Sta jij nog in de babyschoenen wat betreft Griekenland en ontdek jij graag snel en eenvoudig welke Griekse klassiekers je echt niet gemist mag hebben? Snuffel dan door de smaaksensaties van hieronder en begeef je aan tafel voor een proeverij van deze heerlijke gerechten!
Maak kennis met de lekkerste klassiekers uit de Griekse keuken!:
#Kalamata olijven



Is een voorgerecht voor jou te veel maar wil je wel graag een lekkere bite bij het aperitief? Bestel dan een portie Kalamata olijven tijdens je Grieks verblijf!
De Kalamata olijf is een typisch Griekse olijf, genoemd en afkomstig van de stad Kalamata in het zuidelijke schiereiland Peloponessos. De diep paarskleurige olijf heeft een verfijnde, wat zoutachtige smaak en vormt een heerlijke combinatie bij een fris aperitief, in de salade of als aanvulling op jouw Grieks recept!
#Tzatziki en andere dips
Ingrediënten – Recept voor 6 personen
- 500 ml Griekse yoghurt (bij voorkeur 10% vet)
- ½ komkommer
- 2-3 teentjes knoflook
- ½ el dille
- 1 tl munt
- ½ citroen (alleen het sap)
- 1 scheutje extra vierge olijfolie
- Gemalen zwarte peper en een snufje zout



Overige benodigdheden
- 1 zeef of fijn vergiet
- 1 grove rasp
- 1 knoflookpers
- 1 mengkom
- 1 snijplank
Aan de slag
- Was de komkommer en schil eventueel indien je de schil eraf wilt. Rasp (grof) de komkommer boven een zeef of vergiet. Druk het vocht uit de geraspte komkommer en laat even uitlekken.
- Doe de yoghurt voor de tzatziki in een mengkom, en knijp 2 á 3 teentjes knoflook boven de yoghurt uit. Dit behoort tot de échte tzatziki maar indien je hier niet van houdt of een frisse adem wilt behouden kan je deze eruit houden;).
- Strooi vervolgens een halve eetlepel gedroogde dille en een theelepel munt uit over het mengsel. Voeg daar tevens een flinke scheut extra vierge olijfolie en het sap van een halve citroen aan toe.
- Meng nu de uitgelekte komkommer door het yoghurtmengsel. Meng het geheel tot een mooie massa. Voeg naar smaak peper en zout toe. Met de peper mag je best royaal zijn, dit geeft de tzatziki een lekkere pittige touch. Wees met het zout weer niet al te gul. De munt en dille geven de dip dan weer een frisse smaak.
- Het is altijd beter om een recept even te laten rusten zodat de kruiden er goed in kunnen trekken en de smaak volledig tot zijn recht komt. Maak de tzatziki dus een beetje op voorhand indien je in de gelegenheid bent en laat even rusten in de koelkast. Voor een optimale smaak én minder werk op de dag zelf kun je de tzatziki zelfs een avond van tevoren maken!
- Giet er bij het serveren nog een scheutje olijfolie overheen en dresseer met wat overgebleven muntblaadjes en verse dille.
Tip: Heerlijk als aperitief-dip (eventueel in combinatie met andere dips zoals de befaamde auberginedip of cheesedip) met flatbread of pitabrood bij!
#Moussaka
Deze Griekse ovenschotel bestaat uit laagjes gegrilde aubergine, aardappel, kruidige gehaktsaus en een topping van romige bechamelsaus.
Ik geef jullie graag mijn ”gezondere” variant van het recept mee, waarbij ik de romige bechamelsaus vervangen heb door een afwerking met Griekse yoghurt. Daarnaast durf ik de aardappellaagjes ook wel eens te vervangen door zoete aardappel. Zeker ook een aanrader om uit te proberen!



Ingrediënten – Recept voor 4 personen:
- 850 gram kalfsgehakt
- 2 aubergines
- 1 ui, gesnipperd
- 500 gram aardappelen
- 500 gram tomatenpassata
- 125 ml witte wijn
- 2 eieren
- 300 gram Griekse yoghurt
- 50 gram geraspte parmezaan
- 1 el maïszetmeel
- 3 el bladpeterselie, gesnipperd
- Verse oregano
- 1/2 kl oregano
- 1/2 kl kaneelpoeder
- 1 blaadje laurier
- 2 teentjes knoflook
- 250 ml olijfolie
- Peper en zout
Overige benodigdheden
- 1 grote ovenschaal
- Extra vierge olijfolie
Aan de slag
- Snij de aubergines in de lengte in plakken van 0,5 cm dik. Bestrooi de aubergineplakken met zout en leg ze 30 minuten op keukenpapier zodat al het vocht opgenomen kan worden.
- Fruit de ui zacht in de pan. Voeg de peterselie en knoflook toe.
- Voeg het gehakt toe en bak het rul. Voeg vervolgens het laurierblad, kaneelpoeder en de oregano toe. Kruid verder met peper en zout. Blus af met de wijn en roer alles goed los.
- Voeg de tomatenpassata toe en laat een halfuur onafgedekt sudderen.
- Schil de aardappelen en snij ze eveneens in plakjes van 0,5 cm dik. Roerbak ze in olijfolie, leg ze daarna op een keukenpapier en bestrooi vervolgens wederom met zout voor de opname van het vocht.
- Duw het overtollige vocht uit de aubergines indien nog aanwezig en bak ze in dezelfde pan als de aardappelschijfjes.
- Los het maïszetmeel op in wat yoghurt en mix het met de rest van de yoghurt, de losgeklopte eieren en de geraspte Parmezaan.
- Neem de ovenschaal en vet deze in met een dun laagje boter.
- Schik een derde van de aubergines op de bodem, leg er de helft van de aardappelschijfjes en het gehakt op. Herhaal dit en eindig met een laag aubergines.
- Verspreid de yoghurt mooi als toplaag over de bereiding. Werk tenslotte af met nog wat oregano.
- Bak de moussaka ongeveer 45 minuten in de oven tot de toplaag een mooie goudbruine kleur heeft.
Tip: Serveer ter aanvulling nog een portie heerlijke, frisse Tzatziki en Kalamata olijven bij dit gerecht!
#Pasticcio
Pastaliefhebber? Ontdek dan hier de Griekse variant Pasticcio of ”Pastistio”! Een heerlijk kruidige gehaktschotel met een bodemlaag van pasta, vervolgens een gehaktmengsel met oregano en kaneel, en de romige bechamelsaus als topping!



Tip: Wil je het echt traditioneel houden? Maak dan ook daadwerkelijk gebruik van de Griekse buispasta voor dit recept in plaats van de gewone penne. Tegenwoordig is de Griekse buispasta eenvoudigweg online te bestellen!
Ingrediënten – Recept voor 8 personen:
Voor de gehaktsaus
- 1 kilo rundergehakt
- 1 blik tomatenblokjes (400 gram)
- 60 ml witte wijn
- 1 blikje tomatenpuree (kleintje)
- 3 laurierblaadjes
- 3 pimentkorrels (heel)
- 4 tl kaneel
- 6 tl oregano
- 4 teentjes knoflook (geperst)
- 3 uien (middelgroot)
Voor de bechamelsaus
- 1 liter volle melk
- 65 gram roomboter
- 65 gram bloem
- 3 eieren (losgeklopt)
- 75 gram Parmezaanse kaas (geraspt)
- 1 snuf nootmuskaat
- Nog wat extra geraspte kaas voor de bovenkant
Overige benodigdheden
- 1 grote ovenschaal
- Extra vierge olijfolie
- Zout en peper
- Aluminiumfolie
Aan de slag
De gehaktsaus
- Doe een scheutje olijfolie in een hapjespan en voeg de ajuin, pimentkorrels en laurierblaadjes toe. Bak dit in ongeveer 15 minuten op niet al te hoog vuur zacht en glazig.
- Voeg het gehakt en de knoflook toe, en zet het vuur laag zodat het gehakt kan rullen. Werk het gehakt regelmatig, en vooral in het begin, met een spatel door om grote stukken te voorkomen. Laat de laurierblaadjes voorlopig nog even meebakken voor de smaak.
- Verwijder de pimentkorrels uit de pan. Doe de tomatenpuree erbij, bak dit kort even mee en blus het geheel af met de wijn. Laat alles even doorsudderen totdat het meeste vocht en de alcohol is verdampt.
- Voeg vervolgens het blikje met tomatenstukjes, de oregano en kaneel toe. Breng dit zachtjes aan de kook en laat het mengsel indikken.
- Verwijder daarna de laurierblaadjes en breng verder op smaak met peper en zout.
- Zet het mengsel aan de kant en ga verder met de rest.
De buispasta koken voor de pastitsio
- Zet een ruime pan met water op (ongeveer een liter per 100 gram pasta). Dit lijkt overdreven maar voorkomt dat de pasta tijdens het koken gaat kleven. Zorg ervoor dat het water voldoende gezouten is. Voor de zekerheid kun je er ook nog een scheut olijfolie bij doen.
- Zodra het water kookt doe je de buispasta erbij. Net als met spaghetti is het niet erg als niet alles onder water staat. Tijdens het koken wordt het onderste gedeelte vanzelf zacht en kun je alles steeds een stukje verder onder water duwen. Laat dit maximaal 10 minuten koken totdat de pasta beetgaar is. De pasta moet niet té gaar worden omdat het nog in de oven nagaart.
- Giet de pasta af en spoel de pasta goed af met koud water. Zodra het meeste water eraf is meng je het geheel met wat olijfolie door elkaar zodat het niet gaat plakken. Zet de pasta eerst apart.
De bechamelsaus maken
- Smelt boter in een hoge pan en voeg de bloem erbij zodra de boter gesmolten is. Laat dit even een paar minuten borrelen zodat de bloem kan garen.
- Verwarm de melk kort in de magnetron (niet laten koken). Giet een flinke scheut melk bij het boter/bloem mengsel. Roer dit goed door om eventuele klontjes te voorkomen en laat het mengsel even koken zodat het al wat gaat binden.
- Doe zodra het wat gebonden is de rest van de melk erbij, laat dit even koken zodat het de dikte krijgt van een mooie saus en de bloem goed is opgenomen. Haal de pan daarna van het vuur en roer het eimengsel erdoor.
- Roer vervolgens de geraspte kaas en nootmuskaat erdoor.
De pasticcio-ovenschotel maken
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Lepel twee flinke lepels van de bechamelsaus door je gehaktsaus. Dit zorgt ervoor dat je gehaktsaus straks mooi stevig wordt in de oven.
- Doe nu de helft van de pasta in de ovenschaal en lepel er wederom een flink aantal lepels bechamelsaus door, zodat je pasticcio goed smeuïg blijft.
- Druk de onderste laag goed aan, zodat de bodem goed bedekt is. Rasp voor de smaak nog wat van de Parmezaanse kaas erover.
- Verdeel alle gehaktsaus mooi gelijkmatig over de onderste laag pasta en druk alles goed aan.
- Verdeel nu de andere helft van de pasta over het gehaktmengsel en zorg dat alles goed verdeeld is. Druk wederom goed aan.
- Giet de resterende bechamel over de laatste laag pasta. Verdeel dit goed zodat het in alle hoekjes zit en een mooie laag vormt.
- Rasp nog een klein beetje Parmezaanse kaas over de bovenkant om een mooi goudbruin korstje te krijgen in de oven.
- Dek de schotel af met aluminiumfolie en bak het geheel in de (voorverwarmde) oven ongeveer 30 minuten. Haal na het half uur de aluminiumfolie eraf en bak de pasticcio nog 15 minuten totdat de bovenkant een mooie goudbruin korstje heeft gevormd.
- Laat indien mogelijk de schotel nog een half uurtje of langer rusten. Op die manier kunnen de smaken beter inwerken en is de pasticcio ook veel beter, en dus mooier in stukken, aan te snijden.
Tip: Serveer ter aanvulling nog een portie heerlijke, frisse Tzatziki en Kalamata olijven bij dit gerecht!
#Baklava
Ben jij een echte zoetekauw? Dan is de Griekse baklava helemaal jouw ding!
Deze (zeer) zoete Griekse lekkernij bestaat uit laagjes filodeeg, daartussen een kruidig notenmengsel en overgoten met koude honingsiroop om het geheel alsnog knapperig te houden. Voor het notenmengsel wordt gebruik gemaakt van onder andere walnoten, amandelen en/of pistachenoten, kaneel en kruidnagel. Het gebakje is in Griekenland bij nagenoeg alle bakkers, banketwinkels en als dessert op de kaart terug te vinden.
Je had het waarschijnlijk zelf al wel door, maar kies je het als dessert, dan zullen daarna zeker alle laatste gaatjes goed gevuld zijn!



#Ouzo
Aperitief van het huis? Dan is de kans groot dat het Ouzo of Raki zal zijn!
Hoewel bepaalde Griekse bestemmingen zich typeren voor Raki als meest gedronken sterke drank, vindt dit toch zijn oorsprong in het Turkse.
Ouzo daarentegen is puur authentiek Grieks en laat zich typeren door de anijsachtige smaak. Hoewel het een smaak is waar je van moet houden, moet je het toch geprobeerd hebben wanneer je in Griekenland bent!
Waarschijnlijk kom je daar ook niet onderuit, want de Grieken typeren zich ervoor om dit graag voor te schotelen als aperitief of smakelijk digestief.
#Café Frappé of Freddo Cappuccino
Hoe wij ervan houden om onze koffie goed warm te drinken, zo genieten de Grieken ‘s morgens met volle teugen van hun Café Frappé, en dat is niet onterecht! Het klinkt misschien wat gek in de oren: koude koffie? Maar ik verzeker je, eens je het kent loop je er op de Griekse warme bestemmingen zo mee weg!



Hoewel er bij de Café Frappé melk en suiker tijdens de bereiding vermengd kan worden, typeert deze koffiebeker zich alsnog voor de stevige koffieshot Nescafé die het bevat.
Liever wat meer de vertrouwde smaken en gradatie van koffie? Probeer dan eens de Freddo Cappuccino die altijd overal met heerlijke, smeuïge schuimlaag wordt gepresenteerd, en dus echt het koude alternatief is van onze warme cappuccino.
Je zal zien: koffie bereiden? Daar kennen de Grieken ook wat van!
Smakelijk eten of zoals de Grieken zeggen: Kali Orexi!
=> Graag meer lezen over Griekenland? Kijk dan snel hier verder!
=> Graag meer Griekse kookinspiratie? Dan is dit receptenboek wellicht wat voor jou!