10-tips-winter-IJsland

10 Onmisbare tips IJsland in de winter

Zijn de vliegtickets geboekt en sta je al te poppelen om te vertrekken? Of twijfel je juist nog of het wel zo verstandig is om tijdens de winterperiode naar IJsland te gaan? Dan kan ik je maar één ding zeggen: Gewoon doen! Lees mijn blog Winterreis IJsland, volg de prachtige route en ik garandeer je dat je met een ongelofelijke ervaring terug komt!
Bovendien geef ik je in deze blog alle informatie en nuttige tips mee die je kan gebruiken tijdens jouw winterreis IJsland, zodat je zeker alles uit jouw rondreis haalt en zorgeloos op pad kunt gaan!

Ontdek hier de 10 onmisbare tips om optimaal voorbereid te vertrekken en alles uit jouw winterreis IJsland te halen!:

#1 Weer

Wanneer je IJsland in de winter bezoekt, moet je rekening houden met alle weertypes. Zo is het niet uitzonderlijk dat je van het ene moment stralende zon in één tel een wervelstorm van stuifsneeuw inrijdt. ‘S morgens een kraakheldere hemel, wil dus niet zeggen dat dit over een uur nog hetzelfde is. Daarnaast kan het ook zijn dat je een paar minuten getrakteerd wordt op een hevige sneeuw- of hagelbui, en dat daarna het zonnetje weer straalt alsof er niets aan de hand is geweest. Een dag kan dus zomaar alle seizoenen met zich meebrengen, en dat hoort er in IJsland helemaal bij!

Ondanks de naam valt het qua koude temperaturen in IJsland in de winterperiode goed mee. Het zijn eerder de ruige weersomstandigheden en gure wind die het ijzig kunnen doen aanvoelen. De gemiddelde temperatuur voor IJsland in februari ligt tussen de 2 en -1 graden in het Zuiden, en -1 tot -4 graden in het Westen. Het Oosten en het Noorden van IJsland zijn voor toeristen in de winterperiodes niet te bereizen vanwege zeer beperkte toegang door de weersomstandigheden en bijgevolg veelal afgesloten wegen.

#2 Planning

De winter is in IJsland het meest onvoorspelbare seizoen en daar dien je met jouw planning rekening mee te houden. Zo kan het zijn dat er de ene week geen sneeuw te bespeuren is, en een week later een dik pak sneeuw valt waardoor wegen niet meer begaanbaar zijn.
Verwachtte hevige sneeuwstormen en harde windstoten kunnen er dan ook voor zorgen dat de overheid het advies afkondigt om binnen te blijven. Wegen worden dan mogelijks preventief afgesloten of kunnen langer dicht blijven aangezien hier eerst alle sneeuwmassa ontruimd moet worden.

Hou dus zeker wat ruimte of flexibiliteit in jouw planning en zorg dat je elke dag voldoende tijd hebt om op jouw eindbestemming te geraken. De toegestane maximum snelheid in IJsland is op de grote wegen 90 km/u, maar bij barre weersomstandigheden zal je wellicht niet sneller kunnen rijden dan 30 – 40 km/u. Maak het jezelf dus niet te spannend en zie het als een niet uit te sluiten onderdeel van jouw winterreis als je voor de échte IJsland-ervaring gaat!

#3 Kleding

Hoewel de temperaturen tijdens de winterperiode in IJsland niet absurd laag liggen, is het eerder de gure wind die het ijzig koud kan doen aanvoelen. Per gebied verschillen de weersomstandigheden en temperaturen ook fors. Daarnaast kan je op één dag tijd alle weerstypes voorgeschoteld krijgen dus hoe bereid je jezelf hierop voor?

  • Zorg voor een goede basis-laag: thermisch ondergoed.

Investeer allereerst in thermisch ondergoed zodat je altijd een goede, warme basis-laag hebt. Kies hier niet voor de goedkoopste optie maar koop gelijk goede kwaliteit. Ik weet het, zo een ”simpel truitje of broekje” kan best wat kosten, maar geloof me, het is de investering meer dan waard!
Het grote voordeel van degelijk thermisch ondergoed is ook dat het ontzettend goed ademt. Mocht je het tijdens een inspannende wandeling toch warmer krijgen, dan zal je zien dat je in thermisch ondergoed niet of nauwelijks zweet en geurtjes niet blijven hangen. Hierdoor kom je dus in principe met één set thermisch ondergoed je hele reis toe.

==> Bekijk hier direct het aanbod aan thermisch ondergoed bij Decathlon en bestel makkelijk & snel online!

  • Kies de juiste materialen.

Hoewel er ontzettend veel wintertruien van synthetische stoffen verkocht worden, is de grap dat deze materialen eigenlijk helemaal niet warm houden.
Stoffen zoals katoen, polyamide en polyester houden vocht zelfs langer vast, waardoor je in deze stoffen sneller zweet en het dus ook sneller koud krijgt.

Zoek je een warme stof? Kies dan voor kleding gemaakt van wol, fleece of flanel.

Kleding-IJsland-winter

Acryl is een materiaal wat tussenin zit. Niet dé beste stof om warm te houden, maar ook zeker niet de slechtste. Mocht je hiervan dus een trui hebben liggen, dan is het zeker een optie om deze ook mee te nemen in jouw koffer.

  • Water- en winddicht.

Zorg dat je jezelf volledig ”water- en winddicht aankleed”. Hierbij denk ik dus aan een skibroek- en jas. Loop je in een jeansbroek rond, dan zal je al snel de ijzige wind langs je benen voelen snijden. Jeans voelt dan ook nog eens extra koud aan. Wanneer je jezelf goed induffelt met een buff of warme sjaal, ski-jas, skibroek en waterdichte handschoenen, zal je nagenoeg niets merken van de mogelijks gure of ijzige koud. En geen zorgen, je zal zien dat iedereen tijdens de winterperiode in deze outfit rondloopt ;).

#4 Goede (waterdichte) wandelschoenen en spikes

Om helemaal goed voorbereid te zijn op jouw winterreis IJsland zijn ook deze twee bijna onmisbare investeringen.
Wil je een goede indruk krijgen van het eiland? Dan zal je naast rondrijden met de auto ook heel wat rondwandelen en hiken om tot de mooiste plekjes te komen.
Goede wandelschoenen zorgen voor meer loopcomfort, ondersteuning en grip, waarbij je dat laatste tijdens de winterperiode extra hard nodig zal hebben. Daarnaast is het ook van cruciaal belang dat jouw schoenen warm en waterdicht zijn, anders zal de pret snel bedorven worden door natte (én vooral koude) voeten.

Hoewel een degelijke wandelschoen al voor extra grip zorgt, zal dit op de grote ijsplekken, maar vooral tijdens het klimmen en dalen niet volstaan. Wij vertrokken de eerste wandelingen zonder spikes, en geloof me, daar heb je al snel spijt van. Als je voortdurend moet schuifelen en concentreren om niet onderuit te gaan, gaat het één totaal niet vooruit, zie je twee veel minder van de omgeving omdat je constant naar beneden aan het kijken bent, en beleef je er drie dus veel minder plezier van. Daarnaast voorkom je met het gebruik van spikes ook nog eens de kans op een pijnlijke val.

Maak je een winterreis naar IJsland? Dan is de investering van spikes (stijgijzers/crampons) ten opzichte van de totale reiskost eigenlijk een minieme uitgave waarop je voor jouw reisgenot niet mag besparen.

==> Bekijk hier direct het aanbod aan spikes/stijgijzers of wandelschoenen bij Decathlon en koop ze makkelijk & snel online!

#5 Autohuur: 4×4 en winter(spijker)banden

Voor een rondreis tijdens de winterperiode in IJsland is het cruciaal dat jouw huurauto aan bepaalde eisen voldoet. Zorg dat je een auto hebt die van winter(spijker)banden is voorzien en 4×4-aandrijving. Dit laatste is geen verplichting om te mogen rondrijden, maar je zal zelf al snel merken dat dit eigenlijk onmisbaar is als je op een aangename manier IJsland tijdens de winterperiode wilt bereizen.

De huurprijzen tussen de verschillende maatschappijen kunnen fors verschillen maar het is hier ook belangrijk dat je op de goede manier vergelijkt. Zo zal de ene maatschappij namelijk een prijsaanbieding hebben met reeds bepaalde verzekeringen inbegrepen, terwijl de andere aanbiedt op basis van een ”kale” huurprijs. Je dient zelf de afweging te maken óf, en welke verzekeringen je er al dan niet bij wenst. Hou hierbij wel rekening met de hoogte van het eigen risico wat in dergelijke gevallen alsnog kan gelden. Naast de gewone verzekering zal je zien dat er nog tal van uitbreidingsopties en bijkomende verzekeringen zijn zoals GP (Gravel Protection) en SAAP (Sand And Ash Protection).
Het is aan jezelf de keuze wat je hiermee wenst te doen.

==> Zorgeloos een auto huren zonder risico? Dan raad ik je Sunnycars aan!
Zij bieden standaard huurauto’s aan inclusief alle verzekeringen én met terugbetaling van het eigen risico.
Bovendien kan je jouw reservering ook tot 4 uur voor de huuraanvang gratis wijzigen of annuleren.
Mocht je toch iets voor hebben op reis? Dan kan je met een gerust hart terecht bij het Nederlandstalige supportteam.

Bekijk hier het aanbod van huurauto’s en reserveer eenvoudig online
(gratis wijzigen of annuleren tot 4 uur voor huuraanvang!)

All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

#6 Handige apps

  • Google offline kaarten

Wanneer je op voorhand de kaart van IJsland download, kan je deze onderweg overal offline gebruiken. Zit je zonder internet? Dan kan je moeiteloos verder én het zorgt tevens voor een besparing van je telefoonbatterij.

Een handige extra van Google kaarten is dat zelfs ook (bijna) alle wandelpaden hierop terug te vinden zijn. Tijdens de winterperiode in IJsland kan dit een zeer welkom hulpmiddel zijn wanneer het aangegeven wandelpad niet meer zichtbaar is door de vele sneeuwval. Met de Google offline kaarten ben je dan toch in staat om de wandelroute alsnog te volgen, of wanneer je een stukje van de route bent afgeweken, weer op het juiste spoor te komen ;).

  • Aurora app

Eén van dé redenen om IJsland in de winter te bezoeken is uiteraard ook de hoop én grote kans om dat magische Noorderlicht mee te mogen maken! De aurora-app is dan ook de eerste tool om jouw kansen hierin te vergroten. Wanneer je de app toegang geeft tot jouw locatie, krijg je bij de juiste app-instellingen automatisch melding wanneer het mogelijk is om het Noorderlicht te zien. Veelal komt dit bericht een uurtje op voorhand, zodat je vanaf dan kan opvolgen hoe het verloopt met de aurora-activiteit in de lucht.

De app geeft daarnaast ook de verwachtte bewolking aan voor de komende uren, het potentiële KP (intensiteit van de lichtdeeltjes) en de lange termijn voorspelling.

  • SafeTravel – Iceland (Road.is)

Last but not least, de Safe Travel app of online Road.is. Hierop kan je alle wegeninformatie met betrekking tot wegafsluitingen, beschrijving van de wegconditie, waarschuwingen, etc. terugvinden. Bij installatie van de app krijg je ook melding wanneer er slechte weersomstandigheden worden voorspeld en je jouw route/planning mogelijks dient aan te passen. Wij ervaarden zelf tijdens onze rondreis dat de berichtgeving zeer nauwkeurig is en de afgekondigde voorspellingen/waarschuwingen ook altijd bleken te kloppen.

#7 Eten en drinken

Zoals je wellicht al vernomen hebt, is IJsland niet de meest goedkope bestemming, al zeker niet wat eten en drinken betreft.
Voor een wijntje of biertje ben je op restaurant al snel 10 euro kwijt, een burger 17 euro en een vlees-of visgerecht 25 euro.

Daarnaast moet je er in de winter ook rekening mee houden dat vooral in de kleinere plaatsen de horeca veelal nog gesloten is. Zorg dus dat je overdag altijd iets bij hebt. Dit kan, één al een mooie besparing zijn in je budget, en twee hoef je niet onnodig tijd te verspillen met het zoeken naar een bar die open is voor lunch.

In IJsland is het de gewoonte dat er in elk hotel en guesthouse thee en oploskoffie vrij te nemen is. In de winter is het dan ook zeer gebruikelijk dat je als gast vraagt om jouw thermofles te vullen voor overdag, of dit zelf te doen. Zet een thermofles dus al maar op jouw reischecklist.

Ik had van thuis ook al een voorraad koeken en energierepen meegenomen voor overdag. Daarnaast kochten wij een aantal keer een brood met heerlijke IJslandse tonijnsalade bij de supermarkt, zodat we op een prachtige locatie onderweg een zeer smakelijke lunch genoten.
PS, leuk voordeel: Aangezien het toch zo koud is, kan je jouw inkopen met gemak in de auto laten liggen waar ze goed gekoeld en vers blijven.

Ben je van plan om regelmatig zelf jouw eten te voorzien, ‘s avonds te koken en wil je zoveel mogelijk besparen in jouw budget? Dan is Bonus de goedkoopste supermarkt in IJsland om jouw inkopen te doen.

Wens je zelf iets alcoholisch te kopen voor in jouw guesthouse of hotel ‘s avonds? Dan dien je hiervoor bij een andere winkel te zijn. De supermarkten verkopen namelijk geen alcoholische dranken. Hiervoor dien je bij de Vinbudin winkels te zijn. Deze winkelketen is in handen van de IJslandse overheid en is de enige (legale) verkoper van alcohol in IJsland.

#9 Boek een gletsjertocht, ijsgrotten-tour en orkasafari

Naar mijn mening drie niet te missen activiteiten als je IJsland in de winter bezoekt.
Voor de gletsjertours vind je online tal van aanbieders terug en zijn er verschillende locaties waar je deze kunt volgen.

De eerste bekende gletsjer hiervoor is de Solheimahjokull (Jokull is het IJslandse woord voor gletsjer), die zich langs de Zuidkust bevindt, net voor Vik.
Een andere populaire spot voor gletsjerwandelingen is de omgeving van Skaftafell en het Jokulsarlon meer. Bij deze laatste heb je ook de mogelijkheid om jouw gletsjertocht met een bezoek aan de ijsgrotten te combineren.
De gletsjertochten hebben nagenoeg allemaal hetzelfde programma en beslaan inclusief het wandelen naar de gletsjer en aantrekken van het materiaal een drietal uur. Voor de ijsgrotten heb je de keuze om dit als een volledige tour te doen, waarbij je dus meer van de ijsgrotten ziet en van de ene grot de andere wordt ingeleid. De andere optie is om dit te combineren met een gletsjerwandeling. Hier ben je dan een vijf tot zestal uur onderweg en zal je een stukje van de ijsgrotten te zien krijgen, maar uiteraard minder dan bij een volledige ijsgrotten-tour. Indien je geen tijd hebt om beiden apart te doen, kan dit wel een zeer goede en leuke optie zijn!

Wij kozen zelf voor een gletsjertocht aan de Solheimahjokull (Troll Expeditions) en een ijsgrotten-tour (Ice Explorers) vanuit het Jokulsarlon meer (Vatnajokull gletsjer). Beiden een ongelofelijke en niet te missen ervaring!

Daarnaast is er in de winter ook een goede kans op het spotten van orka’s en walvissen! De beste locatie hiervoor is het schiereiland Snaefellsnes (de andere goede spots hiervoor in IJsland zijn in de winter niet bereikbaar). Tussen december en januari vertrekt de boot vanuit Grundarfjodur. Vanaf februari is de uitvalsbasis het havenplaatsje Olafsvik.

Wij boekten vooraf online een ochtendtour bij Laki Tours. Tijdens onze vaart zijn we meermaals dolfijnen tegengekomen en mochten we ook twee enorme potvissen spotten. De dagen daarvoor waren er grote groepen orka’s gespot, maar die zijn wij helaas niet tegengekomen.
Achteraf gezien is het misschien ook niet slecht om een tour in de middag te boeken, aangezien ze dan dankzij de ochtendtour al beter weten waar de groepen zich bevinden. Wij zijn actief drie uur aan het rondvaren en zoeken geweest, maar als ze op basis van de ochtendtour al een indicatie hebben, kan dat natuurlijk heel wat extra kansen creëren!

#10 Kies jouw vliegtuigstoel aan de rechterzijde

Als laatste nog een leuke tip om vanuit het vliegtuig al jouw IJsland-ervaring te starten! Kan je bij het online inchecken jouw stoel zelf kiezen? Ga dan voor een raamplaatsje aan de rechterzijde (uitgaand vanuit zichtpunt van de piloot naar buiten/voren toe). Zo geniet je bij het aanvliegen met helder weer al de eerste panorama’s over de Zuidkustlijn van IJsland!

Nog een leuk voordeel van IJsland rondreizen tijdens de winterperiode? Het is een stuk rustiger dan tijdens de zomerperiode en de prijzen van de accommodaties liggen daardoor ook fors lager. Twee heel mooie pluspunten naar mijn mening!

==> Ontdek hier de prachtige winterreis IJsland – Fly-drive 10 dagen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *