Santorini Griekenland

Eilandhoppen langs de mooiste plekken van de Griekse Cycladen

Klaar voor een prachtige rondreis van twee weken? Lees dan onderstaande blog en ga zelf ook eilandhoppen langs de mooiste plekken van de Griekse Cycladen. Wil je solo reizen of ben je single? Dan is dit helemaal een rondreis die ik je kan aanraden! Geen betere bestemmingen om als solo reiziger te beginnen en je te laten omarmen door de heerlijke, Griekse gastvrijheid!

 • Wanneer: Zondag 20 september tot en met zaterdag 3 oktober 2020
 • Hoe lang: 14 dagen
 • Route: Santorini – Naxos – Paros  – Mykonos – Tinos – Athene

In deze blog neem ik je mee op mijn twee wekenlange reisroute langs enkele pittoreske eilanden van de Griekse Cycladen, met als eindhalte Athene. Ik heb getracht mijn reisschema in een overzichtelijke weergave voor jullie op te bouwen, zodat alles snel terug te vinden is. Zo zal ik indien van toepassing altijd eerst een tijdschema van mijn dag opgeven, daarbij toepasselijke, praktische informatie, en vervolgens mijn verhaal en verloop van die dag in blogvorm. Bij aankomst op elke nieuwe plaats zal ik uiteraard jullie informatie geven over de diverse bestemmingen, de highlights, aanraders om te doen en eventuele leuke of handige tips. Tot slot zal ik ook overal vermelden welk verblijf ik boekte met kosten en mijn ervaring daarbij, waarbij je rechtstreeks kan doorklikken naar het verblijf op Booking.com. Op die manier heb je mogelijks per direct een kant en klare reis (voor een zéér redelijk budget!) om op Grieks ontdekkingsavontuur te gaan en kan je wanneer het je aanspreekt via de bijvoegde links per direct boeken!

Reisschema eilandhoppen langs de mooiste plekken van de Griekse Cycladen:

Dag 1:

Schema: 

Vlucht Zaventem Brussel 06.05u – Aankomst Santorini 10.45u. 
Bus Luchthaven Santorini naar Fira stad (circa 20 minuten, 1,6 euro). 
Bus Fira stad naar Kalamari strand (circa 30 minuten, 1,6 euro per rit). 

Praktisch: 

 • Vanuit Santorini luchthaven kan je een taxi nemen of de bus. 

Bussen bevinden zich net buiten de luchthaven en de busuren kan je eventueel al online opzoeken. Hou er echter wel rekening mee dat deze in realiteit kunnen afwijken. Omwille van de mindere toeristische opkomst tijdens de Covid-periode bijvoorbeeld werd het aantal bussen namelijk ook teruggebracht. Deze informatie was op het internet nog niet aangepast. 

 • Bussen vanuit Santorini luchthaven rijden enkel naar Fira stad.  

Deze rit duurt twintig minuten tot een half uur, afhankelijk van de drukte. Vanuit Fira stad kan je dan een bus nemen naar alle andere delen van het eiland.  

Blog: 

”Ik heb om vijf na zes in de ochtend al mijn vlucht naar Santorini. Wanneer ik aan de luchthaven de auto van mijn vriendin uitstap, voel ik terug die kriebel dat ik er alleen op uit trek. Eerst weer door al die rompslomp van bijkomende controles en papieren in verband met de coronamaatregelen. Maar als het allemaal meevalt, ben ik tegen de middag weer in Santorini. Het geeft me ergens wel een gerust gevoel, de eerste dag te starten op een plek die ik al ken. Even tijd om nog een half dagje uit te blazen en vanavond zie ik misschien nog wel oude bekenden terug. ”Het zal allemaal wel weer goed komen”, en met die gedachte loop ik de vertrekhal binnen. 

In tegenstelling tot mijn vorige vlucht naar Santorini, zit deze volledig vol. We lopen wederom op schema in en komen voortijdig aan op de luchthaven. Daar staat de coronacontrole weer identiek opgesteld zoals vorige keer. Ik merk echter wel dat het nu veel sneller loopt. Bij mijn eerste reis was de regelgeving met betrekking tot de verplicht gestelde, negatieve Covid-testen nog maar één dag van kracht. Nu hebben ze er duidelijk beter hun draai in gevonden. Ik zorg dat ik alles weer goed in mijn hand klaar houdt en van zodra de man zegt dat ik mag doorlopen, valt er wederom een last van mijn schouders af. Het kan weer beginnen. Het avontuur is weer gestart. 

De bussen bevinden zich net buiten de luchthaven en met het inlopen op schema heb ik het geluk dat ik er nog eentje haal die over tien minuten vertrekt.  
Ik weet al waar ik vanmiddag naartoe wil gaan: Kamari beach. Vorige keer heb ik altijd aan de andere kant van de rots gezeten, die Perissa beach met Kamari beach afscheidt.  
Om de andere eilanden te bezoeken was het echter het meest logisch om mijn reis terug vanuit Santorini te beginnen. Allereerst omdat niet alle eilanden die ik wil bezoeken per vliegtuig te bereiken zijn. De keuze qua uitvalsbasis lag tussen Santorini of Mykonos. Het leek me dan het meest logisch om op het verste gelegen eiland, zijnde Santorini, te beginnen om zo eiland-hoppend naar Athene terug te reizen. Daarnaast moet ik ook in alle eerlijkheid bekennen dat iets mij terug naar Santorini trok. Het was de start geweest van mijn nieuw begin en ik vond het dan ook meer dan waard om daar nu nog een dag aan te geven. 

Op de bus richting Fira besluit ik direct door te reizen naar Kamari beach. Ik verblijf vannacht weer in hetzelfde hostel als vorige keer, en hoef daar nu niet per se eerst naartoe. Als ik bij aankomst in Fira direct de eerstvolgende bus naar Kamari neem, heb ik nog een mooie, volledige namiddag. Het voordeel van met weinig bagage te reizen komt dus al gelijk tot zijn recht! 

Aangekomen bij Kamari beach kies ik één van de vele tavernes aan het strand. De meesten werken onder dezelfde formule, namelijk bij nuttigen van een hapje en drankje maak je gratis gebruik van de ligstoelen op het strand. Slechts enkelen rekenen ook een aparte prijs voor een ligstoel aan, dus ik raad je aan één van de velen te kiezen waar dit binnen het gebruik van een consumptie valt. 
Om mijn tweede reiservaring in te zetten trakteer ik mezelf op die heerlijke Griekse koffievariant ‘’Café Frappé’’. Met mijn drankje in de hand, muziek in de oren en zicht op de golven zet ik al genietend mijn eerste, Griekse uren. 

Rond half vijf besluit ik de boulevard nog af te lopen, enkele winkeltjes te bezoeken en even later neem ik de bus terug richting Fira stad. Daar aangekomen begeef ik me naar het hostel, waar ik deze keer in een slaapzaal gereserveerd heb. Het idee dat het nu sowieso al wat rustiger zou zijn wegens de Covid-omstandigheden, Santorini meer als een tussenstop of vertrekpunt is en maar slechts voor één nacht, heb ik besloten voor de goedkoopste optie te gaan. De slaapzaal blijkt een klein kamertje te zijn met twee stapelbedden, een kleine badkamer en toilet. Meer heb ik voor deze nacht niet nodig en voor de volgende dagen heb ik wel een privékamer met eigen voorzieningen in het vooruitzicht, dus prima voor één nacht. 

Ik heb op voorhand voor elke bestemming al wel mijn gewenste verblijven geselecteerd, maar nog niet alles geboekt. Op die manier gun ik mezelf de vrijheid nog te wijzigen in mijn planning en te kijken waar ik dat moment behoefte aan heb. Zo biedt Mykonos eveneens de optie tot een hostel met grotere slaapzaal, wat mij zou besparen in budget. Daarnaast kan ik ook gaan voor een kleinschalig hotel met privékamer, maar uiteraard wel tegen hogere prijs. Ik heb besloten te kijken hoe ik me tegen dan voel en wat me dan het meest van waarde lijkt.
Het reizen tijdens coronatijd maakt die mogelijkheid tot flexibiliteit nog wel een stuk groter, aangezien het in vergelijking tot normale omstandigheden heel rustig en nergens volgeboekt is.  

Na me op te frissen trek ik naar het stadje waar ik nog oude bekenden van vorige keer aantref. Ik geniet van een heerlijke, gezellige avond en rond de avond pas in de late uurtjes af.  
Als een dief in de nacht sluip ik zo stil mogelijk (met uiteraard grandioos te falen dankzij piepende deuren en gebrek aan licht) de slaapzaal binnen en kruip voldaan in mijn bed. Die eerste dag had weer niet beter als een ten volle benutte dag kunnen starten. En wederom was dit nog maar dag één!” 

!Tip: Verblijf je in een hostel en deel je een kamer? Maak dan niet dezelfde fout zoals ik deed. Ik kwam ’s nachts als laatste in de slaapzaal aan, waardoor ik het uiteraard niet durfde enig licht aan te steken. Ik had er overdag echter niet bij nagedacht mijn spullen al klaar te leggen. Al mijn spullen die onder bed gepropt waren, moest ik er even onhandig weer onderuit zien te halen. Met mijn zaklampje erbij probeerde ik op de tast al mijn toiletartikelen en slaapbenodigdheden te vinden. Ik kan je zeggen, niet ideaal! Als je dan ‘’mede-kamerleden’’ hoort woelen met hier en daar een zucht, krijg je het helemaal benauwd. Ik voelde me de volgende dag toegegeven dan ook wat onwennig toen ik hen in de kamer weer tegen kwam. Eén goede raad, leg je spullen op voorhand overzichtelijk klaar. Dat scheelt je heel wat gestoei als jij in de kamer de nachtuil of laatkomer bent. 

Over Santorini: 

 • Santorini is een vrij klein eiland met een omvang van ongeveer slechts 80 km2. 
  Dit maakt dat alles vanuit de stad op hooguit een uur rijden te bereiken is. Lange busritten zullen hier je dag dus niet belemmeren. 
  Wanneer je graag de highlights van het eiland ziet, kan dit prima met een scooter of ander vervoer op één dag.  
 • Santorini werd gevormd door een vulkaanuitbarsting waardoor het gekenmerkt wordt aan zijn hoge kliffen en de zogenoemde prachtige Caldera.  
  Witgekalkte huizen, kerkjes met blauwe koepels, de vele toeristische verblijven en restaurants bieden van hieruit een prachtig, panoramisch uitzicht. 
 • Santorini is een gewilde vakantiebestemming en behoort tot één van de populairdere eilanden van Griekenland. Dit maakt dat de prijzen voor verblijven gemiddeld genomen ook hoger liggen. Indien je in één van de instagrambekende verblijfjes met infinity pool aan de Caldera wil overnachten, zal je ook bereid moeten zijn hier aardig wat voor neer te tellen. Wie op de eerste rij wil zitten, moet daar ook wat voor over hebben! 

Must visit:

 • Fira of ”Thira”, één van de twee populairste stadjes van het eiland, dat bekend staat om het prachtige uitzicht over de Caldera, de vele winkeltjes en diversiteit aan restaurants.  
  Fira leent zich dan ook als uitstekende uitvalsbasis om een bezoek te brengen aan de rest van het eiland. 
 • Oia, het andere, welbekende stadje wat aangeprezen staat als ultieme plek voor de mooiste zonsondergang!  
 • De archeologische site van Akrotori en het nabijgelegen Red sand beach. 
 • De diverse kustgebieden met tal van faciliteiten, bars en restaurants aan het strand, zoals Kamari, Perissa en Perivolos. 

!Tip: Hou je van wandelen? Doe dan zeker de hikingtrail van Fira naar Oia of visa versa. De hikingtrail beslaat ongeveer een tien kilometer en via een kronkelend pad loop je voortdurend langs de kliffen af. Tijdens de wandeltocht kom je ook door de tussenliggende, pittoreske dorpjes waar je alleen op nog maar meer witgekalkte huisjes, blauwe koepeltjes en Griekse kerkjes getrakteerd wordt!  
Het wandelpad bevat hellingen, afdalingen en is niet overal even goed aangelegd, dus ik adviseer je comfortabel schoeisel aan te trekken. 
Vergeet ook zeker je fotocamera niet want je raakt niet uitgekeken op de Griekse authenticiteit en het panoramische uitzicht! 
Afhankelijk van het looptempo en aantal stops onderweg doe je ongeveer een tweeënhalf tot drie uur over het traject. Ik zou je aanraden in de namiddag jouw route vanuit Fira te starten, zodat je tegen zonsondergang in Oia bent. Na hier dan rustig je tijd te nemen, kan je daarna simpelweg met de bus terug richting Fira. 

Hoewel de zonsondergang in Oia inderdaad prachtig is, doet de populariteit en dus de grote opkomst van zoekers naar ultieme, instagramwaardige foto’s voor mij hier wat afbreuk aan. Tijdens de hikingtrail ontsnap je aan die massa en ervaar je wellicht nog meer authenticiteit met typische witgekalkte huisjes, blauwe koepels en pittoreske kerkjes van de tussenliggende dorpjes dan enkel Oia te bieden heeft! 

 Verblijven: 

Dag 2:

Schema: 

Bus Fira naar haven (circa 20 minuten, 2 euro). 
Ferry van Santorini 15.30u naar Naxos 17.30u (circa 2 uur, 20 euro). 

Praktisch: 

 • De ferryhaven van Santorini is te bereiken per taxi of bus.  
  Te voet is niet mogelijk wegens gebrek aan wandelpaden en stiekem toch ook een hele afstand. 
 • De bus naar de haven rijdt een paar keer per dag. Veelal zijn de bussen afgestemd op de tijdsstippen dat boten uitvaren en aankomen. Informeer echter op voorhand goed want je begrijpt dat het vrij lastig is als je net jouw bus mist. 

Blog: 

”Vandaag reis ik door naar Naxos. Ik besluit allereerst voor een ontbijt te gaan in de stad. Uiteraard bij de lokale bar waar ik vorige keer ook een heerlijk ontbijt genoten heb. Vandaag is een dag waarop ik niet echt ergens naartoe kan trekken, omdat ik kort na de middag al mijn bus naar de haven heb.

Ik breng nog een aantal uurtjes door aan het zwembad en begeef me daarna met mijn rugzak richting de bushalte. Aangezien ik niet weet wat de voorzieningen bij de haven en op de boot zijn, koop ik nog wat te eten voor onderweg. Het opstappen op de bus richting de haven doet me wel iets. Santorini was vertrouwd en ik voelde me er goed. Nu is echter het moment al daar om afstand te nemen en terug op avontuur te gaan. Ik realiseer me dat het makkelijkste en vooral het verleidelijkste is om voor een vertrouwde omgeving te kiezen en daar te blijven, maar ik heb eveneens reeds ervaren dat mezelf daar soms overheen tillen ook een openbaring kan brengen. Wat zal ik de komende twee weken allemaal gaan ervaren en wat komt er misschien wel niet allemaal op mijn pad? Ik ben nu al benieuwd wat mijn verhaal zal worden dat ik na deze reis te vertellen heb!

De ferry is stipt op tijd en ik ben verrast over de luxe die ik aan boord aantref. In de haven ontmoet ik een Belgisch koppel met wie ik voor vertrek samen nog een drankje nuttig. Aan boord kletsen we gezellig verder en voor we het doorhebben zijn we al in de haven van Naxos gestrand. Hier ga ik weer mijn eigen weg en met mijn telefoon als GPS in de hand vat ik koers richting mijn verblijf.  
Het eerste beeld van de haven doet al zeer gezellig aan. Wederom een overvloed aan terrasjes en restaurants. Daartussen kan ik al enkele kleine steegjes ingluren. Eerst even mijn rugzak afgeven bij het hotel en daarna tijd genoeg om het stadje te verkennen en mijn avond hier te spenderen. 

Mijn verblijf ligt net buiten het centrum, maar is al wandelend zeer goed te doen. Ik moet je bij deze wel meegeven dat ik iemand ben die graag wandelt en beweegt, dus wellicht dat sommigen het soms liever wat dichterbij of met openbaar vervoer opzoeken.  
Het ontvangst is weer vol Griekse hartelijkheid en enthousiast word ik in mijn kamer, die eigenlijk meer een soort van studio is, rondgeleid. Daar bovenop blijkt dat ik op de kamer ook nog eens een ontbijt gereserveerd zal krijgen, en het enige wat me rest is het tijdstip aangeven waarop ik dat morgenvroeg wens. De gastvrouw groet me wederom met alle Griekse hartelijkheid een fijn verblijf toe en trekt daarna de deur achter haar dicht. 
Ik neem kort even de tijd om me op te frissen en wandel daarna terug richting het stadje. Eerst gezellig door de straatjes struinen en op verkenning, daarna genieten van wederom een lekkere, Griekse maaltijd. Ik besluit te eten in een restaurantje aan het water en kies uiteraard terug voor een lokaal gerecht. Naast mij een Duits koppel die spontaan een praatje aanspannen, en bij betaling van de rekening word ik opnieuw volgens nog oude, Griekse gewoonte getrakteerd op digestief en een klein stukje dessert van het huis. Tijdens het rondstruinen eerder die avond is mijn oog al gevallen op de diverse ijssalons. Dan toch ook nog maar een lekker ijshoorntje voor het afsluiten van de dag?” 

Over Naxos: 

 • Hoewel Naxos voor velen nog onbekend terrein is, mag het zich het grootste en groenste eiland van de Cycladen noemen.  
 • Het eiland biedt van alles wat, gaande van een groen berglandschap, traditionele Griekse dorpjes tot eindeloze baaien en uiteraard het welbekende Portara, vanwaar je een prachtige zonsondergang geniet! 
 • Naxos bevindt zich slechts op een halfuur varen van Paros, waardoor dit buureiland ook als daguitstap kan worden bezocht. 
 • Naxos staat bekend om zijn eigen, speciale citroenlikeur, Kitron.  

Weetje: De kleur van het drankje geeft de sterkte in alcoholgraad aan. 

Must visit: 

 • Chora oftwel het oude centrum bij de haven, met het Venetiaans fort, smalle steegjes met tal van boetiekjes en een ruime keuze aan een diversiteit van restaurants. 

Weetje: Chora is het Grieks voor ‘’belangrijke stad’’. Op vele eilanden zal je dus deze benaming voor de hoofdstad terugvinden. 

!Tip: Ga ook zeker op zoek naar de ‘’Old market’’ in de Chora-steegjes. Hoewel je in de kleine steegjes al tal van leuke boetiekjes en souvenirwinkels vindt, zijn hier vooral nog winkeltjes terug te vinden met specifiek lokale, handgemaakte artikelen en producten. Als je van authenticiteit houdt, moet je hier zeker zijn! En oja, na al dat winkelen bevinden zich hier tevens ook de meest gezellige, authentieke restaurantjes! Waar de restaurants aan het water zeer toeristisch zijn en minder qua kwaliteit, vind je hier echt de typisch Griekse sfeer en traditionele keuken terug. Γευστικός! (Smakelijk😉) 

 • Portara, de poort van de nooit afgebouwde Tempel van Apollo. ’s Avonds geniet je hier een prachtige zonsondergang met zicht op het water en de achterliggende stad. 
 • Melanes dorpen, voor al wie ook zoekt naar cultuur en traditioneel Grieks.  
 • Trek je erop uit voor een dag? Bezoek dan naast de Melanes dorpen ook het omliggende gebied zoals Chalki, Filoti, Moni en Apeiranthos. 
 • Apollonas, een idyllisch kustplaatsje waar zich eveneens het half voltooide Kouros beeld bevindt. 
 • Eén van de vele zandstranden, waarvan Agios Prokopios één van de populairste is. 

!Tip: Huur een dag een scooter om bovenstaande plaatsen te bezoeken. Op die manier ben je vrij om te gaan en staan waar je maar wilt, en het eiland leent zich er prima voor. De meeste dorpjes zijn ook zeer kleinschalig, wat maakt dat je op een dag tijd veel kan zien. 

!Tip: Kijk voor je vertrek al hoeveel benzine er in je scooter zit. Ga op basis daarvan na wat tijdens jouw route de mogelijkheden zijn qua tanken of waar zich benzinestations bevinden. Het kan namelijk zijn dat alle benzinestations rond een bepaalde omgeving gecentreerd zijn, en je op andere plaatsen van het eiland er geen terugvindt. Dit overkwam mij dus in Naxos, waardoor ik het toch even benauwd kreeg toen het lampje rood begon te pinken. Ik reed toen ook net door het berggebied waardoor de scooter tevens veel meer verbruikt. Je benzinetank kan dan ineens griezelig snel omlaag gaan. Bezorg jezelf niet de stress die ik toen van mijn eigen nalatigheid kreeg!

Weetje: Met één volle benzinetank heb je op alle eilanden ruim voldoende om een dag rond te toeren. Een volle benzinetank, en wellicht red je het met minder ook, kost slechts vijf tot tien euro (afhankelijk van de huidige benzineprijzen). Met een scooterprijs van vijftien euro een heel mooi dagje uit, toch? 

Verblijven:  

Ontbijt-Naxos
 • Sweet homes Naxos (bekijk hier op Booking.com): Net buiten het centrum, maar zeer ruime studio’s met alle voorzieningen en ontzettend gastvrij. Als je gaat, doe ze zeker de groetjes van mij! 
  Budget: Ruime studio met zithoek, keukentje en badkamer inclusief goed verzorgd ontbijt: 21 euro per nacht. 

Dag 3: 

Schema:  

Scooterdag Naxos. 

Praktisch:  

 • In Chora zijn er diverse bureaus waar je een scooter of auto kan huren.  

Blog: 

‘’Vandaag pik ik rond half tien mijn scooter op in Chora. Ik krijg een kaartje mee van het eiland en met mijn GSM als GPS in de hand begeef ik me op weg. Ik trek eerst door het binnenland waarbij ik de Melanes dorpen, Kourounochori, Moni, Chalki, Filoti en Apeiranthos bezoek. De kleinschaligheid van de dorpjes maakt echter dat ik op de meeste plaatsen snel rond ben. De dorpjes doen zeer idyllisch aan, maar ook het landschap onderweg maakt dat ik regelmatig even stop. Vanuit Apeiranthos rijd ik door naar het kustplaatsje Moutsouna. Ik neem me voor daar te lunchen en rijd eerst nog een stuk de kust naar beneden af om te kijken of zich daar misschien nog een gezellig barretje schuilhoudt. De vaststelling is echter dat het vrij verlaten is. Bij Moutsouna bevindt zich één restaurantje aan het water waar volgens mij alle bezoekers aan Moutsouna neerstrijken. In alle eerlijkheid had ik meer van Moutsouna verwacht en was ik meer onder de indruk van de uitzichten onderweg naar het plaatsje, dan het kustplaatsje zelf. Ik besluit dat het echter wel tijd is voor mijn dagelijkse Café Frappé en neem me voor daarna het eiland nog een stuk omhoog te rijden richting Koronos. Vanuit daar kan ik dan stilaan terugrijden richting Chora. Onderweg naar Koronos bemerk ik echter dat het tijd wordt om te tanken. In Apeiranthos vertelt een man mij dat ik daarvoor ofwel richting Chalki, ofwel tot iets voorbij Koronos moet. Hij voegt daaraan wel toe dat het tankstation richting Koronos verder ligt. Ik vind het zonde terug dezelfde weg richting Chalki af te leggen waar ik eigenlijk vandaan kom. Wijzend naar mijn benzinemeter vraag ik of hij denkt dat ik het andere benzinestation haal, waarop hij aangeeft dat ik gewoon kan doorrijden. Ik moet je zeggen dat die keuze me achteraf wel wat stress heeft bezorgd. 

Ik begeef me verder op weg en kom in diverse bergpassen terecht. Er staat een redelijk stevige wind en de beklimming met mijn scooter doet de benzinemeter steeds sneller dalen. Onderweg rijd ik nog een bordje voorbij waar het benzinestation over een aantal kilometers staat aangeduid. Ik zucht al opgelucht! Maar die geruststelling wordt al snel onderschept wanneer ik op een T-splitsing stoot die mij niet meer verteld welke kant ik nu op moet. Ik pak mijn kaartje erbij en besluit dat linksaf de route moet zijn. Laten we hopen dat zich op die route dus ook het benzinestation bevindt!

Onderweg spreek ik nog een oude, Griekse man aan maar zijn voortdurend gelach en knikkend ‘’ge-ja’’ maken me duidelijk dat hij er eigenlijk niets van heeft verstaan. Ik rijd nog een aantal kilometer door en kan bijna juichen wanneer ik de bocht omdraai en in de verte een benzinestation zie.  
Geloof me, wanneer je alleen op pad bent, voelen zo’n situaties toch wel even spannend aan. 

De rit naar het benzinestation heeft me veel verder gebracht dan ik eigenlijk gepland had, waardoor ik ondertussen al halverwege de weg naar Apollonas zit. De vrouw van het benzinestation overtuigd me dan ook daar nog langs te gaan.

Ik bezoek het Kourosbeeld en toer met mijn scooter even het kustplaatsje rond. Echter heb ik nog een hele weg terug langs de kustlijn af te leggen en besluit dus verder te gaan. Het is ondertussen al half vijf en met de hevige wind op de scooter voelt het best koud aan. De onbewuste timing rond zonsondergang had echter niet beter kunnen zijn, want gedurende mijn terugrit mag ik constant genieten van een prachtig ondergaande zon langs de kustlijn.’’

Dag 4: 

Schema:  

Naxos stranddag: Agios Prokopios 

Praktisch: 

 • Vanuit Chora rijden bussen naar diverse stranden. 

Blog: 

‘’Vandaag ga ik voor een relaxdagje strand. Aangezien de eerste bus reeds vertrokken is en ik nog een uur op de volgende bus richting Agios Prokopios zou moeten wachten, kies ik ervoor de heenweg te voet langs het water af te leggen. Deze wandeling zal ongeveer een vijf kilometer zijn. Echter zijn er geen wandelvoorzieningen waardoor je een heel stuk langs de baan loopt. Niet zo ideaal. 
Voor de terugweg kies ik er dan ook voor de bus te nemen (circa 30 minuten, 1,6 euro). 

Baklava
Één van die heerlijke Griekse zondes, Baklava.

Naxos staat bekend om zijn eindeloze stranden. Aangezien Agios Prokopios redelijk dichtbij is en als één van de populairste stranden staat aangeschreven, heb ik ervoor gekozen om hier een dagje naartoe te gaan. Na gisteren een heel groot deel van het eiland bezocht te hebben, besluit ik dat er vandaag een dag naar ontspanning mag gaan. Ik nestel me neer bij één van de strandbrasseries waar de ligstoelen wederom gratis zijn bij consumptie gedurende de dag. Gezien de Covid-situatie is het ook hier veel rustiger dan normaal en geniet ik van een zeer relaxte dag. Drankjes op het strand, als verwennerij een heerlijke, typisch Griekse Baklava nuttigen in één van de restaurantjes en tussendoor verfrissen in het kraakheldere water, meer heb ik niet nodig gehad voor vandaag! ‘’

Dag 5: 

Schema: 

Ferry van Naxos 09.30u naar Paros 10.15u (45 minuten, 10 euro).
Bus haven Paros naar Naoussa (circa 25 minuten, 1,8 euro).
Vanuit Naoussa te voet naar de strandjes van Kolimbithres en Monastiri.

Praktisch: 

 • Bussen staan wederom de ferryboten op te wachten. 

Blog: 

‘’Bij aankomst in de haven van Parikia neem ik direct de bus door naar Naoussa waar ik één nacht zal verblijven. Het havenstadje ziet er zeer uitnodigend uit, maar ik neem me voor om de dag eerst nog mooi te besteden door naar het hoog aangeprezen strand van Kolymbithres te gaan. Vanavond heb ik voldoende tijd om op mijn gemak in het stadje rond te struinen.  

De gastvrouw van het hotel wijst me erop dat ik eventueel per boot naar het strand kan gaan, maar ik besluit zelf de kustlijn af te wandelen. Kolymbithres is door middel van de rotsformaties opgesplitst in meerdere, kleine strandjes en ik kies voor het meest rustige. Het zeewater is kraakhelder en het lichte zandstrand voegt daar enkel nog maar meer magie aan toe. Geen typisch groot, toeristisch zandstrand maar een heerlijk idyllische plek!  

Na een aantal uurtjes besluit ik nog verder te wandelen tot de volgende, zogenoemde prachtige baai, Monastiri, en niets is minder waar! Kraakhelder water, zo strak als een biljartlaken, omgeven door grillige rotsformaties en de mogelijkheid tot versnapering in een leuke taverne.  
Ik neem de omgeving in me op en beslis dan terug te keren, aangezien ik om terug te komen bij het hotel nog wel wat kilometertjes te gaan heb. Met muziek in de oren en een zalig rustgevend gevoel leg ik de weg langs de kustlijn terug af. 

Bij aankomst in het hotel fris ik me eerst op, om daarna een gezellig avondje in Naoussa tegemoet te gaan. Ik wandel over de boulevard met typisch Griekse boten, struin door de kronkelige straatjes, geniet heerlijke, Griekse Mezes als avondmaal en spendeer daarna nog diverse uurtjes in een cocktailbar in aangenaam Grieks gezelschap. Wederom een heerlijke dag. Wederom enorm voldaan!’’ 

Over Paros: 

 • Paros wordt omschreven als één van de pareltjes van de Cycladen en dat is niet onterecht! 
 • Typisch Griekse stadjes ervaren? Dan kan je hiervoor in Parikia en Naoussa terecht! Startend met de traditionele, witte huisjes en blauwe accenten, kronkelige steegjes met geplaveid straatwerk, kleine boetiekjes en een overvloed aan Griekse tavernes.  
 • Vanuit Paros kan je ook heel makkelijk een bezoek brengen aan het nabijgelegen Antiparos. Dit eiland kenmerkt zich door pure authenticiteit, prachtige zandstranden en een ideale uitvalsbasis voor de surfliefhebbers! 

Weetje: Naoussa wordt zelfs het meest pittoreske vissershaventje van de Egeïsche zee genoemd. Wel ik kan het beamen, dat is zeker niet onterecht! 

!Tip: Hou je van surfen? Neem dan zeker een bezoekje aan Antiparos!

!Tip: Paros leent zich er wederom uitstekend toe om een dag rond te toeren met de scooter. De kustlijn biedt een ongelofelijk scala aan mooie stranden, fraaie baaien en zo kan je al strandhoppend jouw dag heerlijk invullen! 

Must visit: 

 • Parikia, de hoofdstad van het eiland, gelegen aan de grote baai van de haven met wandelboulevard, gezellig, authentiek centrum en tal van restaurants. 
 • Naoussa, een schilderachtig, pittoresk havenplaatsje wat je absoluut niet mag missen! 
 • Kolymbithres en Monastiri, twee zeer idyllische strandjes gelegen in dezelfde rustige baai met azuurblauw water en omgeven door fraaie rotsen. 
 • Lefkes, een authentiek bergdorpje wat zich centraal gelegen op het eiland bevindt. 
 • Het kleine zandstrand van Santa Maria, waar het water als een biljartlaken lijkt. 
 • De kustlijn met overschot aan een stranden en gezellige plaatsjes. 

Verblijven: 

 • Naoussa: Hotel Madaky (bekijk hier op Booking.com): Het gehele plaatje is zeer sfeervol ingericht alsook de kamers. Wederom enorm gastvrij ontvangen. Achteraf gezien had ik liever hier nog een nacht extra verbleven en in Parikia eentje minder.
  Budget: 30,5 euro per nacht. 

!Tip: Op de hoek net naast het hotel zit een bakker met een bijzonder uitgebreid assortiment. Hoewel er bij het hotel geen ontbijt is inbegrepen in de prijs hoef je dus niet ver te gaan voor een heerlijk ontbijt! 

Wist je dat?: In Griekenland zijn veel bakkers 24 uur geopend. Ondanks dat je dus vroeg op pad gaat of de eerste ochtendvlucht hebt, voor een ontbijt en een lekkere koffie om de dag goed te starten kan je bij de Grieken altijd terecht! 

PS: Initieel gaf ik altijd de voorkeur aan een verblijf met inbegrepen ontbijt. Met mijn eerste soloreis heb ik echter de gezelligheid van ontbijten in een bar ondervonden. Toch onder de mensen, maar alsnog de mogelijkheid om in alle rust te ontbijten met vrije menukeuze én in een gezellige sfeer. Aanrader als soloreiziger!

Dag 6: 

Schema:  

Scooterdag Paros en ’s avonds verblijf in Parikia. 

Praktisch: 

 • Zowel in Parikia als Naoussa zijn tal van bureaus te vinden waar je een scooter kan huren.  

Blog: 

‘’Ook Paros ontsnapt uiteraard niet aan een dag ontdekking! De Griekse kennis van gisterenavond heeft me heel wat tips gegeven waaronder een verborgen parel, ”klein” Santa Maria. Ik ben benieuwd! 
Na een smakelijk ontbijt vat ik de toer aan. Ik besluit eerst een klein stukje op de kaart naar boven te rijden, om daarna naar beneden toe heel het eiland rond te kunnen gaan. Aangezien de benzinetank van mijn scooter bij vertrek al bijna leeg is, stop ik bij het dichtsbijzijnde benzinestation om deze eerst vol te gooien. De dame daar geeft aan dat ik onderweg een bordje tegenkom met de afslag richting Santa Maria.  

Na al een hele weg af te leggen kom ik op een kruispunt waar ik me realiseer dat ik de afslag al lang voorbij ben. Het kon ook helemaal niet zo ver zijn! Ik besluit toch terug te rijden aangezien het me anders nog meer tijd kost op mijn dag. ‘’Dan vertrek je ook op tijd…’’ schiet er door mijn hoofd. Maar ik wimpel die gedachte snel af. Zoiets hoort er nu eenmaal bij en ik heb nog een hele dag! 

Na het bereiken van de afslag, rijd allereerst een grindpadje in waar een bordje mij vertelt dat iets verderop het strandje van Lageri moet zijn. Het padje wordt echter steeds slechter en al hobbelend bons ik er met mijn scooter door. Na verloop van tijd vraag ik me af of dit toch wel de goede weg moet zijn, of tenminste, wanneer je met een scooter op pad bent. Als ik nog even doorga is de kans reëel dat ik hier zo dadelijk met een lekke band sta. Het padje heeft me alleszins al mooie uitzichten geboden en ik besluit het verder te laten voor wat het is. Ik keer mijn scooter om en hobbel weer terug naar de geasfalteerde weg. Daar krijg ik al snel zicht op de baai van Santa Maria, waar de verborgen parel ligt. Mijn kennis heeft meegegeven niet te stoppen bij het grote, ‘’bekende’’ strand van Santa Maria, maar iets verder door te rijden tot het kleinere strand wat daarachter ligt. Ik zet mijn scooter aan de kant en via een aangelegd houten pad tussen de duinen bereik ik effectief een pareltje van een strand! Ik denk dat ik achteraf kan stellen dat qua ‘’idyllisch plaatje’’’, dit mijn liefhebber van mijn gehele reis is! 

Na een verfrissende ochtendduik en kort te vertoeven op het strand besluit ik weer verder te gaan. Als ik het eiland wil rondgaan, heb ik namelijk nog een hele route voor de boeg. 

Ik rijd eerst het binnenland in voor een bezoek aan het bergdorp Lefkes. Hierin herken ik veelal dezelfde sfeer als de bergdorpen van Naxos die ik dan ook boven Lefkes verkies. In Lefkes heb ik het dus vrij snel gezien en vanuit daar rijd ik door richting de kust. Ik geef er de voorkeur aan om de kleinere weggetjes te nemen op punten waar mogelijk is, in plaats van de grote baan en stop op tal van plaatsjes zoals Piso Livadi, Punda, Farangas en Aliki. 

Aliki is een kleinschalig havenplaatsje en ik spot gelijk de taverne die recht aan het kleine strandje ligt. Hier ga ik mezelf trakteren op wat lekkers en nog even vertoeven voordat het mooiste van de dag weg is! Een heerlijk drankje en mijn Griekse guilty pleasure, Tzatziki met brood. Nog even de zon lekker voelen branden en dan de rondweg hervatten richting Naoussa. 

Paros-Parikia

Bij terugkomst lever ik mijn scooter in en stap ik, na mijn spullen op te halen in het hotel, op de bus richting Parikia. Benieuwd wat het volgende adres mij weer bieden zal! Bij aankomst word ik echter al op een prachtige zonsondergang getrakteerd!

Mijn hotel in Parikika bevindt zich aan de boulevard en vanuit mijn kamer heb ik uitzicht op de fraaie baai. Ik fris me eerst op en word daarna opgehaald door een Griekse vriend om eerst het stadje te verkennen, uitgebreid Grieks te tafelen om daarna weer gezellig af te sluiten in een bar.’’

!Tip: Ben je alleen op pad? Leg contacten met de locals! Grieken zijn allereerst enorm hartelijk en gastvrij. Zij willen jou maar al te graag leren kennen! Daarnaast is het ook ontzettend leuk om eens met hen te tafelen. Hun cultuur van samenhorigheid trekt zich namelijk ook in hun eetgewoonten door. Zoals wij gewend zijn ieder zijn eigen gerecht te bestellen, zo houden de Grieken ervan om porties te delen. Op die manier zal je altijd één of meerdere kleine hapjes/voorgerechten aantreffen, een Griekse salade en één of twee warme hoofdgerechten. Ikzelf hou er ontzettend van om mezelf onder te dompelen in de lokale sfeer en gerechten, en op deze manier krijg je de kans veel te proeven en proberen! 

Dag 7: 

Schema:  

Stranddag Parasporos. 

Blog: 

‘’Vandaag is weer zo een dag waarop niets moet en alles mag.  Aangezien ik vandaag een relax-dag heb, neem ik eerst uitgebreid de tijd om te genieten van een ontbijt. Na anderhalf uur start ik mijn wandeling richting Parasporos strand. 

Ook hier krijg ik wederom een prachtige baai voorgeschoteld. Positie innemend op een ligstoel op het strand met een taverne achter mij, weet ik dat ik voor vandaag weer gesteld ben! Heerlijk die afwisseling ontdekken en ontspanning!’’

Paros-Parikia

!Tip: Ikzelf start mijn dag thuis altijd met een lekkere kom yoghurt, granola en fruit, havermoutpap of smoothiebowl. Lust jij zelf ook wel eens een goede kom havermoutpap waarbij je de toppings naar believen invult? Ga dan zeker eens ontbijten bij Kontes Hotel op de hoek aan de haven. Deze plek zit op één van de centraalste plaatsen met een voortdurend gezellige beweging van passanten. 
En ik garandeer je, voor de eerstkomende uren heb je geen honger die dag!  

Dag 8: 

Schema:  

Ochtend strand nabij Parikia stad. 
Ferry Parikia 15.20u naar Mykonos 15.50u (30 minuten, 28,7 euro). 
Bus haven Mykonos naar centrum oude stad (10 minuten, 1,6 euro). 

Praktisch: 

 • Aan de haven van Mykonos staan bussen de boot wederom op te wachten. Te voet naar het centrum gaan is hier echter niet echt handig aangezien de route alleen begaanbaar is via een drukke weg en er geen wandelpad voorzien is. 

Blog: 

‘’Aangezien ik vanmiddag op tijd terug moet zijn voor de ferryboot, besluit ik vandaag niet al te ver te gaan. Het strand van Parikia staat daarnaast ook goed aangeschreven dus lijkt dit me een mooie invulling om voor een halve dag naartoe te gaan. Ik geniet weer eerst van een rustig ontbijt en loop dan de boulevard af op zoek naar een leuk plekje aan de baai. Na wat verder door te wandelen kom ik kennelijk op het meest populaire plaatsje uit. Twee rijen ligstoelen waarvan al een groot deel is gereserveerd en een strandbar die alles op de kaart heeft staan wat je maar wensen wilt. Hier moet ik dus zijn!

Tijdens mijn relaxte ochtend word ik aangesproken door een andere reiziger en we geraken gezellig aan de praat. Het gesprek leidt ertoe dat hij besluit mee te reizen naar Mykonos en een paar uur later ontmoeten we elkaar terug aan de ferryboot. Tijd om afscheid te nemen van Paros en weer verder op ontdekking te gaan! 

Na aankomst in Mykonos besluit ik eerst zelf op verkenning te gaan. Ik spreek met mijn medereiziger af dat we later op de avond kunnen samenkomen en ik vind het fijn dat ik eerst zelf mijn gang kan gaan. Ik wandel richting de bekende windmolens en geniet voor de zoveelste keer van een prachtige zonsondergang. Daarna begeef ik me in de wirwar van kleine straatjes en trakteer mezelf in een mooi boetiekje op een nieuwe bikini. Ik krijg een bericht van mijn kennis met de vraag om samen te gaan eten en even later zijn we op zoek naar een leuk restaurantje.

Ik hou van de flexibiliteit die het alleen reizen me biedt. Gaan en staan waar en wanneer ik wil. Volledig mijn eigen ding en planning kunnen doen wanneer ik alleen op pad ga, maar daarnaast ook op tijd en stond vertoeven in gezelschap en leuke gesprekken aangaan. Ik merk dat ik beiden apprecieer. Het doet me deugd gezellige avonden en momenten te kunnen hebben met anderen, maar ik geniet en kijk soms evenzeer uit naar mijn rustige momenten alleen. Het maakt je zelfstandig, het maakt dat je echt weet wat je zelf wilt. En twee weken lang doe ik volledig mijn eigen ding.’’   

Paros-Parikia-strand

Over Mykonos: 

 • Zoek je een combinatie van bars, clubs en strand? Dan is Mykonos wellicht jouw eiland! 
  Het eiland staat bekend om zijn nachtleven en glamourgehalte, en wordt ook wel ‘’klein Ibiza’’ genoemd. 
 • De paradijselijke zandstranden, witgekalkte huisjes en het bruisende nachtleven maken Mykonos tot een echte place-to-be.  
  Het eiland is dan ook zeer populair onder toeristen waardoor prijzen een stuk hoger liggen. Schrik dus niet als je voor een cocktail bijna twintig euro neerlegt.  

Must visit: 

 • Mykonos-stad of Chora, waar je jezelf waant in wirwar van kronkelende straatjes, witgekalkte huizen met kleurrijke luikjes en balkons, pittoreske kerkjes en uiteraard de typische, welbekende, Griekse windmolens aan het waterfront. 
 • De vele paradijselijke zandstranden zoals onder andere Elia, Paradise beach, Super Paradise beach, Paraga beach, Psarou beach en Ornos beach. 

Weetje: Om niet voor verrassingen te komen staan, Elia is vandaag de dag een nudisten strand.  

Verblijven: 

Dag 9: 

Schema:  

Scooterdag Mykonos. 

Praktisch: 

 • Bij MyCocoon Hostel aan de rand van het centrum bevindt zich een scooterverhuur.  

Blog: 

‘’Mijn medereiziger stelde gisteren voor om samen rond te toeren, maar toen wist ik het eigenlijk al. Ik ga liever alleen op pad. Ik stuur een berichtje dat ik mijn eigen weg weer verder ga, huur een scooter en trek er opnieuw op uit. Eerst richting Ano Mera, wat gekend staat als hét traditionele dorp van Mykonos. Bij aankomst is Ano Mera echter vrij verlaten en vraag ik me stil af wat hier eigenlijk te zien valt. Ik hervat mijn weg richting de kustlijn. Vandaag wordt een dag van strandhoppen. Hoewel de stranden zoals Paradise beach en Super Paradise beach normaal als dé party hotspot gekend zijn, ligt het er nu vanwege de huidige coronasituatie allemaal vrij rustig bij.

Ik merk wel dat het hele eiland een heel andere sfeer uitademt ten opzichte van de vorige bestemmingen. Door de aanwezigheid van al het nachtleven trekt Mykonos duidelijk een ander publiek en is er buiten de witgekalkte huisjes weinig authenticiteit over.  

Wie in een mooie omgeving wil zitten en van toeristische hotspots houdt, is Mykonos een ideaal eiland. De stranden zijn zoals omschreven werkelijk paradijselijk, dat valt niet te ontkennen. Echter worden deze allemaal wel door één of meerdere grotere strandtenten gedomineerd en bevind je je echt in een toeristische sfeer. Ik merk dat mijn voorkeur duidelijk ligt bij de verborgen parels en kleine baaitjes die de andere eilanden te bieden hebben, alsook de typisch Griekse sfeer en authenticiteit die je daar vindt.  

Ik had initieel bedacht nog een dag langer in Mykonos te blijven, maar merk aan mezelf dat ik hier eigenlijk al wel genoeg heb gezien. Op het strand word ik aangesproken door een meisje die allereerst een compliment over mijn nieuwe bikini geeft. Altijd leuk als je een nieuwe aanwinst net voor de eerst keer aanhebt! We raken even aan de praat en ze vertelt me wel eens gehoord te hebben dat Tinos ook zo een onontdekt, maar verrassend eiland moet zijn. 

Bij mijn tussenstop op het volgende strand google ik Tinos en zoek de ferryverbinding op. ”Dat wordt het’!”, beslis ik en ik scroll nog wat verder om te lezen over Tinos, liggend op het strand en smakelijk genietend van chips uit mijn andere hand.’’

Dag 10: 

Schema:  

Ferry Mykonos 07.25u naar Tinos 07.55u (circa 30 minuten, 7,5 euro). 
Scooterdag Tinos. 

Praktisch: 

 • Aan de boulevard bij de haven van Tinos bevinden zich meerdere bureaus van ‘’Vidalis’’. Hier kun je eenvoudig een scooter of auto huren voor een dag. 

Blog: 

‘’Het is de eerste keer dat de ferry wat vertraging heeft maar iets na acht sta ik toch al op de kade van Tinos. Een vrouw wijst me welke kant ik op moet en een klein kwartier later ben ik in de receptie van het hotel. Niemand aanwezig, enkel een notitie met een telefoonnummer om naartoe te bellen. De man die de telefoon opneemt, vraagt me later die dag terug te komen en ik laat mijn bagage achter onder de balie van de receptie. Ik loop richting de boulevard en zie dat de scooterverhuur rond negen uur opengaat. De vroege ferry maakt dat ik echt nog een volledige dag heb, heerlijk! Eerst lekker een koffie met zicht op het water en tegen dan zal de scooterverhuur open zijn zodat ik weer een dag op pad kan gaan. 

Ik voel gelijk dat ik terug in een andere omgeving ben. In de bars zie ik overal mannen bij elkaar zitten die druk in gesprek zijn. Typisch Griekse gewoonte. De vrouwen zijn veelal thuis bezig en de mannen zoeken elkaar op in een bar. Weer die samenhorigheid. Een wereld van verschil met het toeristische Mykonos en ik ben blij dat ik me terug in het ‘’echte’’ Griekenland bevind. Dit was de goede keuze! 

Na rustig mijn koffie genoten te hebben, ben ik even later opnieuw met mijn scooter op pad richting het binnenland. Ik rijd eerst naar Monastiri dat bekend staat om haar Byzantijnse klooster ‘’Moni Kechrovounio’’. Daarna rijd ik door tot Falatados. Een zeer pittoresk dorpje met diverse gewelven in de straatjes waar je letterlijk gebukt onderdoor moet lopen. Te midden van dat kleine dorpje een gigantische, imposante kerk! Ik snap gelijk wat ze met het ‘’verrassende’’ van Tinos bedoelen en de bekendheid van het eiland omwille van zijn kerken! Ik vervolg mijn weg naar Volax, en ervaar de transformatie van het landschap. Ik rijd rustig verder door ”het maanlandschap’’, passeer tal van traditionele dorpen en geniet van prachtige uitzichten onderweg. Via Aetofolia en Pyrgos begeef ik me naar Panormos, dat bekend staat als idyllisch havenplaatsje en waar ik een heerlijke lunch geniet. Daarna vervolg ik mijn weg langs de andere kant van het eiland waarbij ik hoog in de bergen continu geniet van een panoramisch uitzicht en fraaie baaien. Ik wijk kort even van mijn route af voor Tarambados, waar zich nog een aantal duiventillen bevinden.
Ik bedenk me dat het tijd is om wederom nog even te genieten van de laatste zonuurtjes van de dag op het strand. Aangezien ik de volgende dag van plan ben naar het strand van Agios Fokas te gaan, maar dan niet meer over een scooter bezit, besluit ik hier nog even naartoe te rijden om te kijken of het de moeite is. Halverwege de kustlijn bevindt zich een strandbar waar ik op een ligstoel neerstrijk. Leuke muziek en een gemoedelijke sfeer, dit was een goed plan als afsluiter van de dag! De bar brengt me wederom een aantal leuke contacten en we spreken voor later op de avond af. Ik kijk er al naar uit, eerst lekker zelf op mijn gemakje na een drukke dag genieten van een maaltijd, om daarna gezellig te vertoeven in lokaal, Grieks gezelschap.’’ 

Over Tinos: 

 • Tinos is nog één van die quasi onontdekte parels in de Egeïsche zee. Echter neemt het toerisme de laatste jaren wel steeds meer toe, en dat is zeker niet onterecht! 
 • Tinos bevindt zich in de nabijheid van Mykonos , Syros en Andros, drie bekendere eilanden van de Cycladen, en is vanuit hier zeer eenvoudig aan te varen. 
 • Tinos kan omschreven worden als een authentiek, bergachtig eiland met tal van traditionele dorpen en een spectaculair ‘’maandlandschap’’. 
 • Tinos is het eiland van de duiventillen en deze kom je doorheen het eiland dan ook overal tegen. 
 • Ga je voor authenticiteit, puurheid en iets uniek? Neem dan een bezoek aan Tinos! De lage ferryprijzen maken dit eiland zeer toegankelijk om te bezoeken en ondanks dat het wederom een Grieks eiland betreft, zal je merken dat het geen vergelijk met de andere eilanden is! 

Weetje: De omgeving van Volax wordt ook wel ‘’maanlandschap’’ genoemd. De vele, grillig gevormde steenblokken en hun donkere uitstraling doen inderdaad de verbeelding van de maan leven.   

Must visit: 

 • Tinos stad, waar zich de haven bevindt en tal van restaurants. Dit is de ideale uitvalsbasis om te verblijven en van hieruit de rest van het eiland te verkennen. 
 • De vele traditionele dorpen die het eiland biedt met elk een eigen, charmante stijl. 
 • Volax, het maanlandschap, dat een unieke en magische sfeer uitademt. 
 • De vele prachtige baaien waar nog geen enkel massatoerisme heerst. 

Verblijven: 

Dag 11: 

Schema:  

Stranddag Agios Fokas.  

Blog: 

‘’Het einde van mijn vakantie op de eilanden nadert en het terugkeren naar het vasteland komt in zicht. Vandaag ga ik nog eens een dag genieten en doe ik lekker niets!

Tot op heden heb ik mijn terugvlucht nog niet geboekt. Aangezien de vluchtprijzen hoger stonden en bleven als voorheen, heb ik nog afgewacht. Ik had in mijn hoofd eigenlijk gezegd gisteren definitief te boeken, maar uiteindelijk besloot ik mezelf toch nog één dag extra te geven.
Mijn geduld brengt me geluk! De prijzen zijn alsnog gezakt en staan terug op hetzelfde tarief als toen ik ze thuis had opgezocht. Op het strand geef ik alle gegevens in en met het geluid van de golven op de achtergrond, boek ik mijn terugvlucht.
Ziezo, dat was de administratie die diende te gebeuren voor vandaag en nu hou ik me alleen nog maar bezig met zon, zee en strand!’’

!Tip: De Griekse delicatessen met aubergine! In Tinos staat de lokale keuken ook bekend om het gebruik van de aubergine. ’s Avonds op restaurant kreeg ik als hapje van het huis al een heerlijke tapenade voorgeschoteld. Zelf koos ik als voorgerecht voor de aubergineballetjes. Om mijn laatste dagen nog in volledig Griekse onderdompeling af te sluiten, werd het hoofdgerecht de welgekende Moussaka, met uiteraard aubergine! Wel, ik zou er zo voor tekenen om die borden nu terug in werkelijkheid voor me te zien!

Dag 12: 

Schema:  

Halve dag strand Agios Fokas en in de namiddag richting Athene. 
Ferry Tinos 14.35u naar Rafina (Athene) 18.25u (circa 4 uur, 27 euro). 
Bus Rafina naar Athene centrum (circa 1,5 uur wegens zeer druk verkeer rondom de stad). 

Blog: 

‘’Vandaag sluit ik mijn avontuur op de eilanden af en reis ik terug naar het vasteland. Ik geniet nog een goede halve dag van de pracht van het eiland en in de namiddag zet één van mijn kennissen uit Tinos mij bij de ferry af. 

De boottocht naar Athene is vier uur maar gaat alsnog snel voorbij. 
Aangekomen in Rafina staat de bus al te wachten en tien minuten later ben ik onderweg naar het centrum van de stad. Hoe meer we de stad naderen, hoe drukker het op de baan wordt. Ik volg de bus-route even met mijn GPS en zie dat we qua afstand niet meer ver hoeven te rijden maar het verkeer helemaal vastloopt. De laatste kilometers nemen de nodige tijd in beslag en na anderhalf uur ben ik opgelucht dat ik van de bus af mag.
Nu nog een stuk wandelen tot het hotel en dan zal ik blij zijn dat ik er goed en wel geraakt ben! Ik draag mijn sandalen en voel al een paar keer dat ik half wegschuif over de glad geplaveide weg. Ik wil echter snel op mijn bestemming zijn dus houdt de pas er goed in, en dan is het ineens te laat… Wederom schuif ik uit en vooraleer ik het goed en wel besef lig ik met een smak tegen de grond. Mijn GSM die ik in mijn hand vast had als GPS vertoont een brokkelig scherm, maar leeft gelukkig nog! Snel omhoog krabbelen, schoenen wisselen want deze zolen zijn duidelijk veel te glad en weer verder, nu ben ik echt al lang genoeg op pad! 

Na aankomst ben ik binnen vijf minuten ingecheckt in het hotel en heb ik mijn rugzak op de kamer gezet. 
Het is inmiddels al wat later op de avond en ik merk dat ik wel behoefte heb aan even rustig zitten en een deftige maaltijd. Bij het bekijken van de stadsplattegrond heb ik daarstraks al gezien dat ik via de wijk Psiri het oude centrum in kan wandelen. Deze wijk staat aangeschreven voor zijn tal aan gezellige bars en restaurants, dus dit lijkt me gelijk de ideale locatie om te dineren.  

Al wandelend kom ik uit op een pleintje waar diverse terrassen van restaurants en bars zijn gecentreerd. Mijn aandacht wordt onmiddellijk getrokken naar een taverne waar ze typisch Griekse live muziek spelen. Dat wordt hem! 

Ik geniet een heerlijke, royale portie Griekse Gyros met alles wat daarbij hoort, en uiteraard een goed glas wijn. Bij het afrekenen wederom een dessert van het huis, wat een heerlijke gastvrijheid! 

De stevige maaltijd en sfeervolle muziek hebben me duidelijk opgeladen en ik besluit alsnog een stukje de stad in te gaan. De historische sites zijn prachtig verlicht en al wandelend word ik steeds verder getrokken. Een rijkelijk uitgestalde ijssalon weet me nog te verleiden, en met mijn ijshoorntje in de hand wandel ik tevreden verder dat ik na het eten toch nog tot hier ben gekomen .

Ik kom tegen middernacht terug bij mijn hotel aan en besef wanneer ik in mijn bed kruip dat ik al een groot deel van de stad gezien heb.’’ 

Praktisch: 

 • Athene beschikt over twee havens om op te reizen, Piraeus en Rafina. 

De haven van Piraeus bevindt zich op slechts 12 kilometer van de stad. Rafina bevindt zich op een 36 kilometer afstand.  
Vanuit beide havens rijden er bussen, afgestemd op de aankomsttijden van de boten, naar de stad. 

Over Athene: 

 • Athene telt als hoofdstad van Griekenland meer dan drie miljoen inwoners en behoort eveneens tot één van de grootste steden van Europa. 
 • De ‘’stad van de Olympische Spelen’’ vormt een waar openluchtmuseum met tal van bezienswaardigheden en eeuwenoude ruïnes kruisen voortdurend je pad. 

Must visit: 

 • Uiteraard de Akropolis, het Parthenon, theater van Herodes Atticus en omliggende bouwwerken als highlights van de stad! 

!Tip: Bezoek deze historische bezienswaardigheden zowel overdag als ’s avonds. Tijdens de avonduren worden de sites en bouwwerken prachtig verlicht en kun je al wandelend genieten van de historische sfeer van de stad. 

 • Stadion Panathinaiko, waar in 1896 de eerste Olympische Spelen plaatsvonden. 
 • De prachtige kathedralen en pleinen doorheen de stad. 
 • De befaamde wijken zoals Plaka en het gezellige Psyri waar je tal van leuke restaurantjes terugvindt en het ’s avonds heerlijk gezellig vertoeven is! 
 • De heuvels Lykavittos en Aereopagus, die een prachtig uitzicht bieden over de Akropolis en de stad. 

Verblijven: 

Athene

Weetje: Van zodra je het historische centrum uitloopt, kom je direct in een heel andere sfeer terecht. Bepaalde straten typeren zich door overvolle winkels waar men alles van op een rommelmarkt lijkt te verkopen. Straten kunnen zeer vuil zijn en bepaalde stukken komen niet zo prettig over. Voor mij beperkte het ‘’mooie’’ van de stad zich dus wel echt tot het historische centrum en vond ik het contrast met de omgeving errond zeer groot (in de negatieve zin helaas). Het historische centrum blijft alsnog de moeite waard om te bezoeken! Ik zou je enkel adviseren om hier één of twee dagen voor uit te trekken en niet meer. Naar mijn mening heb je dan voldoende tijd om een goede indruk te krijgen van de stad en zou ik je aanraden het altijd in combinatie te doen met een andere bestemming, zoals één van de eilanden.

Dag 13: 

Schema:  

Dag Athene.

Blog: 

‘’Vandaag wordt een dag van cultuur en rondstruinen. Ik realiseer me echter bij het ontbijt dat ik meer als tijd genoeg zal hebben, aangezien ik allereerst gisteren blijkbaar onbewust al een heel groot stuk heb afgelegd. Daarnaast ben ik ook iemand die graag veel onderneemt op een dag en niet het type om dagen in een stad rond te hangen.

Ik neem we wel voor om vandaag alle plaatsen die ik gisteren gezien heb, ook opnieuw te bezoeken bij daglicht. Het lijkt me verstandig om in de ochtend te beginnen met de Akropolis, om zo hopelijk de grootste drukte voor te zijn. Vanuit daar sluiten alle omliggende sites op elkaar aan en wandel je als het ware van de ene in de andere bezienswaardigheid. Tussendoor genoeg barretjes, tavernes en restaurants om voor een koffie of lunchpauze neer te strijken.

Na het eerste deel van de dag nagenoeg het hele authentieke centrum gezien te hebben, neem ik me voor de heuvel Lykavittos nog op te gaan om vanuit daar het uitzicht op de stad en de Akropolis te genieten. Onderweg kan ik dan mooi de bezienswaardigheden net buiten het authentieke centrum meepikken, zoals onder andere het Olympisch stadion.

Ik ben ergens blij dat er in de namiddag wat sluimerbewolking is ontstaan, want in volle zon die heuvel opwandelen zou niet echt te doen zijn. Daarnaast voelde ik vanmorgen in de stad de temperatuur ook al zeer snel toenemen, waardoor ik me realiseer dat het goed is rond deze periode van het jaar Athene te bezoeken. Ik had van andere reizigers al eerder vernomen dat het hier in de echte zomermaanden eigenlijk niet te doen is, aangezien de temperatuur dan zelfs tot veertig graden kan oplopen. Dan ben ik zelf ook liever ergens anders dan in een stad!

Tegen een uur of vier heb ik echt wel alles gezien en besluit ik dat het zo wel mooi is geweest. Ergens had ik liever nog een dag langer op één van de idyllische eilanden gebleven, maar nu heb ik dan toch ook Athene gezien. Genoeg stad voor mij en tijd om mijn ontdekkingstocht af te sluiten. Ik ga nog voor een lekker aperitief en besluit daarna om voor het diner terug naar het restaurant van gisteren te gaan. Ik heb genoeg ondernomen deze reis en meer eruit gehaald dan ik me had kunnen voorstellen. Het idee in dat restaurantje te kunnen eindigen in typisch Griekse sfeer, dankzij onder andere de live muziek, met een lekkere maaltijd, maakt voor mij de ideale afsluiter. Meer hoeft het dan niet meer te zijn.’’

Athene-theater-Herodes-Atticus
Theater Herodes Atticus Athene

Dag 14: 

Schema:  

Vlucht Athene 09.40u naar Eindhoven 12.05u.  

Praktisch: 

 • Bussen rijden op zeer regelmatige basis (paar keer per uur) vanuit het centrum naar de luchthaven.

Blog: 

‘’Om kwart over vijf in de ochtend loopt de wekker af en ik weet dat het tijd is om terug naar huis te gaan. Naast het hotel zit een bakker waar ik nog wat lekkers als ontbijt en voor onderweg haal. Toegegeven toch wel een goede uitvinding van die Grieken, bakkers die 24 uur open zijn!

Het is een klein halfuurtje wandelen naar de plaats waar ik vorige keer ook van de bus ben gestapt. Daar aangekomen wijzen twee taxichauffeurs mij waar de bus richting de luchthaven staat. De bussen rijden ongeveer elke twintig minuten en ik ben mooi op tijd voor de bus die ik gepland had te nemen. Aangezien het nog vroeg is, verloopt de rit naar de luchthaven vlot en kom ik rond het tijdstip dat ik in gedachten had aan op de luchthaven. Inchecken, even wachten en vanmiddag sta ik weer thuis.

Wat een twee weken heb ik gehad! Hoeveel heb ik er wel niet uitgehaald en gedaan! Het voelt ook echt alsof ik een hele tijd weg ben geweest, omdat ik alle dagen zo ten volle heb benut en alles eruit heb gehaald. Ik was benieuwd naar wat mijn reisverhaal zou worden. Nu ken ik het helemaal! En wauw, laten we zeggen dat dit bovenstaande nog maar een heel summiere notendop is, want uiteraard, in mijn herinneringen is er nog zo veel meer ‘’verhaal’’ ;).’’

Mijn budget:

Ik gaf je aan dat ik ook mijn besteed budget zou delen, want allemaal heel leuk en wel dat reizen zal je denken, maar wat kost dat wel niet al die pret?

Wel, uit ervaring met mijn vorige reizen wist ik al dat je dit voor een heel groot deel zelf in de hand hebt. Dat begint al met het boeken van je vlucht. Soms hoor ik vrienden bedragen noemen waarvan ik in alle eerlijkheid denk, dat is goed gek! Wanneer je tijdig kijkt en voor jezelf iets of wat flexibiliteit behoudt in datum en/of bestemming, kan je veelal altijd zeker voor een redelijke prijs en soms zelfs voor een koopje een vlucht boeken!

Hoe riant je dan ter plekke wil leven qua verblijf, eten en uitjes, is ook iets wat je zelf bepaald. Ik probeer veelal voor een combinatie te gaan waarin ik besluit dat voor bepaalde zaken de basis of even wat minder goed is, en mezelf op andere momenten dan weer wat extra gun. Als je slechts voor een paar dagen weggaat, ben ik er volledig in mee dat we zeggen: ‘’We pakken het er eens goed van!’’ Maar als je meerdere weken op pad bent, ‘’hoeft’’ het niet altijd ‘’all the way’’ te zijn. Dan is het juist leuker om hier een goede afwisseling in te vinden, zowel voor jouw portemonnee als het effectief blijven genieten van onder andere eens uitgebreider uiteten of luxer verblijven.

Ik gaf op twee weken Griekenland een budget van 1007,41 euro uit. Inderdaad, tot op de komma exact;). Hier zat een bedrag van 133 euro voor mijn vluchten in en 55 euro voor de verplicht gestelde Covid-test. Aan verblijven spendeerde ik 274 euro en alle ferry’s tezamen kwam op 93,5 euro.

In totaal gaf ik ter plaatse een budget van ongeveer 450 euro uit aan eten, drinken, bussen, scooters, benzine, toegang Akropolis en een aantal souvenirs of extra’s hier en daar. Slechts voor een aantal dagen had ik een ontbijt inclusief maar verder zit het ontbijt hier ook nog mee in. 

Omgerekend voor veertien dagen wil dat zeggen een budget ‘’leefgeld’’ (inclusief vervoer!) van ongeveer 32 euro per dag exclusief verblijf, niet gek toch? Het enige wat ik moet bekennen is dat ik op een aantal etentjes of drankjes getrakteerd ben geweest, maar hé dan alsnog, laat dat hooguit een 100-120 euro zijn geweest dat ik dan heb bespaard.

Neem voor het totaalbudget daarbij nog in rekening dat verblijven bij een soloreis ook zelfs een relatief hoge kostenpost zijn, aangezien de prijzen bij het huren van een kamer voor één persoon veelal hetzelfde zijn als voor twee personen. Het zijn namelijk identiek dezelfde kamers die verhuurd worden. Reis je dus als koppel, dan mag je deze kostenpost grofweg nog eens door twee delen. 

Ooit gedacht dat je voor een dergelijk budget twee weken kan rondreizen zonder echt extreme toegevingen te doen? Ik heb hier en daar een aantal keer geschipperd, maar zoals jullie verder konden lezen heb ik altijd mooie verblijfjes gehad, lekker buitenshuis gegeten en ben ik in alle vrijheid met eigen vervoer op elk eiland op ontdekking geweest.

En, klaar om te gaan?!

Nog meer info gewenst? Lees dan eventueel onder andere deze blogs:

Booking.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *