Marokkaanse-tajine-kip

Ontdek originele Marokkaanse tajine recepten en kruiden

De Marokkaanse keuken kenmerkt zich door tajine en een uitgebreid assortiment aan kruiden. Wat dacht je van kurkuma, komijn, kardemom, kaneel, koriander, paprikapoeder, gember, de kruidencombinatie ras el hanout en verse munt?
In de Marokkaanse keuken kom je er niet onderuit en vind je in elk gerecht een smaakexplosie aan kruiden terug!

Ontdek hieronder en in dit aangeprezen receptenboek de originele Marokkaanse tajine recepten en kruiden!:

#Ras el Hanout

Wanneer we het over een echt typische Marokkaanse kruidenmix hebben, dan gaat het wellicht over Ras el Hanout. Wil je graag Marokkaans koken maar vind je het een beetje gek om al die kruiden voor één gerecht te moeten aankopen? Dan biedt Ras el Hanout je waarschijnlijk de geschikte uitkomst!

Deze Marokkaanse specerijmix samengesteld met kurkuma, koriander, paprika, komijn, peper, gember, zoethout, kaneel, kardemom, ui, en is tegenwoordig eenvoudigweg in de rekken van Jumbo of Albert Heijn terug te vinden!

#Marokkaanse tajine

De naam van deze klassieker komt van de schaal waarin het gerecht klaargemaakt wordt: de tajine: een lage, aardewerk schaal met kegelvormig deksel. Wanneer de bereiding van het mengsel klaar is, kan het rustig afgesloten met het deksel in de schaal pruttelen. Door de kegelvorm van het deksel loopt het condens-vocht terug naar beneden waardoor het gerecht niet uitdroogt en de smaken heerlijk kunnen aromatiseren.

Er zijn tal van bereidingen voor tajines waarbij je kan denken aan lamstajine, kiptajine, rundstajine of volledig vegetarisch. Veelal wordt gebruikt gemaakt van een combinatie met zoete elementen zoals pruimen, vijgen, abrikozen en tal van specerijen. De toevoeging van noten of zaden geeft de tajine nog een extra touch.

Hieronder geef ik je graag het recept mee van een tajine die ik reeds zelf bereidde als kerstdiner. Het warme ”stoofpotje-effect” maakt de tajine namelijk een heerlijk gerecht om tijdens de koude winterdagen gezellig uit een warm kleipotje te eten.

Tip: Serveer de tajine in zijn volledigheid op tafel en schep uit in eventueel kleine kleipotjes voor een extra smakelijk en sfeervol effect!
Heerlijk om naanbrood bij de eten met eventueel een frisse yoghurtdip.

Lams-of kip tajine met aubergines en gedroogde pruimen

Ingrediënten – Recept voor 4 personen, bereidingstijd 80 minuten:

Tajine-met-pruimen
  • 500 gram lasschouder of kippendijen
  • 2 aubergines
  • 1 rode ui
  • 2 sjalotten
  • 2-3 tenen knoflook
  • 1-2 rode chilipepers
  • 2 cm verse gember
  • 1/2 tl kurkuma
  • 1/2 tl gemalen komijn
  • 1 snufje gemalen kaneel
  • 20 cl runderbouillon
  • 250 gram tomatenvlees in blik
  • 150 gram gedroogde pruimen
  • 60 gram witte amandelen
  • 2 el sesamzaadjes
  • 1-2 tl citroensap
  • 3-4 el olijfolie
  • peper en zout

Overige benodigdheden

  • 1 tajine (indien je niet over een tajine beschikt kan je als alternatief het gerecht in een ruime stoofpan met deksel bereiden).

Aan de slag

  1. Kruid de lamsschouder of kippendijen met peper en zout.
  2. Was de aubergines schoon, snijd in plakjes en bestrooi met zout voor de vochtopname. Laat ze 10 minuten uitlekken en dep daarna droog.
    Pel en snipper de rode ui en sjalotten ondertussen. Was de knoflook en de rode chilipepers. Schil de gember en hak de gewassen rode pepers en de gember.
  3. Verhit de tajine met olijfolie erin en bak de lamsschouder of kippendijen rondom goudbruin.
  4. Voeg de rode ui, sjalotten, gember, kurkuma, komijn en kaneel toe. Blus af met de runderbouillon en meng het tomatenvlees, de knoflooktenen en chilipepers er goed door. Kruid bij met zout, dek de tajine af en laat het geheel zachtjes gedurende 45 minuten stoven.
  5. Voeg tussentijds indien nodig nog een scheut runderbouillon toe en na 45 minuten de aubergines en gedroogde pruimen. Laat het geheel nog 15 minuten verder stoven.
  6. Rooster de amandelen in een droge pan en hou deze opzij. Doe hetzelfde met de sesamzaadjes. (Let op dat beiden niet ineens snel zwart roosteren, hou goed in de gaten!)
  7. Breng de lamstajine voorzichtig op smaak met citroensap, peper en zout (tip: proef altijd tijdig af met citroensap!).
  8. Strooi de geroosterde amandelen en sesamzaadjes over de tajine net voordat je serveert, zodat ze lekker krokant blijven.

Eet smakelijk of zoals de berbers zeggen: ”Bismillah!”

=> Graag meer lezen over Afrika en Marokko? Kijk dan hier verder!

=> Koop hier jouw Marokkaanse tajine en schaf dit leuke receptenboek aan boordevol tajines en smakelijke gerechten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *