meer zal zijn, komt die informatie en realiteitsschok toch wel net even anders binnen.



























Bij terugkomst van de ijsgrotten-tour verzetten we onze auto op de parking zodat we zicht hebben op het gletsjermeer en de achterliggende ijskappen. De ideale spot om dit panorama nog even goed op te nemen tijdens een lekkere auto-lunch, alvorens weer afscheid te nemen van dit adembenemende landschap.
Ondanks dat we nog maar halverwege onze rondreis zijn weet ik het al, deze voormiddag zal voor mij achteraf het absolute hoogtepunt zijn geweest!
Vanmiddag hebben we de terugrit naar Vik voor de boeg. Er is zware storm voorspeld dus het lijkt ons dan ook verstandig tijdig te vertrekken zodat we niet in het nauw komen als de weers- en dus ook vooral de wegomstandigheden veranderen. Ondanks een aantal buien onderweg valt het op onze route zeer goed mee en besluiten we nog een stop te maken aan de bekende Fjadrargljufur Canyon. Langs de kloof kronkelt een pad dat we volgen tot de eerste uitzichtpunten en keren dan terug naar de auto.
We besluiten in Vik een koffietje te drinken in een lokale bar alvorens naar ons guesthouse te rijden wat op een twintigtal minuten achter Vik ligt.
Het lijkt wel alsof het zo heeft moeten zijn, want net voor aankomst bij ons verblijf barsten de wolken open en is het met de zware wind uitkijken met de autodeuren. Flink wat sneeuw en hagel in onze jas voor de paar meter die we moeten afleggen om onze bagage binnen te krijgen, maar beter had het voor deze dag dus niet kunnen uitdraaien!
Verblijf: Solheimahjaleiga Guesthouse: 82 euro met gedeelde badkamer, inclusief goed verzorgd ontbijt.
Dit guesthouse bevindt zich bijna aan de voet van de Solheimajokull gletsjer, te midden van de natuur en biedt dus ook dé perfecte mogelijkheid om het Noorderlicht te spotten. Het guesthouse biedt eveneens een kleine kaart aan om ‘s avonds te dineren. Hou hierbij wel rekening met hogere prijzen!
Dag 5: De Golden Circle in
Vandaag trekken we terug naar wellicht de meest toeristische trekpleister van IJsland, de Golden Circle.
Onze eerste stop is aan de Secret Lagoon, maar hier had ik in alle eerlijkheid meer van verwacht. Het idyllische plaatje in mijn hoofd blijkt een vrijwel schaarse opzet te zijn met naar mijn mening weinig charme of uitstraling. We lopen even een rondje langs de borrelende bronnen rondom het bad en besluiten dan verder te gaan richting Gullfoss.
Gullfoss bevestigd ons gelijk dat we ons te midden van de Golden Circle bevinden, met de toestroom aan toeristen die hier nog wel een paar stapjes hoger ligt dan aan de bekendste bezienswaardigheden langs de Zuidkust. Het valt echter niet te ontkennen dat Gullfoss zijn faam waard is: het geheel van de diverse waterloopjes die uitmonden in deze spectaculaire waterval is werkelijk indrukwekkend. Hoewel ik IJsland nog niet buiten het winterseizoen heb ervaren, geloof ik toch dat het rondom gelegen besneeuwde landschap en de halfbevroren ijskappen het tot nog een magischer niveau tillen! Ook vandaag straalt de winterzon ons weer alle geluk toe en we nemen dan ook uitgebreid de tijd om rustig genietend deze prachtige omgeving in ons op te nemen.
Na Gullfoss is het slechts een paar kilometer tot aan Geysir, waar we ons door het parcours van warmwaterbronnen wanen. Uiteraard wachten we een aantal keer op de bekende uitbarstingen van Geysir, die zich telkens herhaalt in een tijdspanne van bijna klokslag vijf minuten.
Tip!: Zowel bij Gullfoss als aan Geysir is er een grote bar/restaurant met een ruim aanbod aan drankjes, taart, snacks, broodjes en grotere maaltijden.


















We vervolgen onze weg naar Laugarvatn waar ons verblijf, en tevens de gelijknamige geothermische baden zich bevinden. Deze blijken echter vrij kunstmatig te zijn aangelegd met de bekende ”blauwe zwembadtegel”, wat voor mij een beetje teniet doet aan het gehele concept. Ik kan me goed voorstellen dat mensen het alsnog heerlijk vinden om warm ondergedompeld in zo een bad te zitten met de koude buitenlucht rondom, maar voor mij is dat zeker geen absolute must of hoogtepunt van de reis. We kiezen er dan ook voor om eerst verderop langs het meer een stuk te wandelen, daarna bij het naastgelegen fraaie, zeer gezellig ingerichte guesthouse een drankje te nuttigen met prachtig zicht over de omgeving, om daarna nog een stuk door het bos te wandelen richting ons eigen guesthouse.
Tijdens de winterperiode zie je veel dat in de kleinere plaatsen de bars en restaurants nog gesloten zijn. Hier dien je dus wel wat rekening mee te houden, en is het zeker aangewezen om overdag zelf al iets van warme drank en versnaperingen bij te hebben, zodat je niet onnodig op zoek hoeft te gaan naar een lunchplek. Kom je dan iets leuk tegen, dan is dat altijd mooi genomen maar ben je hier in ieder geval niet afhankelijk van.
Normaal had ons guesthouse dus ook zijn eigen restaurantje ‘s avonds, maar dat was ook hier omwille van de rustigere winterperiode nog dicht. Voordeel is wel dat we het guesthouse weer voor onszelf bleken te hebben en wederom met niemand rekening hoefden te houden.
Tip!: Op zoek naar een leuke eetgelegenheid in Laugarvatn? Breng dan een bezoek aan Guesthouse Heradsskollin! Dit karaktervolle gebouw is een voormalige school die omgevormd is tot een sfeervol ingericht guesthouse met bijhorend restaurant, van waaruit je een fraai verzicht geniet over de omliggende omgeving. De speelse inrichting en het behoud van de authentieke, schoolse elementen geven het geheel nog eens een extra sfeervolle touch!






Verblijf: Galleri Laugarvatn: 100 euro met gedeelde badkamer, inclusief zeer goed verzorgd ontbijt.
Het guesthouse beschikt over verzorgde kamers en een zeer nette badkamer. De gastvrouw verzorgt zelf een zeer rijkelijk ontbijt, met onder andere vers gebakken wafeltjes en eigen gemaakte koekjes, dat aan tafel wordt geserveerd. Een absolute aanrader in eveneens een zeer leuke omgeving gelegen!
Dag 6: Thingvellir National Park en omgeving Walvisfjord
Vanuit Laugarvatn zijn we op een halfuurtje rijden aan het Thingvellir National Park en volgen we het pad van twee kilometer naar de Oxarafoss waterval. Bij het terugwandelen wordt duidelijk dat we er goed aan hebben gedaan wederom op tijd te vertrekken, want de tegenstroom van net aangekomen toeristen is ongelofelijk en de parking blijkt inmiddels dan ook afgeladen vol te staan. Als dat nu al is, wat moet dat in de zomerperiode wel niet zijn?
De vroege aankomst zorgt echter ook dat we een prachtig panorama hebben mogen genieten van de opkomende zon boven het uitgestrekte landschap van tektonische platen.
Onze eindhalte voor vandaag is Borgarnes en we kiezen ervoor om in plaats van de rechtstreekse route via de tunnel, de lus rondom het walvisfjord te rijden. Zo hebben we op de terugweg binnen een paar dagen niet dezelfde weg, zien we meer van de omgeving én kunnen we alsnog kijken of het nu tijdens de winterperiode mogelijk is om de wandeling naar de hoogste waterval Glymur te maken.
Aangekomen bij het startpunt van de wandeling zien we dat er twee opties zijn, maar al snel blijkt na een kwartiertje wandelen dat de door ons gekozen optie in de winter verder afgesloten is. We besluiten op eigen houtje zelf een ”logische” route uit te stippelen, maar dat blijkt in de diepsneeuw niet mee te vallen. Op mijn offline kaarten zie ik dat de andere route zich bovenop het bergmassief bevindt, en het lijkt ons dan ook de beste optie om op dat wandelpad te geraken.
Dwars door de bosjes proberen we de kortste weg te maken richting de voet van de berg, waar we rechtstreeks zonder pad naar boven klimmen. Boven aangekomen blijkt het volgen van deze route alsnog geen evidentie, gezien de dikke sneeuwlaag maakt dat er niets meer van het oorspronkelijke pad terug te vinden is en het klein aantal paaltjes dat de route markeert half ingesneeuwd is, waardoor deze ons pas op de terugweg hier en daar in het oog springen. We begrijpen dus wel waarom deze wandeling in de winterperiode eigenlijk afgesloten of niet toegankelijk is.
Het ongewone traject van de wandeling maakt het daarnaast ook net een leuke uitdaging en sowieso één van dé herinnering van onze IJslandreis voor later. De omschrijvingen over deze wandeling liegen anders niet: hoewel de waterval zelf het uiteindelijke spektakel van de wandeling is, lonen de verzichten onderweg minstens evenveel de moeite waard!


















In Borgarnes hebben we een guesthouse geboekt dat gelegen is aan het fjord en waar we vanuit onze kamer een prachtig uitzicht over het water genieten. Ook hier blijken we voor deze nacht weer de enigste gasten te zijn. Gezien de gezellige inrichting van het guesthouse en de unieke ligging aan het water, stellen we vast dat we eigenlijk op geen mooier plekje kunnen zitten om te dineren als hier. Het idee van lekker warm knus binnen te zitten en niet meer buiten te hoeven, hakt dan ook gelijk de knoop door.
Bij de supermarkt een paar straten verderop doen we alvast onze inkopen voor het ontbijt de volgende ochtend, twee pizza’s gaan even later de oven in, wijntje erbij, en met comfy kleren aan genieten we een zalig knus avondje!






Verblijf: Englendingavik Homestay: 61 euro voor kamer met uitzicht op het water, gedeelde badkamer (geen ontbijtvoorzieningen). Zeer knus guesthouse met gemeenschappelijke keuken en een kleine woonkamer. Naast het hotel is eveneens een gezellig koffiehuisje gelegen. Dit verblijf is een absolute aanrader!
Dag 7: Ontdekking van klein-IJsland op schiereiland Snaefellsnes
Vandaag trekken naar we het schiereiland Snaefellsnes. Onderweg komen we langs de Elborg krater die vanaf de weg al goed zichtbaar is. Via een wandelpad van zes kilometer is het mogelijk tot bovenop de krater te komen, maar gezien de vele sneeuw beseffen we dat dit nu niet de ideale wandeling is.
We vervolgen onze weg het schiereiland op en brengen een bezoek aan het pittoreske havenplaatsje Stykkisholmur. Daarna rijden we tot aan de Lavavelden Berserkjahraun. Gezien het mooie weer besluiten we onze auto te parkeren en zelf een stuk verder te wandelen. De zwartgevormde lavaformaties doorheen het wit besneeuwde landschap, de rust en absolute stilte die hier heersen doen denken aan een maanlandschap en het lijkt wel eventjes alsof we ons hier als enigen bevinden. Optimaal genieten, want dit soort rustige, nog onaangetaste plekjes zijn tegenwoordig niet veel meer te vinden!
Terug in onze auto rijden we door de fjorden en beslissen we dat dit de ideale plek is om ons even aan de kant te zetten voor een korte lunch. Waarom zou je zelfs ergens binnen in een café hoeven zitten als je hier met een lunch vanuit de auto zo een adembenemende uitzichten geniet?
Even later vervolgen we de weg naar de befaamde berg Kirkjufell waar we eveneens de gelijknamige, en uiteraard ook weer bevroren, waterval bezoeken. Aangezien we nog tijd over hebben rijden we eerst nog een stuk verder de kustlijn af, maken we diverse stops, alvorens de weg een stukje terug af te leggen richting ons guesthouse.
Het guesthouse is aan de waterkant voorzien van een veranda van waaruit je een prachtig uitzicht over de omgeving én de achterliggende Kirkjufell hebt. Niets beter dus om met een warm koffietje weer even uit te blazen van alle indrukken van de dag en ook de tijd te nemen om te genieten van het moois wat deze guesthouse te bieden heeft.
Voor het avondeten rijden we naar het nabijgelegen dorp Grundarfjordur waar het goed aangeprezen visrestaurant blijkt af te vallen wegens gesloten tijdens de winterperiode en dus enkel de lokale pub overblijft. Hier heerst dan wel weer een gezellige drukte aangezien iedereen voor deze enige optie gekozen heeft.
Wat mij betreft ook de eerste keuze: gemoedelijke gezelligheid in de lokale pub. Een goed aangeprezen restaurant doe ik een andere keer thuis wel! En na zo een dag buiten in de weer te zijn, smaken die burgers trouwens eens zo goed ;).


















Verblijf: Sudur-Bar Guesthouse: 152 euro voor twee nachten met gedeelde badkamer, inclusief ontbijt.
Guesthouse met verzorgde kamers, nette badkamer en zeer leuke veranda vanwaar je een weids uitzicht geniet over het water en de achterliggende Kirkjufell. Op slechts een acht kilometer rijden bevindt zich het dorp Grundarfjordur met een kleine, lokale supermarkt, slijterij en aantal eetgelegenheden.
Dag 8: Orkasafari en ruige kustlijn van Snaefellsnes afhoppen
Weer iets helemaal anders: vandaag gaan we met de boot op zoek naar walvissen en orka’s! In deze periode van het jaar worden de orkasafari’s vanuit het havenplaatsje Olafsvik georganiseerd, wat op een kleine veertig minuten rijden van onze guesthouse ligt.
We hebben wederom geluk met het weer en hopelijk valt het met mijn zwakke zeemansbenen dus ook mee qua golven. Ik krijg nog als tip om zeker niet binnen te gaan zitten en achteraan op de boot te blijven, gezien dat het meest stabiele punt is.
Na nog maar net de baai uit te zijn, stoten we al op een groep dolfijnen die enthousiast rond en onder de boot door zwemmen. Nooit verwacht die hier nu te zien! Daarna hervatten we onze koers op zoek naar de nog grotere vissen! Blijkbaar ben ik niet de enige met zwakke zeemansbenen en het duurt niet lang of ik zie de eerste al over de reling hangen. Nu we ons wat verder op het water bevinden, zorgen de grotere golven voor meer deining en ik merk dat ik mezelf ook moet concentreren op de horizon om niet de volgende hangend over de reling te zijn. Wat moet dat wel niet zijn als ze met mindere weersomstandigheden uitvaren?
Het duurt een tijdje maar dan blijkt het geluk toch aan onze zijde! Binnen een korte tijdspanne spotten we twee grote potvissen en wachten we het moment af tot ze hun rug bollen, de staart bovenkomt en vervolgens voor het komende halfuur weer onderduiken. Ongelofelijk wat op een paar meter afstand hier rond ons zwemt!
Tip!: Heb je snel last van zeeziekte en ben je van plan een orkasafari te doen? Neem dan al pilletjes tegen zeeziekte van thuis mee zodat je deze nog kan innemen voordat je aan boord gaat. Zorg dat je vooraf niets al te zwaar eet, ga zeker niet binnen zitten en blijf achteraan op de boot met je zicht op de horizon gericht. Op die manier kan je de geweldige ervaring van een orkasafari toch meemaken (en er effectief plezier aan beleven;)) zonder dat zeeziekte het van je overneemt!









Na drie uur actief rond te varen, komen we weer aan in de haven en hebben we nog de volledige middag om de west-kustlijn van Snaefellsnes af te rijden. Het schiereiland is zijn bijnaam Klein-IJsland zeker waard. Grillige kustlijnen, stranden, vulkaan-kraters, lavavelden en gletsjeruitzichten wisselen elkaar onophoudelijk af. Op Google offline kaarten tik ik telkens het volgende viewpointje aan en zo hoppen we volledig de kustlijn af met tal van uiteenlopende stops.
Vanavond kiezen we ook weer voor een cosy avond om nog eens extra van de mooie locatie van onze guesthouse te genieten. Vooraleer terug te keren maken we dus nog een stop bij de supermarkt en lokale drankenhandel voor de nodige versnaperingen en een geïmproviseerd avondmaal. Geen groots diner vanavond, maar gewoon lekker van alles wat, wijntje erbij en beter kan dat niet zijn als afsluiter van zo een dag!









Dag 9: Vrije invulling op terugweg naar Reykjavik
Aangezien je tijdens de winterperiode in IJsland met alle (de meest extreme) weersomstandigheden en daarbij horende wegafsluitingen te maken kunt krijgen, heb ik bewust wat ruimte gehouden in onze planning. Voor ons had het echter niet beter kunnen uitdraaien en hebben we ongelofelijk weer gehad!
Vandaag rijden we terug richting Reykjavik maar hebben we nog een aantal leuke stops onderweg, waarbij de eerste Europa’s grootste warmwaterbron is! Hiervoor moeten we wel een klein stukje omrijden, maar aangezien we voldoende tijd hebben, kiezen we ervoor nog wat meer van IJslands magische natuur te bewonderen vooraleer ons naar het stadsleven van Reykjavik te begeven.
Uiteraard is er aan de warmwaterbronnen van Deildartunguhver ook een wellness ingericht, waar we in het restaurant met zicht op de uit de aarde opkomende stoomwolken een koffietje drinken. We hebben de afgelopen week zo ontzettend veel magische landschappen en spectaculaire natuurfenomenen mogen ervaren, dat het fijn is hier nog even in alle rust van te kunnen genieten alvorens dit helaas achter ons te moeten laten en weer naar de ”meer bewoonde en drukke wereld” te gaan.
Als volgende tussenstop hebben we de watervallen van Fossatun, waar blijkbaar ook een hele trollensaga is uitgezet. Indien je het nog niet wist, trollen en elfen spelen een grote rol in de cultuur van de IJslanders! Sommigen geloven hier nog heilig in en bij alle (souvenir)winkeltjes vind je hier dan ook wel iets over terug!
We volgen de wandeling door het prachtige landschap langs de verschillende tekstborden met verhalen en pikken op die manier ook nog speels wat mee van de IJslandse trollencultuur.









Nadat we de tunnel aan het walvisfjord zijn doorgereden komen we echter van het ene op het andere moment in een wervelstorm van stuifsneeuw terecht die met enorme windkracht van de naastgelegen berg komt afgestoven. Het zicht op de baan reikt niet verder dan een goede meter en het stilstaande verkeer toont aan dat de weg wellicht niet meer toegankelijk is. Op de Iceland Roadmap zien we inderdaad dat de weg wegens weersomstandigheden is afgesloten en is het dus maar af te wachten hoe dit verder loopt.
Even later komen sneeuwschuivers en een kraan aangereden om de sneeuwophopingen op de weg te verwijderen. Na slechts een halfuurtje opstopping zijn we weer goed en wel op weg en rijden we in de loop van de namiddag Reykjavik binnen.
Vanuit ons hotel is het slechts een vijftal minuten wandelen tot in het hart van het centrum. We spenderen de rest van de middag met een leuke afwisseling van winkeltjes, hier en daar een drankje en ‘s avonds een heerlijk diner in een echte, typsich IJslandse eetgelegenheid. Beter had dit als laatste avond niet kunnen zijn!
Tip!: Restaurant Islenski Barinn als je voor een zalige onderdompeling in de IJslandse keuken en sfeer wilt gaan!
Verblijf: Grandi by Center Hotels: 126 euro inclusief ontbijtbuffet.
Zeer verzorgd vier-sterrenhotel met ruime slaapkamer, zeer uitgebreid ontbijtbuffet, op een steenworp van de haven en op slechts vijf minuten wandelen tot het hart van het centrum. Auto eveneens makkelijk op nabijgelegen parking (gratis!) te parkeren.
Dag 10: Reykjavik (optioneel verdere ontdekking schiereiland Reykjanes) en terugvlucht Keflavik
Vluchturen: zondag 20 februari 2022: 19.55u Keflavik – 00.05u Amsterdam
Dankzij onze gunstige vluchturen hebben we nagenoeg nog een volledige dag alvorens huiswaarts te keren. We verkiezen natuur boven stad en besluiten daarom nog naar de Fagradjasfall vulkaan op het schiereiland Reykjanes te rijden. Aangezien de kortste weg afgesloten is, dienen we een klein ommetje te maken. De wind is echter weer flink opgestoken en al snel merken we dat het haast niet te doen is om de vulkaan op te gaan. Daarnaast is door de sneeuwval nergens te bespeuren waar de paden lopen en besluiten we dus na een kort stukje te wandelen dat het beter is om naar de auto terug te keren.
Aangezien we meer als voldoende tijd over hebben kijk ik snel wat de verdere opties zijn en kiezen we ervoor om de viewpoints langs de westkust van het schiereiland Reykjanes nog af te rijden. De ruige kustlijn, gigantische golven en het imposante opspattende water tegen de rotsformaties zorgen nog voor verrassend spectaculaire beelden en we zijn blij dat we onze reis met dit machtig staaltje natuur afgesloten hebben!









Winters IJsland wist ons op ongelofelijke, adembenemende natuurpracht te trakteren! Als er dan één dingetje te noemen valt, is het dat we helaas enkel het Noorderlicht niet ten volle mochten beleven. Ondanks een aantal keer hoge activiteit in de lucht, gooide bewolking helaas roet in het eten.
Nog grappend zeg ik tegen mijn vriend: Zou het bij hoge activiteit dus ook niet zijn dat je het vanuit het vliegtuig kunt zien? En laat dat dan net hetgeen zijn wat je op de valreep als afsluiter van een al geweldige reis nog voorgeschoteld krijgt!
==> Helemaal goed voorbereid op pad? Vind hier de 10 onmisbare tips voor jouw winterreis IJsland!
==> Vertrouwd een auto huren in IJsland? Dan raad ik je Sunnycars aan!
Een all-in prijs mét verzekering inbegrepen en gratis wijzigen of annuleren tot 4 uur voor huuraanvang + Nederlandstalige support indien er tijdens jouw reis toch iets zou zijn.
Neem hier een kijkje op de site van Sunnycars en boek eenvoudig een huurauto.
Kaarten:
Dag 1:



Dag 2:



Dag 3:



Dag 4:



Dag 5:



Dag 6:



Dag 7:



Dag 8:



Dag 9:



Dag 10:


